بهربرداریگسترده از جنگل شمال به علت آسیبدیدگی در اثر آفات و خشکسالی، منجر به تسریع نابودی آن میشود.
بنا به اظهارات خلیل عابدینی، مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان جنگلها، نیاز سالیانه صنایع چوبی کشور دومیلیون متر مکعب بوده و ۷۵۰ متر مکعب آن از عرصههای داخلی تأمین میشود. در پی این اظهارات، هادی کیادلیری، رئیس انجمن جنگلبانی در گفتگو با گروه محیط زیست سازمان میراثفرهنگی و گردشگری، ضمن انتقاد از این حجم بهربرداری وسیع و گسترده که از توان جنگلهای شمال خارج است، از مسئولین درخواست کرد که به جنگل فقط به عنوان منبعی برای تولید چوب نگاه نکنند.
کیادلیری، ضمن تأکید براینکه جنگل شمال به علت آفات و خشکسالی و بهرهبرداریهای بیرویه همانند بیماری است که هر سال با مرگ دستهجمعی گونههای مختلف، تنوع زیستی و حیات وحش مواجه بوده، اظهار داشت: “گونه شمشاد که مختص جنگلهای ایران بوده، نابوده شده و ظرف چندسال آینده جنگلهای شمال نیز به سرنوشت جنگلهای غرب دچار شده و نابود میشوند.”
از دیدگاه کیادلیری، جنگل مجموعهای از درختان و حیات وحش است و درخت مهم ترین و نخستین عضو جنگل بوده اما در نبود تنوع زیستی و حیات وحش، درخت به تنهایی جنگل محسوب نمیشود.
از سوی دیگر گروه محیط زیست خبرگزاری میراث فرهنگی از واگذاری حفاظت و بهرهبرداری از جنگلهای استان گیلان به جوامع محلی و جنگلنشینان خبر میدهد.
مسوولان اداره منابع طبیعی گیلان معتقدند که با اجرای این طرح، مردم بخشی از زندگی خود را از طریق جنگل تامین کرده و خود حافظان منابع طبیعی خواهند بود.
به اعتقاد کارشناسان جنگل، به علت عدم آگاهیهای زیست محیطی و وجود فشارهای معیشتی، این راهکار نتیجهای جز تغییر کاربری جنگل به اراضی کشاورزی و در نهایت ویلاسازی دربرنخواهد داشت.
محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در گفتگو با گروه محیط زیست خبرگزاری میراثفرهنگی و گردشگری اظهار داشت: “مشارکت مردم در حفاظت از جنگلها خوب است، به شرط آن که به مردم آموزشهای لازم در این زمینه داده شده باشد و آنها نباید بابت فشار معیشتی ناچار به پذیرفتن چنین خواستهای شوند؛ اما در شرایط کنونی اقدام مثبتی به نظر نمیرسد.”
به گفته او، این جنگلها باید با نظارت دولت به تشکلهای مردم نهاد حوزه محیط زیست که صاحب تجربه و تخصص هستند، واگذار شود نه به افراد و شخصیتهای حقیقی.
بهره برداری بی رویه از جنگل های شمال در حالی صورت می گیرد که به اعتقاد کارشناسان این حوزه یکی از دلایل بسیار مهم در تشدید سیلهای ویرانگر سالهای اخیر در شهرهای شمالی، از بینرفتن پوشش گیاهی و قطع درختان جنگل است.