بهنظر میرسد رام امانوئل، سفیر آمریکا در توکیو، تأیید کرده که ژاپن به ستون دوم پیمان آکوس خواهد پیوست.
رام امانوئل، سفیر آمریکا در توکیو، اعلام کرد که ژاپن ممکن است «اولین عضو جدید ستون دوم» در پیمان سهجانبه آکوس بین استرالیا، بریتانیا و آمریکا باشد.
این اولین توسعه مناسبات دفاعی فشردهای است که جدا از سه عضو اصلی انجام میگیرد و شامل همکاری در زمینههایی مانند پیشرانه زیردریایی هستهای و فناوری کوانتومی میشود.
در همین راستا، یک منبع دولتی به ایبیسی استرالیا گفت که ژاپن تحت آکوس در پروژههای فناوری دفاعی همکاری خواهد کرد اما بهعنوان عضو ثابت به این پیمان نخواهد پیوست.
وزیر دفاع استرالیا، ریچارد مارلز، از اظهار نظر درباره گفتههای امانوئل خودداری کرد.
ستون اول آکوس شامل ساخت زیردریاییهای متعارف هستهای استرالیا با استفاده از فناوریهای پیشرفته آمریکا و بریتانیا است.
ستون دوم سازوکاری است که شرکای آکوس از آن برای بهاشتراکگذاری سامانههای دفاعی پیشرفته از جمله فناوری کوانتومی، موشکهای مافوق صوت و هوش مصنوعی بهره میگیرند.
ژاپن احتمالاً به دنبال همکاری در زمینههایی مثل رباتیک پیشرفته، ابتکارات سایبری و جنگافزار ضدزیردریایی است.

اطلاعیه پیوستن ژاپن به آکوس ممکن است در هفته جاری منتشر شود
امانوئل نگفت اطلاعیه رسمی چه زمانی منتشر خواهد شد اما به نظر میرسد این اتفاق طی هفته جاری رخ دهد. فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، قرار است برای دیدار با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، و شرکت در نشستی سهجانبه با حضور فردیناند مارکوس جونیور، رئیسجمهور فیلیپین، به واشنگتن سفر کند.
سفیر آمریکا نوشت: «وقتی بایدن و کیشیدا با هم دیدار کنند، تحولی ژرف در روابط آمریکا و ژاپن رقم خواهد خورد، زیرا دورهای پایان میگیرد و عصری دیگر از راه میرسد.»
مقامات آمریکایی پیشتر تأیید کردند که واشنگتن بهطور جدی ژاپن را بهعنوان یکی از شرکای فناوری خود قلمداد میکند.
کرت کمبل، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، تأیید کرد که این اطلاعیه هفته آینده منتشر میشود و به خبرنگاران گفت: «آمریکا، بریتانیا و استرالیا آماده پیوستن سایر کشورها به این پیمان هستند.»
در بحبوحه تقویت نظامی پکن و جاهطلبیهای منطقهای فزاینده این کشور، جو بایدن به دنبال توسعه و تقویت شراکت با متحدان آمریکا در آسیا از جمله ژاپن و فیلیپین بوده است.
بریتانیا بارها اعلام کرده که از پیوستن سایر کشورها به ستون دوم آکوس استقبال میکند. رئیس وقت ستاد دفاع بریتانیا در سال ۲۰۲۱ گفته بود که آکوس یک تشکیلات انحصاری نیست و کشورهایی مثل ژاپن، نیوزیلند و کانادا میتوانند در آینده به آن ملحق شوند.
استرالیا اعلام کرده که از همکاری ژاپن با آکوس استقبال میکند اما مارلز در فوریه گفت که این اتفاق ممکن است کمی زمانبر باشد.

وزیر دفاع استرالیا بیان کرد که «اعضای فعلی آکوس بهشدت روی توسعه فناوریهای نوآورانه جدید بین سه کشور عضو متمرکز هستند.»
مارلز گفت: «همچنانکه ستون دوم آکوس بالغتر میشود، که چند سال به طول میانجامد… فرصت داریم که ببینیم چطور میتوانیم در این زمینه با ژاپن همکاری کنیم.»
یک مقام ارشد آمریکایی گفت که تصمیمگیری درخصوص اینکه کدام کشورها در ستون دوم مشارکت خواهند داشت، برعهده سه عضو فعلی آکوس خواهد بود.
وزرای دفاع اینسه کشور از ماهها پیش در حال بررسی این مسئله بودهاند که اعضای جدید چه چیزی به پروژه آکوس اضافه خواهند کرد.
کشور دیگری که احتمالاً بهعنوان یکی از اولین کشورها به این پیمان ملحق خواهد شد، نیوزیلند است که علاقه خود را در نشستهای دوجانبه وزرای خارجه و دفاع کشور با همتایان استرالیایی در اوایل سال جاری بهوضوح نشان داده است.
از آن زمان تاکنون اطلاعات زیادی منتشر نشده است اما هفته گذشته فاش شد که جودیت کالینز، وزیر دفاع نیوزیلند، با پیمانکار دفاعی بزرگ آمریکا، هانیول، ملاقات داشته است.
در اطلاعیهای که تحت قانون اطلاعات رسمی نیوزیلند منتشر شد، آمده است که داریوس آدامچیک، مدیرعامل هانیول، «نشان داد که دوست دارد درباره ستون دوم آکوس، فضا و فناوریهای پایدار صحبت کند.»
«ما میدانیم که هانیول به دنبال سرمایهگذاری برای توسعه فعالیتهای خود در منطقه است، چرا که این شرکت جزو تأمینکنندگان بزرگ دفاعی نیوزیلند محسوب نمیشود.»
در مطلبی که خانم کالینز در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، آمده است که طرفین در این نشست «درباره دفاع، فناوری، علم و فضا صحبت کردند.»