شواهد حاکی از آن است که جمهوری اسلامی همچنان بسیاری از پروژههای کلان کشور را به چینیها میسپارد، در حالی که پیشتر ادعا شده بود که شرکتهای چینی به دلیل تحریمها با ایران همکاری نمیکنند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگوی اخیر خود با خبرگزاری ایلنا اذعان کرده که مذاکرات بین ایران و چین برای همکاریهای گستردهتر در توسعه زیرساختها ادامه دارد.
مجیدرضا حریری تصریح کرد که دامنه این همکاری تنها به پروژههای فرودگاه امام خمینی و ورزشگاه که اعلام عمومی شدهاند محدود نمیشود و حتما دستگاههای مسئول در ماههای آینده قراردادهای دیگری در این زمینه منعقد خواهند کرد.
او همچنین هر گونه ادعا مربوط به اجرای پروژههای زیرساختی توسط نیروی انسانی چینی در ایران را رد کرده است.
بخش خصوصی طرف قرارداد نیست؛ قرارگاههای سازندگی وارد پروژهها میشوند
حریری با بیان اینکه این قراردادها میان نهادهای اجرایی دو کشور منعقد میشود، افزود که در ایران قاعدتا این دستگاههای حاکمیتی هستند که با طرف چینی وارد قراردادهای مرتبط با توسعه زیرساختها میشوند و بخش خصوصی به این پروژهها وارد نمیشود.
او گفته که حتی اگر نهاد دولتی ایرانی هم طرف قرارداد نباشد، شرکتهای بزرگی وارد میشوند که حاکمیتی و یا مربوط به نهادها هستند مانند قرارگاههایی که در امور سازندگی فعالیت دارند.در واقع اینها هستند که پیمانکاری پروژههایی از این دست را در اختیار دارند.
تکذیب تامین نیروی انسانی پروژهها از چین
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره اینکه آیا شایعات مربوط به تامین نیروی انسانی این پروژهها از چین درست است یا نه؟ ضمن رد این ادعا اظهار داشت که متاسفانه یکی از ارزانترین نیروهای کار جهان در ایران وجود دارد. حداقل دستمزد امروز برابر با حدود ۱۲۰ دلار در ماه و متوسط دستمزد در ایران حدود ۲۰۰ دلار است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در حالی به مسئله مشارکت چینیها در پروژههای ایران اشاره کرده که مرداد سالجاری حمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی گفته بود که خیلی وقت است شرکتهای بزرگ چینی و روسی که دولتی هستند و سابقه کار در خارج از کشور دارند، به دلیل تحریمها با ایران همکاری نمیکنند.
حسینی عنوان کرده بود که همکاری با چینیها عمدتا به شرکتها و پالایشگاههای کوچک و شرکتهای بخش خصوصی منحصر شده است.
او مدعی شده بود که شرکتهای بزرگ دولتی چین با وجود قرارداد ۲۵ساله، به علت تحریمها امکان همکاری با ایران را ندارند.
دامنه همکاریها از احداث مسکن و شهربازی تا صنایع نفت و ساخت ورزشگاه
از سویی دیگر، اخیرا علیرضا زاکانی، شهردار تهران از واردات اتوبوسهای برقی و همچنین توافق با شرکتهای چینی برای ساخت مسکن، احداث دو شهربازی و ساخت چند هتل پنج ستاره در فضاهای سبز تهران خبر داده بود.
شهردار تهران اعلام کرده بود که طبق توافق اولیه با شرکتهای ساختمانسازی چین، مناطق ۹ و ۱۶ تهران برای ساخت مسکن در اختیار این شرکتها قرار میگیرد تا این شرکتها طرح «محلهسازی» را با ساخت هزار تا دو هزار مسکن در این مناطق اجرا کنند.
این در حالی است که فرهاد بیضایی، پژوهشگر حوزه مسکن میگوید که بخش مسکنسازی چین، بزرگترین بدهکاران بانکی در چین هستند و برای حل مشکل بدهیهای خود به بانکها میخواهند از پول بلوکهشده نفت ایران در چین استفاده کنند.
او در گفتگو با رکنا با اشاره به مشکلات مشارکت بخش مسکنسازی چین در ایران افزوده بود که چین بیشترین آمار فروریختن سازهها را در دنیا دارد و تجربههای شکستخورده زیادی در حوزه شهرسازی داشته است.
پروژههایی که جمهوری اسلامی به شرکتهای چینی سپرده است، از محل درآمدهای نفتی بلوکه شده ایران در چین تامین اعتبار میشود و پکن تاکنون هیچ مبلغی برای اجرای پروژهها در ایران هزینه نکرده است.