تا برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری جمهوری اسلامی، ده روز مانده است.
فعالان سیاسی و نامزدهای تاییدصلاحیتشده طی روزهای باقیمانده به دنبال تبلیغات و فراهم آوردن زمینههای اخذ رای هستند، اما سوال اینجاست که این افراد تا چه اندازه نماینده اقشار مختلف ایران هستند و میزان مشارکت عموم در انتخابات به چه میزان خواهد بود؟
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور گفته است که شب گذشته شورای نگهبان آخرین فهرست تأیید صلاحیت نامزدها را به وزارت کشور اعلام کرد و این ستاد فردا با انتشار آگهی این فهرست را اعلام میکند.
نامزدهای این انتخابات برای دستیابی به ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی و ۸۸ کرسی مجلس خبرگان رهبری جمهوری اسلامی با یکدیگر رقابت میکنند.
رد صلاحیتها و تکنامزدی بودن در برخی حوزههای انتخاباتی
رد صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان از جمله حسن روحانی که هم پیشتر عضو این شورا بود و در راس پستهای خطیر ایران قرار داشت و همچنین تک نامزدی و بدون رقیب بودن در برخی حوزههای انتخاباتی، یکی از موضوعات پر بحث فضای سیاسی ایران و سوژه رسانههای اجتماعی شده است.
طبق اعلام رسمی ستاد انتخابات ایران، در آبان ماه به صورت حضوری ۵۱۰ نفر از واجدین شرایط برای تصدی ۸۸ کرسی نمایندگی یک دوره هشتساله مجلس خبرگان رهبری ثبتنام کردند و از میان این افراد، ۱۳۸ نفر تایید صلاحیت شدند.
همچنین رسانههای داخلی ایران مدعی تایید صلاحیت ۷۵ درصد از داوطلبان نامزی انتخابات مجلس هستند و عنوان کردهاند که صلاحیت بیش از ۱۵هزار و ۲۰۰ نفر برای نامزدی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تایید شده است.
میزان مشارکت در انتخابات پایین خواهد بود
محمدتقی شاهچراغی، رئیس ستاد انتخابات در ایران میگوید که بیش از ۶۱ میلیون ایرانی برای شرکت در انتخابات یازدهم اسفند واجد شرایط رای دادن هستند که از این تعداد نزدیک به ۳۱ میلیون نفر مرد و ۳۰ میلیون زن هستند.
احمد حکیمیپور، فعال سیاسی اصلاحطلب میگوید که برای افزایش مشارکت در انتخابات آتی، کار از کار گذشته و این در حالی است که مجلس فعلی، مثال خوبی برای نتیجه منفی پایین بودن نرخ مشارکت در انتخابات بوده است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب و نماینده ادوار مجلس در گفتگو با وبسایت رویداد۲۴ به احتمال مشارکت پایین در انتخابات مجلس دوازدهم اشاره کرده و گفته چنین وضعیتی منجر به روی کار آمدن مجلسی ضعیف، با تعصبهای قومیقبیلهای و بدون نگاه ملی خواهد شد.
حکیمیپور تصریح کرده که برای اصلاح امور، باید تکصدایی، نهتنها در مجلس، بلکه در هر سه قوه و همه ارگانها و دستگاههای کشور برچیده شود و همه سلیقهها بتوانند فرصت تصمیمگیری، فعالیت و نقشآفرینی داشته باشند تا کشور و مردم از شرِ این همه گرفتاری خلاص شوند.
ادعای روزنامه کیهان: جمهوری اسلامی از الگوهای برتر «انتخابات آزاد» در جهان است
روزنامه تحت مدیریت حسین شریعتمداری، روزنامهنگار اصولگرا که با حکم علی خامنهای، رهبر حکومت ایران به عنوان مدیر مسئول روزنامه کیهان فعالیت میکند، مدعی شده که جمهوری اسلامی از الگوهای برتر برگزاری انتخابات آزاد در جهان است.
روزنامه کیهان با انتشار یادداشتی ادعا کرده که اگرچه برخی سوءمدیریتها و ناکارآمدیها و مشکلات بهوجود آمده در عرصه اقتصادی ناخشنودیها و دلسردیهایی ایجاد کرده است، اما با اینحال اکثریت ملت ایران همچنان معتقد و متعهد به نظام و گفتمان انقلاب است و تحقق خواستها و مطالبات خود را در چارچوب این نظام دنبال میکند.
این روزنامه طی یادداشت خود با عنوان «هر نفر یک رأی از تهران تا واشنگتن» مدعی شده که انتخابات در ایران به معنای «هر نفر یک رأی» است. چیزی که در بسیاری از کشورهای جهان، از جمله برخی کشورهای حوزه خلیجفارس و همچنین آمریکا اصلا معنایی ندارد.
روزنامه کیهان در حالی مدعی انتخابات آزاد و پیشبینی درصد بالای مشارکت مردم است که در جریان تایید صلاحیتها، بسیاری از نامزدهای انتخاباتی رد صلاحیت شدهاند و انعکاس واکنش اقشار مختلف مردم در شبکههای اجتماعی حاکی از حضور کمرنگ ایرانیان در انتخابات پیشرو است.