به گزارش رسانههای اسرائیلی، در پی فشار آمریکا، اسرائیل روز سهشنبه هیئتی را برای گفتوگو به قاهره میفرستد تا برای آزادی گروگانها و توافق بر سر آتشبس طولانیمدت مذاکره کند.
به گفته منابع آگاه، انتظار میرود مقامات ارشد آمریکا، مصر و قطر برای از سرگیری مذاکرات مربوط به توافق سهمرحلهای در قاهره حضور پیدا کنند.
چارچوب توافق سهمرحلهای ماه گذشته در پاریس و با حضور بیل برنز، مدیر سازمان سیا، دیوید بارنیا، همتای اسرائیلی وی از موساد، شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر و عباس کامل، رئیس سرویس امنیت و اطلاعات مصر، پایهگذاری شد.
پس از آنکه حماس پیشنهاد متقابلی را مطرح کرد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آن را «متوهمانه» خواند، اسرائیل در اعزام نمایندگان خود به مذاکرات قاهره در هفته جاری مردد شد. پیشنهاد گروه تروریستی حماس شامل آتشبس دائمی، خروج نیروهای اسرائیلی از غزه، بازسازی منطقه تحت محاصره و آزادی حدود ۱۵۰۰ اسیر فلسطینی است که قصد دارد از این طریق طراحان حمله تروریستی هفتم اکتبر را با گروگانهای اسرائیلی مبادله کند.
مقامات ارشد آمریکا گفتهاند که بهرغم غیرممکن بودنِ توافقات اولیه، فضایی وجود دارد که میتوان در آن به توافق رسید و قصد واشنگتن نیز از ابتدا همین بوده است.
در گفتوگوی تلفنی روز یکشنبه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و نتانیاهو، بایدن از نخستوزیر اسرائیل خواست که هیئتی را برای شرکت در مذاکرات به قاهره بفرستد.
کانال ۱۲ اسرائیل روز دوشنبه گزارش داد که بارنیا به همراه رونن بار، رئیس شینبت، و نیتزان آلون، فرمانده عملیات اطلاعاتی اسرائیل برای یافتن گروگانها، رهبری هیئت اعزامی اسرائیل را برعهده خواهند داشت.
بایدن روز دوشنبه گفت که آمریکا برای توقف ۶ هفتهای جنگ اسرائیل و حماس تلاش میکند و آن را اقدامی مثبت برای توافق بر سر آتشبس طولانیمدت میداند.
رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه پس از دیدار با ملک عبدالله، پادشاه اردن، در کاخ سفید گفت که چارچوب تبادل گروگانها که با میانجیگری مصر و قطر پایهگذاری شد، دستکم جنگ را به مدت ۶ هفته به حالت تعلیق درمیآورد که میتوانیم از این فرصت برای رسیدن به توافقی ماندگارتر استفاده کنیم. بایدن افزود که در مبانی توافق مشخص شده اما هنوز «جزئیات» زیادی باقی مانده است.
او گفت از رهبران اسرائیل خواسته که بهرغم رد پیشنهاد حماس، «به تلاش برای دستیابی به توافق ادامه دهند.»
بایدن، که از بیتوجهی نتانیاهو به توصیههای خود بشدت مأیوس شده است، اظهار داشت که واشنگتن با متحدان خود در منطقه روی توافقی کار میکند که بهموجب آن «همه گروگانها آزاد میشوند، بحران انسانی به پایان میرسد و تهدید تروریستی حماس با اجرای راهحل دو کشوری و تثبیت صلح بین غزه و اسرائیل خاتمه مییابد.»
اسرائیل تمایل دارد که در مذاکرات قطر، که قرار است براساس چارچوب اصلی توافق پاریس انجام گیرد، حضور پیدا کند؛ توافقی که گفته میشود یک وقفه بشردوستانه سهمرحلهای را در دستور کار خود دارد که بهموجب آن ۳۵ تا ۴۰ گروگان اسرائیلی- زنان، مردان بالای ۶۰ سال و افرادی که مشکل پزشکی دارند- در شش هفته اول آزاد میشوند. سربازان اسرائیلی و اجساد گروگانهای جانباخته نیز در مرحله دوم و سوم مبادله خواهند شد.