کارشناسان محیطزیست همزمان با بیستودوم مارس روز جهانی آب درباره وضعیت وخیم آبهای زیرزمینی و بحران آب در ایران هشدار دادند.
به گزارش رسانه تسنیم، محسن موسوی خوانساری، دکتری تاسیسات آبی در یادداشتی نوشته است که متاسفانه هماکنون در موضوع منابع آبهای سطحی تجدیدپذیر و در استانهای بالادست حوضههای آبریز، مصارف آب کشاورزی تحت عنوان تبدیل اراضی دیم به آبی و یا احداث باغات در اراضی شیبدار افزایش یافته است.
موسوی خوانساری افزوده است که سدهای مخزنی موجود در اکثر حوضههای آبریز کشور در شروع فصل کشت و آغاز آبیاری در شبکههای آبیاری موجود فاقد حجم آب کافی در مخزن هستند و از این رو هزینههای انجام شده برای احداث مخزن سد و شبکه آبیاری مدرن به عملکرد مناسب نمیرسد.
او افزوده که در این خصوص میتوان به سدهای مخزنی کرخه، سفیدرود، زاینده رود، درودزن و… اشاره کرد که در غالب اوقات کمتر از ۴۰ درصد مخزن سد آبگیری شده است.
این کارشناس حوزه آب همچنین در مورد آبهای زیرزمینی هشدار داده و گفته است که وضعیت در این زمینه به شدت نگرانکننده است و استانهای مختلف بدون در نظر گرفتن ظرفیت منابع آب تجدیدپذیر زیرزمینی حوضه آبریز در چند دهه اخیر نسبت به استحصال منابع آب زیرزمینی تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر اقدام کردهاند.
او عنوان کرده که در حال حاضر به وضعیتی رسیدهایم که فقط در حوضه آبریز فلات مرکزی بیش از ۱۵۰ میلیارد مترمکعب از منابع آب تجدیدناپذیر زیرزمینی که متعلق به نسلهای آینده بوده مصرف شده و سفرههای آب زیرزمینی استاتیک را دچار کسری مخزن شدید کرده است.
به عقیده این کارشناس، استان خراسان رضوی، کرمان و اصفهان با مجموع ۸۰ میلیارد متر مکعب مصرف آبهای تجدیدناپذیر در صدر استانهای واقع در حوضه فلات مرکزی قرار دارند.
تنش آبی میرود تا به بحران امنیتی تبدیل شود
در شهریور سال گذشته، نشریه «فرانکفورتر آلگماینه» آلمان طی گزارشی میدانی و گفتگو با شهروندان ایرانی، به بحران آب و آرزوی مردم برای سرنگونی جمهوری اسلامی پرداخته بود.
کمآبی در منطقه اصفهان طی سالهای گذشته، خشم کشاورزان را برانگیخت و طی یک نمونه، کشاورزان با استفاده از بولدوزر، خط لولهای که آب را به استان یزد منتقل میکرد، تخریب کردند.
همچنین کشاورزان هفتهها در مرکز شهر اصفهان و بر بستر خشک زایندهرود تحصنی برپا کردند که منجر به بروز درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی شد و این اعتراضات با وعدههای مسئولان پایان یافت.
در بیرون از مرزهای ایران نیز مسئله آب موجب بروز تنش شده است.
سال گذشته تنشهای لفظی میان طالبان و جمهوری اسلامی بر سر حقابه هیرمند بالا گرفته است.
ابراهیم رئیسی اخطاری درباره ضرورت باز کردن آب از سوی طالبان صادر کرد که این درخواست مورد تمسخر برخی از سران طالبان قرار گرفت.
طالبان ادعا کردهاند که آب رودخانه هیرمند به اندازهای نیست که به سمت ایران رها شود و کشاورزان در مرز ایران با بحران شدید کمآبی دست و پنجه نرم میکنند.