خبرگزاری رویترز با استناد به اسناد آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داده که ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران کاهش یافته است.
دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد نیز اعلام کرده که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران که نزدیک به درجه تسلیحاتی است، به کمتر از آستانه لازم برای تولید سه بمب اتم رسیده است.
این نهاد اما تصریح کرده که مشکلات بازرسان همچنان به قوت خود باقی است.
آژانس در یکی از دو گزارش محرمانه خود به کشورهای عضو عنوان کرده که ایران در سه ماه گذشته بیش از آنچه تولید کرده، اقدام به رقیقسازی کرده است.
علت رقیقسازی اورانیوم غنیشده؛ افزایش تنشها با غرب یا توافق؟
در گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ دلیلی درباره رقیقسازی ۳۱.۸ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ارائه نشده است.
ایران با این اقدام ضمن کاهش ۶.۸ کیلوگرمی اورانیوم ۶۰ درصدی، ذخایر خود را به ۱۲۱.۵ کیلوگرم رسانده است.
یک دیپلمات ارشد درباره گزارش آژانس به رویترز گفته است که ایران در ابتدای سال جاری تصمیم به رقیقسازی گرفت. چند هفته بعد، یک رقیقسازی دیگر در حجم کمتر انجام داد.
او با بیان اینکه علت این کار ایران مشخص نیست، افزود که شاید آنها نمیخواهند تنشها (با غرب) را افزایش دهند. شاید با کسی به توافق رسیدهاند. اطلاعی نداریم.
سطح بالای غنیسازی توجیه غیرنظامی ندارد
رویترز در بخشی از گزارش خود نوشته که در پایان سال گذشته، ایران آنقدر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی داشت که از نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در صورت ادامه غنیسازی، برای تولید سه بمب اتمی کفایت میکرد. کاربردهای تسلیحاتی غنیسازی ۹۰درصدی دارند.
این خبرگزاری افزوده که ایران همچنین ذخایر اورانیوم غنیشده بیشتری در سطوح پایینتر دارد و درصورت تمایل میتواند سوخت کافی برای بمبهای بیشتر تولید کند.
این در حالی است که مقامات حکومت ایران چنین قصدی را رد میکنند. در مقابل نیز قدرتهای غربی میگویند که چنین سطح بالایی از غنیسازی توجیه غیرنظامی ندارد.
سال گذشته گزارشهایی مبنی بر کاهش سرعت غنیسازی اورانیوم توسط ایران منتشر شد و به گفته دیپلماتها این میتواند نتیجه مذاکرات محرمانه واشنگتن و تهران باشد که به آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران انجامید.
پایان مذاکرات محرمانه اتمی و احتمال تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آذر ماه امسال با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که ایران در آبان ماه به روند کاهش سرعت غنیسازی خود که به ۳ کیلوگرم در ماه میرسید پایان داد و تولید ۹ کیلوگرم در ماه را از سر گرفت.
رویترز هفته گذشته به نقل از رافائل گروسی نوشته بود که سرعت غنیسازی ایران از پایان سال گذشته اندکی کاهش یافته و به حدود هفت کیلوگرم در ماه رسیده است.
بنابر اظهارات دیپلماتها، مذاکرات محرمانه پایان یافته و با در نظر گرفتن جنگ اسرائیل و حماس، امید چندانی برای ازسرگیری مذاکرات وجود ندارد. همچنین نشانههای کمی وجود دارد که آمریکا و متحدانش خود را برای اقداماتی مانند اعمال فشار برای تصویب قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی در نشست شورای حکام آژانس در هفته آینده آماده کرده باشند.
گزارشها نشان میدهند که ایران با اقداماتی نظیر لغو مجوز بازرسان آژانس، در موضوعات مهم همکاریهای لازم را انجام نمیدهد.
در یکی از گزارشها آمده است: «آقای مدیرکل (گروسی) از اینکه ایران هنوز اقدامی برای لغو این تصمیم انجام نداده عمیقاً متأسف است. این مسئله بسیار حائز اهمیت است، زیرا به آژانس اجازه میدهد که فعالیتهای ایران را بهطور مؤثر راستیآزمایی کند.»