رویترز به نقل از چهار منبع ایرانی و یک دیپلمات آگاه گزارش داد که مقامات چینی از همتایان ایرانی خود خواستهاند که در مهار حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ کمک کنند، در غیر این صورت خطر آسیب دیدن روابط تجاری ایران با پکن وجود دارد.
منابع ایرانی گفتند که بحث درباره حملات حوثیها به کشتیها و تجارت بین چین و ایران در چندین نشست اخیر در پکن و تهران انجام شده است و از ارائه جزئیات درباره زمان برگزاری نشستها یا افراد شرکت کننده در آن خودداری کردند.
در گزارش رویترز به نقل از یکی از مقامات ایرانی آمده است که چین میگوید:«اگر به هر طریقی به منافع ما آسیب وارد شود، بر تجارت ما با تهران تأثیر میگذارد. بنابراین به حوثیها بگویید خویشتندار باشند.»
حملاتی که حوثیها میگویند در حمایت از فلسطینیهای غزه انجام میشود، با ایجاد اختلال در مسیر تجاری کلیدی بین آسیا و اروپا که بهطور گسترده توسط کشتیهای چین استفاده میشود، هزینه حمل و نقل و بیمه را افزایش داده است.
در حالی که حزب کمونیست چین بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی در دهه گذشته بوده است، روابط تجاری آنها نامتعادل است.
برای مثال پالایشگاههای نفت چین، بیش از ۹۰ درصد از صادرات نفت خام ایران را در سال گذشته خریداری کردند، زیرا تحریمهای ایالات متحده بسیاری از مشتریان دیگر را دور نگه داشته است و شرکتهای چینی از تخفیفهای سنگین سود میبرند.
اما نفت ایران تنها ۱۰ درصد از واردات نفت خام چین را به خود اختصاص می دهد و پکن مجموعهای از تامین کنندگان دارد که میتواند کمبودها را از جاهای دیگر جبران کند.
رویترز به نقل از منابع ایرانی گزارش داد که پکن به صراحت اعلام کرده است که اگر کشتیهای مرتبط با چین ضربه بخورند یا منافع این کشور به هر نحوی تحت تأثیر قرار گیرد، از تهران بسیار ناامید خواهد شد.
وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره دیدار با ایران برای گفتوگو درباره حملات دریای سرخ، گفت: «چین دوست صمیمی کشورهای خاورمیانه است و متعهد به ارتقای امنیت و ثبات منطقه و به دنبال توسعه و شکوفایی مشترک است.»
وزارت امور خارجه چین گفت: «ما قویاً از کشورهای خاورمیانه در تقویت استقلال استراتژیک خود و اتحاد و همکاری برای حل مسائل امنیتی منطقه حمایت می کنیم.»