کشاورزان لهستان، اسپانیا، ایتالیا و مجارستان در اعتراض به سیاستهای کشاورزی اتحادیه اروپا دست به تظاهرات زدهاند و خواستار رسیدگی به افزایش هزینههای تولید، کاهش سود کشاورزان و کاهش رقابت ناعادلانه با کشورهای خارج از اتحادیه اروپا شدند.
کشاورزان معتقدند که سیاستهای زیستمحیطی و کشاورزی ۲۷ کشور اتحادیه اروپا که در راستای پیمان سبز تدوین شده است، بار مالی سنگینی روی دوش آنها گذاشته و باعث شده که قیمت تمامشده محصولاتشان از واردات خارجی گرانتر شود.
واردات غلات ارزان، شیر و سایر محصولات از کشور همسایه، اوکراین، به ویژه به کشاورزان لهستانی ضرر زده است. آنها در اعتراض به این مسئله تراکتورهای خود در خیابانهای کشور به راه انداختند تا با ایجاد ترافیک جادههای اصلی را مسدود کنند. تراکتورها پرچمهای لهستان را حمل میکردند و مداوم بوق میزدند. برخی نیز تابلوهایی داشتند که روی آن نوشته بود «پیمان سبز را لغو کنید» و «واردات از اوکراین را متوقف کنید.»
اتحادیه کارگری «همبستگی» که این اعتراضات را سازماندهی کرد، ضمن اعلام نارضایتی از امتیازات اتحادیه اروپا از دولت لهستان خواست تا سودآوری کشاورزی را تضمین کرده و بخش کشاورزی کشور را اصلاح کند، چرا که کشاورزان از تصویب «پیمان سبز اتحادیه اروپا» نفعی نمیبرند.
براساس بیانیه کمیسیون اروپا، «پیمان سبز اتحادیه اروپا» طرحی است که برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و نابودی محیطزیست، که اتحادیه آن را تهدیدی جدی برای اروپا و جهان میداند، در دستور کار قرار گرفته است.
کمیسیون اروپا، که بازوی اجرایی اتحادیه اروپا محسوب میشود، در چند هفته گذشته امتیازاتی به کشاورزان داده؛ اما اعتراضات گسترش پیدا کرده است.
برای نمونه، قانونی که کشاورزان را ملزم میکرد تا ۴ درصد از زمین قابل کشت خود را بیحاصل نگهدارند، بهطور موقت به حالت تعلیق درآمد.
در مقابل، اعلام شد که کشاورزان باید ۷ درصد از زمینهای قابل کشت خود را به کشاورزی بدون استفاده از آفتکش، محصولات تثبیتکننده نیتروژن، تغذیه دام با محصولات کشاورزی و کود سبز اختصاص دهند.
در مورد واردات از اوکراین نیز پیشنهاد شد که واردات مرغ، تخممرغ و شکر از اوکراین، در صورتیکه از واردات سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بالاتر برود، محدود میشود.
شیمون کوزمالسکی، کشاورز ۳۹ساله لهستانی از روستای کومورنگکی که در تظاهرات شرکت داشت، به رویترز گفت: «محصولاتی که از مرز شرقی با اوکراین وارد لهستان میشوند، با استانداردهای ایمنی اتحادیه اروپا مطابقت ندارند.»
آقای کوزمالسکی افزود که مزرعه و خانواده او این مسائل را حس میکنند و توضیح داد که قیمت کنونی غلاتی که تولید میکند- عمدتاً ذرت و گندم- بهقدری پایین است که حتی هزینههای تولید را هم پوشش نمیدهد.
آقای کوزمالسکی گفت که دلیل قیمت پایین غلات اوکراینی این است که آزمایش فلزات سنگین و آفتکشهای ممنوعه روی این محصولات انجام نمیگیرد اما همین غلات در اوکراین مورد استفاده قرار میگیرند.
آقای کوزمالسکی افزود: «ما انتظار داریم محصولاتی که وارد کشور میشوند مورد آزمایش قرار بگیرند. ما کشاورزها و باغدارها باید دستورالعملهای الزامی را رعایت کنیم. اگر چیزی هم از خارج وارد میشود، باید این دستورالعملها را رعایت کند؛ اما چنین کنترلی وجود ندارد.»
به گزارش روزنامه لهستانی جمهوری، اعتراضات روز جمعه در بیش از ۲۶۰ نقطه از لهستان برگزار شد.
کشاورزان آلمانی
کشاورزان آلمانی در منطقه مرزی لهستان در اعتراضات روز جمعه به همتایان لهستانی خود ملحق شدند.
کشاورزان آلمانی در سراسر کشور در اعتراض به تصمیم دولت برای حذف تدریجی معافیت مالیاتی سوخت دیزل دست به تظاهرات زدند.
کشاورزان مجارستانی
صدها کشاورز مجارستانی روز جمعه در اعتراض به محدودیتهای اتحادیه اروپا برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و تمدید تعلیق تعرفه واردات کالاهای اوکراینی به مدت یک سال دیگر دست به تجمع زدند.
به گزارش بوداپستتایمز، حدود هزار کشاورز مجارستانی روز جمعه در گذرگاه مرزی اوکراین در شهر زاهورنی دست به تظاهرات زدند.
کشاورزان ایتالیایی
کشاورزان ایتالیایی چندین روز است که بهصورت مسالمتآمیز در خارج از رم و سراسر کشور دست به تظاهرات زدهاند تا نارضایتی خود را از مقررات اقلیمی اتحادیه اروپا و قوانین مالیات بر درآمد ابراز کنند.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، بارها گفته که دولت پیشتر به برخی از درخواستهای مهم کشاورزان رسیدگی کرده؛ اما بسیاری از کشاورزان احساس میکنند به آنها بیاعتنایی شده است.
کشاورزان اسپانیایی
کشاورزان اسپانیایی روز جمعه در چهارمین روز از اعتراضات، خیابانهای سراسر کشور را مسدود و برنامههای خود را برای برگزاری تجمع در مادرید اعلام کردند. آنها به مقررات اقلیمی اتحادیه اروپا، مالیاتهای افراطی و تشریفات اداری اعتراض دارند.
به گزارش خبرگزاریهای محلی، کشاورزان اسپانیایی نسبت به رقابت ناعادلانه با کشورهای خارج از اتحادیه اروپا از جمله اوکراین که لزومی به رعایت قوانین سختگیرانه اتحادیه ندارند و کالاهای خود را با قیمتهای نازلتر در بازارهای اتحادیه اروپا میفروشند، اعتراض دارند.
به گزارش روزنامه الموندو، معترضان در نزدیکی شهر مِریدا در جنوب غربی اسپانیا با نیروهای پلیس درگیر شدند و با سنگ به آنها حمله کردند. نیروهای پلیس نیز برای متفرق کردن آنها از گاز اشکآور استفاده کردند.