Search
Asset 2

چگونه انقلابیون نادر جهانبانی را به اتهامی ساختگی کشتند؟

گلنار جهانبانی فرزند نادر جهانبانی تصاویری از لباس خلبانی پدرش را منتشر کرده و نوشته است که پدرش از زمان دستگیری تا تیرباران این لباس را بر تن داشت.
نادر جهانبانی (Nashreshahidkazemi.ir)

گلنار جهانبانی فرزند نادر جهانبانی در چهل و پنجمین سالگرد تیرباران شدن این خلبان برجسته ایران تصاویری از لباس خلبانی پدرش را منتشر کرده و نوشته است که پدرش از زمانی که توسط انقلابی‌ها دستگیر و بازداشت شد، در جلسه دادگاه و در زمان تیرباران به اصرار خودش لباس خلبانی‌اش را بر تن داشت؛ زیرا خود را سرباز وطن می‌دانست که در حال خدمت به میهن کشته می‌شود.


به گواه همکاران و خلبان‌هایی که زیرنظر او کار می‌کردند، او یکی از برجسته‌ترین خلبان‌های دنیا در دوره خود بود که بنیان‌گذار و سرپرست تیم آکروجت تاج طلایی به شمار می‌رفت. او همچنین در آخرین ماه‌های حکومت محمدرضا شاه پهلوی به عنوان رئیس تربیت‌بدنی منصوب شد.

در روایتی که گلنار جهانبانی از تیرباران پدرش در صفحه ایکس خود منتشر کرده، آمده است که بعدها لباس خلبانی پدرش در حالی که نام «نادر جهانبانی و ستاره‌ها و تاج سردوش‌های آن که حاصل یک عمر خدمت او در ارتش ایران بود، کنده شده بود و جای گلوله و رد خون بر آن نمایان بود، به همراه وصیت‌نامه و ساعت‌مچی او به خانواده‌اش تحویل داده شد.»

ببینید: مصاحبه گلنار جهانبانی با اپک تایمز فارسی

راویان تاریخ انقلاب ۵۷ می‌گویند که نادر جهانبانی به اتهام فسادی اثبات ناشده در بیست و دوم اسفند دقیقا یک ماه بعد از انقلاب ۵۷ در زندان قصر تیرباران شد.

در متن کیفرخواست، اتهامات او «فساد در ارض، محاربه با خدا و نایب امام» ذکر شده است.

طبق شواهد تاریخی، این اتهامات برای اولین بار، بلافاصله بعد از انقلاب برای توجیه اعدام مخالفان و مقامات حکومت شاه استفاده شد.

ایران وایر در گزارشی به نقل از علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار سابق روزنامه اطلاعات که در زمان وقوع انقلاب و اعدام‌ها در ایران حضور داشت، نوشته است که وقتی اتهام «فساد فی‌الارض» برای جهانبانی و تعدادی از مقام‌های سابق حکومت شاه مطرح شد، بسیاری از آن‌ها نمی‌دانستند چه معنی دارد و صادق خلخالی به آن‌ها پاسخ داد: «یعنی تو حتی نباید آب بخوری. تو وجودت در زمین باعث انتشار فساد می‌شود و همین الان باید تو را کشت.»

زمانی که خلخالی به جهانبانی گفت که جرمش این است که «یک خارجی» است. او پاسخ داد:‌ «نه من همه اجدادم ایرانی بودند.»

دیده‌بان ایران در گزارشی درباره آن روز نوشته است: «آقای جهانبانی برای بار دوم در ۲۱ اسفند ۱۳۵۷ و در دادگاهی که به صورت علنی برگزار شد، محاکمه شد. در هیچ یک از جلسات دادگاه نشانی از شاکی یا شاهدی که به نفع یا به

آقای جهانبانی شهادت دهد و حتی وکیل مدافع وجود نداشت. گفته شده خلخالی تا زمان برگزاری دادگاه نتوانسته بود، مدارک مهمی علیه جهانبانی به دست بیاورد، به همین خاطر وقتی که جهانبانی را برای محاکمه می‌آورند روی پلاک گردن او تنها عنوان کلی «عامل فساد» به چشم می‌خورد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی