تحلیل خبری
در بحبوحه سقوط اقتصادی بیوقفه چین، چندین میلیاردر بزرگ چینی آب رفتن ثروت خود را به چشم دیدند، شرکتها ورشکست شدند و برخی بازداشت شده یا از کشور فرار کردند.
میلیاردر ناپدید شده و موجودی شرکت او ۵۱.۲۵ دلار است
روزنامه چینی «کسبوکار ملی» در ۳ آوریل خبر داد که دادگاه پکن حکم به ورشکستگی گروه رسانه و سرگرمی یینجی یا دیامجی مدیا داده است.
دیامجی مدیا، که زمانی غول سرگرمی چین بود، رسماً اعلام ورشکستگی کرد. این درحالی است که رئیس شرکت، پیتر ژیائو ونگه، که میلیاردر بزرگ استان سیچوآن محسوب میشد، پس از برداشت بیش از ۶۰۰ میلیون دلار از وجوه شرکت ناپدید شده است.
به گزارش رسانهها، این شرکت در سال ۲۰۰۸ تأسیس شد. دیامجی مدیا در سال ۲۰۱۵ به واسطه فرایند تملک معکوس وارد بازار بورس چین شد.
آقای ژیائو در حوالی سال ۲۰۱۵ سهامی به ارزش بیش از ۴ میلیارد دلار داشت که ارزش بازار آن به ۶.۹۱ میلیارد دلار میرسید.
با اینحال، شرکت از سال ۲۰۱۸ بهطور ناگهانی با رکود مواجه شد و بازدهی آن بشدت تنزل پیدا کرد.
به گزارش رسانه دولتی چینی «کاغذ»، آقای ژیائو دو مرتبه دارایی خود را در دیامجی مدیا کاهش داد و درمجموع حدود ۳۳۰ میلیون دلار در بحبوحه سقوط اقتصادی شرکت در سال ۲۰۱۸ برداشت کرد.
به گزارش رسانه چینی «پوشش»، آقای ژیائو درمجموع حدود ۶۱۰ میلیون دلار از شرکت بورسی خود برداشت کرده است.
به گزارش روزنامه چینی کسبوکار ملی، از بین سه عضو مؤسس، دن مینتز، فیلمساز آمریکایی، مدتهاست که ناپدید شده است. آقای ژیائو در سال ۲۰۱۵ از ریاست شرکت استعفا داد و وو بینگ، مسئول امور مدیریتی که شهروند آمریکاست به این کشور بازگشته است.
سقوط میلیاردی ارزش سهام طی یک روز
در ۹ آوریل، سهام گروه سیمان تیانروی چین به شکلی عجیبی، ۹۹ درصد سقوط کرد و ارزش بازار آن از ۱۴ میلیارد دلار هنگ کنگ (۱.۷ میلیارد دلار) به ۱۴۱ میلیون دلار هنگ کنگ (۱۸ میلیون دلار) کاهش یافت.
به گزارش وبسایت رسمی تیانروی، این شرکت با ظرفیت تولید سالانه حدود ۳۵ میلیون تن کلینکر و ۵۸ میلیون تن سیمان، بزرگترین تولیدکننده کلینکر سیمان در استانهای هنان و لیائونینگ است و یکی از ۱۲ شرکت بزرگ دولتی سیمان در کل کشور محسوب میشود.
لی لیوفا، مدیر شرکت سیمان تیانروی، دو مرتبه در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به انتخاب مجله نیوفرچون بهعنوان ثروتمندترین مرد استان هنان در فهرست ۵۰۰ ثروتمند فرچون قرار گرفت.
براساس گزارشی که در چاینا تایمز منتشر شد، خبرهایی به دنبال سقوط ناگهانی سهام سیمان تیانروی انتشار یافت که نشان میداد خط تولید سیمان تیانروی در ژنگژو متوقف شده است. شرکت در واکنش به این خبر گفت «توقف خط تولید یکی از کارخانهها در واکنش به تقاضای تولید در خارج از ساعات اوج بوده و به مشکلات عملیاتی مربوط نمیشود.»
تولید در ساعات غیر اوج در سالهای اخیر به یکی از تاکتیکهای صنعت سیمان چین بدل شده که مسائل مربوط به ظرفیت مازاد را کنترل میکند.
در پی رکود کلی صنعت سیمان چین، درآمد عملیاتی سیمان تیانروی در سال ۲۰۲۳ تقریباً ۳۰ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت و این شرکت ۶۳۴ میلیون یوان (۸۷.۵۸ میلیون دلار) ضرر کرد.
ثروتمندترین مرد چین تحت بازجویی است
لی ههجون، بنیانگذار غول انرژی خورشیدی هانرجی، در ۱۷ دسامبر ۲۰۲۲ در استان لیائونینگ در شمال شرقی چین بازداشت شد. آقای لی ههجون در سال ۲۰۱۵ در صدر فهرست ثروتمندان جهانی هورون قرار گرفت و به ثروتمندترین مرد چین تبدیل شد.
رادیو آسیای آزاد گزارش داد که بازداشت او میتواند به بانک مسئلهدار جینژو مرتبط باشد؛ همان بانکی که شرایط عرضه اولیه عمومی شرکت آقای ههجون را در سال ۲۰۱۵ در هنگ کنگ با تأمین حدود ۱۰ میلیارد یوان (۱.۵ میلیارد دلار) فراهم کرد.
فهرست قلع و قمع
هورون در دسامبر ۲۰۱۵ گزارش ویژهای در رابطه با ثروتمندان چین منتشر کرد که نشان میداد در ۱۷ سالی که از انتشار فهرست ثروتمندان چین میگذرد، ۳۵ نفر از ثروتمندان عمدتاً به دلیل نقض قوانین اقتصادی به زندان افتاده، در مظان اتهام قرار گرفته یا حتی اعدام شدهاند.
از زمان تأسیس هورون در سال ۱۹۹۹، گزارش این مؤسسه به تعبیر رسانههای محلی «فهرست قلع و قمع» لقب گرفته است، چرا که بسیاری از کارآفرینان حاضر در این لیست دچار مشکلات قانونی شدهاند.
براساس این گزارش، هوانگ گوانگیو، بنیانگذار شرکت لوازم خانگی گومی، ثروتمندترین فرد در بین ۱۸ میلیاردر زندانی چینی بود.
در سال ۲۰۱۵، آقای هوانگ با دارایی خالص ۲۲ میلیارد یوانی (۳ میلیارد دلار) خود همچنان در رتبه هشتادوهفتم قرار داشت. او در سال ۲۰۰۸ بازداشت شد و در سال ۲۰۱۰ به دلیل «فعالیتهای تجاری غیرقانونی، معاملات نهانی و پرداخت رشوه» به ۱۴ سال زندان و پرداخت ۶۰۰ میلیون یوان (۸۲.۸۹ میلیون دلار) جریمه محکوم شد. داراییهای او به ارزش حدود ۲۷.۶۳ میلیون دلار مصادره شد.
در سال ۲۰۱۶ و همزمان با انتشار گزارش جدید هورون در رابطه با فهرست ثروتمندان، چندین رسانه چینی از نام ۱۲ میلیاردر مسئلهدار چینی پرده برداشتند. به غیر از آقای هوانگ که در زندان به سر میبرد، دو نفر منتظر صدور حکم و هفت نفر تحت بازجویی بودند، یک نفر در بازداشت خانگی به سر میبرد و یک نفر هم ناپدید شده یا از کشور خارج شده بود.
طبق فهرست ثروتمندان هورون ۲۰۱۷، شو جیاین، بنیانگذار گروه اورگرند، با دارایی ۴۳ میلیارد دلاری خود ثروتمندترین مرد چین شد. اورگرند در آن مقطع تنها شرکت املاک چینی بود که طی ۲۰ سال گذشته به فهرست فرچون ۵۰۰ راه پیدا کرده بود.
اورگرند در سال ۲۰۲۱ از پرداخت بدهیهای خود بازماند و وضعیت عملیاتی شرکت بهطور مداوم بدتر شد. اورگرند در آن سال درمجموع ۱.۹۶ تریلیون یوان (۲۷۰ میلیارد دلار) به تأمینکنندگان، بستانکاران و سرمایهگذاران بدهکار بود.
در سپتامبر ۲۰۲۳ گزارش شد که آقای شو توسط پلیس بازداشت شده است.