Search
Asset 2

اسرائیل چگونه به حمله ایران پاسخ خواهد داد؟

رهبران اسرائیل درباره نحوه پاسخ نظامی به حمله هوایی بی‌سابقه حکومت ایران به خاک اسرائیل گفتگو کرده و مجموعه‌ای از گزینه‌ها را ارزیابی کرده‌اند.
(Twitter @IDFFarsi)

رهبران اسرائیل درباره نحوه پاسخ نظامی به حمله هوایی بی‌سابقه حکومت ایران به خاک اسرائیل گفتگو کرده و مجموعه‌ای از گزینه‌ها را که در راستای نتایج راهبردی مختلف مطرح شده بود، ارزیابی کرده‌اند.

بنابر گزارش نیویورک تایمز، مقامات اسرائیلی گزینه‌هایی را مطرح کرده‌اند که شامل بازدارندگی در قبال حملات مشابه در آینده، فرونشاندن خشم متحدان آمریکایی و جلوگیری از جنگ همه‌جانبه است.

نیویورک تایمز با اشاره به اینکه در مناقشات پیشین، خبری از حملات هوایی مستقیم از قلمرو یک کشور به خاک کشور دیگر نبود، نوشت که حمله ایران به اسرائیل، که با رگبار صدها موشک بالستیک و پهپاد مسلح انجام گرفت، قوانین نانوشته جنگ سایه دیرینه بین دو کشور را دستخوش تغییر کرد.

این رسانه به نقل از مقامات اسرائیلی که نخواستند نام‌ آنها فاش شود، تصریح کرد که محاسبات اسرائیل برای تصمیم‌گیری درخصوص اقدامات بعدی نیز با توجه به این تغییر، شکل متفاوتی به خود خواهد گرفت.

در جمع‌بندی اظهارات برخی از این مقامات آمده است که اسرائیل نمی‌خواهد حکومت ایران تصور کند که از این پس می‌تواند در پاسخ به حملات اسرائیل به مواضع ایران در کشورهای ثالث به خاک این کشور حمله کند.

آنها در ادامه افزوده‌اند که از سوی دیگر، اسرائیل نمی‌خواهد و نمی‌تواند در شرایطی‌که هنوز درگیر جنگ غزه است و با نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در مرزهای خود دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، با ایران وارد درگیری همه‌جانبه شود.

گزینه‌های کابینه جنگ اسرائیل برای پاسخ به ایران

نیویورک تایمز نوشته است که به گفته مقامات، «اعضای کابینه کوچک اما بهانه‌جوی اسرائیل پاسخ‌های سنگینی را در دست بررسی دارند تا پیامی واضح به ایران بفرستند که چنین حملاتی بی‌پاسخ نمی‌ماند اما پاسخ آن‌ها آن‌قدر سنگین نخواهد بود که به تشدید تنش‌ها دامن بزند».

طبق این گزارش، کابینه جنگ چهار گزینه‌ ذیل و پیامدهای منفی آن‌ها را بررسی کرده‌اند و رهبران اسرائیل قرار است از بین این موارد یکی را انتخاب کنند.

یک – انجام حمله‌ای تهاجمی به اهداف جمهوری اسلامی از جمله پایگاه‌های سپاه پاسداران در خارج از ایران به عنوان مثال در سوریه، هر چند که این پاسخ با حمله مستقیم به اسرائیل تناسب ندارد.

دو – هدف گرفتن مکانی نمادین در داخل ایران که بنابر اظهارات مقامات اسرائیلی، چنین اقدامی احتمالاً مستلزم رایزنی با آمریکا خواهد بود و ممکن است باعث عصبانیت آمریکایی‌ها شود که توصیه کرده‌اند اسرائیل دست به چنین حمله‌ای نزند.

سه – حمله سایبری به زیرساخت‌های ایران که این اقدام می‌تواند توانایی‌های سایبری اسرائیل را به رخ بکشد اما پاسخ مناسبی به حمله هوایی بزرگ ایران نخواهد بود.

چهار – تسریع حملات کوچک در داخل ایران، از جمله ترورهای هدفمند به دست موساد، در حالی که اسرائیل مسئولیت چنین حملاتی را برعهده نمی‌گیرد و از این‌رو، این اقدام با ماهیت آشکار حمله ایران تناسب ندارد.

با این حال برخی مقامات اسرائیلی گزینه‌های دیگری را نیز اعلام کرده‌اند که شامل عدم پاسخ به حمله ایران است.

این نوع واکنش بر روی ایجاد اتحاد بین‌المللی و منطقه‌ای علیه ایران و یا اتخاذ رویکرد دیپلماتیک و تحریم ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمرکز دارد.

از سویی دیگر برخی از اعضای کابینه جنگ خواهان پاسخ فوری اسرائیل به حکومت ایران هستند.

نیویورک تایمز به نقل از دو مقام اسرائیلی نوشته است که دست‌کم دو نفر از اعضای کابینه در زمان حمله ایران معتقد بودند که اسرائیل باید فوراً پاسخ دهد، زیرا اعتقاد داشتند که واکنش سریع در دفاع از خود به حمله متقابل اسرائیل مشروعیت می‌دهد.

نتیجه جلسات کابینه جنگ اسرائیل به کجا رسید؟

به نوشته نیویورک تایمز، کابینه جنگ اسرائیل پس از گذشت سه روز هنوز درباره نحوه و زمان پاسخ به حمله ایران تصمیم نگرفته است.

به گفته یکی از مقامات، کابینه جنگ پنج‌نفره روز سه‌شنبه به مدت دو ساعت با مقامات امنیتی رایزنی کردند و انتظار می‌رود که روز چهارشنبه دوباره تشکیل جلسه دهند.

نیویورک تایمز به نقل از دو مقام اسرائیلی نوشته است که بنی گانتز و گادی آیزنکوت، رؤسای پیشین ستاد ارتش و هم‌پیمانان میانه‌روی دولت کنونی، دو حامی اصلی انتقام فوری بودند. اما به دلایلی که هنوز مشخص نیست، هیچ حمله‌ای در روز یکشنبه به ایران صورت نگرفت.

مواضع آمریکا و اتحادیه اروپا درباره پاسخ اسرائیل به حمله ایران چیست؟

به نوشته نیویورک تایمز، مقامات آمریکایی به‌طور علنی و خصوصی سعی کرده‌اند اسراییل را متقاعد کنند که نیازی به انتقام‌جویی از ایران ندارد.

مقامات ایالات متحده می‌گویند که نتانیاهو می‌تواند دفاع موفق در برابر تهاجم ایران را به منزله «پیروزی» در نظر بگیرد.

آنها معتقدند که اگر تلافی اسرائیل به دور دیگری از موشک‌پراکنی و ارسال پهپادهای ایرانی منجر شود، جنگنده‌ها و کشتی‌های نیروی دریایی آمریکا دوباره از متحدشان در برابر دشمن اصلی خود در خاورمیانه دفاع خواهند کرد.

یکی از مقامات وزارت خزانه‌داری آمریکا که نخواست نامش فاش شود، به نیویورک تایمز گفته است که آمریکا به دنبال راهکارهایی برای قطع دسترسی ایران به قطعات نظامی است که از آن‌ها در ساخت سلاح‌هایی مانند پهپادهایی که آخر هفته گذشته به سمت اسرائیل پرتاب کرد، استفاده می‌کند.

جانت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز گذشته در کنفرانس خبری خود در واشینگتن گفت که «آمریکا از تلاش‌های دیپلماتیک برای اعمال فشار و تنبیه ایران، از جمله اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه این کشور در روزهای آتی حمایت می‌کند.»

خانم یلن افزود که دولت بایدن در حال بررسی راهکارهایی است که بتواند صادرات نفت ایران را محدودتر کند.

همزمان یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا نیز روز سه‌شنبه گفته است که اتحادیه اروپا برای مجازات حمله حکومت ایران به اسرائیل و جلوگیری از تشدید خشونت در خاورمیانه در حال بررسی افزایش تحریم‌های اقتصادی علیه برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی است.

جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پس از نشست فوری دیپلمات‌های اروپایی برای بحث درباره بحران جاری گفت: «وقتی می‌گویم که خاورمیانه در لبه یک پرتگاه بسیار عمیق قرار دارد، اغراق نمی‌کنم.»

همزمان که مقامات اسرائیل به نحوه و زمان پاسخگویی به حمله ایران می‌اندیشند، چندین کشوراز جمله روسیه، چین و ژاپن از حکومت ایران خواسته‌اند از تشدید تنش خودداری کند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی