نویسنده: رابرت چرنین
افشای اینکه جامعه اطلاعاتی آمریکا، در زمان اوباما، از اتحادیه اطلاعاتی «فایوآیز» برای زیر نظر گرفتن شرکای دونالد ترامپ قبل از انتخابات ۲۰۱۶ کمک گرفته، نشان میدهد که دولت پنهان در حفاظت از منافع خود و به چالش کشیدن مخالفان حد و مرز نمیشناسد.
کشورهای اتحادیه «فایوآیز» شامل آمریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا و نیوزلند هستند.
این خبر ناگهانی که توسط گروهی از روزنامهنگاران مستقل منتشر شده است، بیانگر فصل تاریکی از تاریخ سیاسی آمریکا است که در آن سرویسهای اطلاعاتی خارجی علیه یک نامزد ریاستجمهوری بسیج شدهاند.
این عملیات علیه دونالد ترامپ و شرکای او، که قبل از شروع رسمی تحقیقات افبیآی انجام گرفته، نمونهای بارز از استفاده جنگافزاری از اطلاعات در دنیای سیاست است.
این ادعا، به معنای دخالت متحدان خارجی در امر نظارت بر شهروندان آمریکایی به بهانه امنیت ملی است و پرسشهایی جدی درخصوص یکپارچگی فرایندهای دموکراتیک و استقلال سرویسهای اطلاعاتی این کشور ایجاد میکند.
اگر گزارشها دقیق باشند، سرویسهای اطلاعاتی بریتانیا از اوایل سال ۲۰۱۵ ترامپ را به نیابت از سازمانهای اطلاعاتی آمریکا زیر نظر داشتهاند که نشان میدهد شروع تحقیقات مدتها قبل از گزارشات رسمی بوده است.
اکنون به نظر میرسد روایتی که سالها به خورد مردم دادند که تحقیقات مربوط به کارزار ترامپ با سرنخ دریافتی استرالیاییها از دستیار مست ترامپ آغاز شد، پوششی برای تلاش گستردهتر و هماهنگتر برای تضعیف ترامپ بوده است.
پیامدهای این خبر جدی هستند. این اتفاق از تبانی بیسابقهای بین سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و همتایان خارجی آنها برای مداخله در نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حکایت دارد.
این واقعیت که عملیات مذکور به دستور مقامات بلندپایه دولت اوباما، از جمله جان برنان، رئیس سازمان سیا، آغاز شده است، تنها بر وخامت اوضاع میافزاید.
این اقدام برنان که شرکای ترامپ را برای تجسس به دست اتحادیه «فایوآیز» انتخاب کند و دستور «برخورد» یا تماس با آنها را بدهد، از وجود راهبردی عامدانه برای گرفتار کردن کارزار ترامپ در دام فریب و سوءظن حکایت دارد.
همچنین، دخالت سرویسهای اطلاعات خارجی در تهیه روایت تبانی با روسیه نه تنها مشروعیت تحقیقات بعدی را زیر سؤال میبرد، بلکه از تمایل برخی عناصر دولت آمریکا برای بهرهبرداری از شراکتهای بینالمللی در راستای منافع سیاسی داخلی پرده برمیدارد.
این افشاگری مستلزم تحقیقاتی شفاف و موشکافانه است تا اطمینان یابیم که سوءاستفادههای اینچنینی علنی شده و بشدت محکوم میشوند تا دیگر شاهد تکرار آنها نباشیم.
با علنی شدن جزئیات بیشتر، مردم آمریکا باید از کسانی که این عملیات را سازماندهی و اجرا کردند، پاسخ بخواهند. بدین ترتیب درستی روند انتخابات در آمریکا و اعتماد به سازمانهای اطلاعاتی در تیررس نابودی است.
نویسنده: رابرت چرنین، رئیس مرکز آموزش و دانش آمریکا
نظرات بیان شده در مقاله نقطهنظر نویسنده بوده و لزوماً منعکسکننده موضع اپک تایمز نیست.