بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از گفتوگوی تلفنی۴۰ دقیقهای با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، و برگزاری جلسه امنیتی با کابینه، با به رسمیت شناختن یکجانبه کشور فلسطین ابراز مخالفت کرد.
نتانیاهو در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در جلسه کابینه، موضع شفاف خود را در خصوص پذیرش یکجانبه کشور فلسطین بیان کردم.»
او توضیح داد: «موضع من در ایندو جمله خلاصه میشود.»
نتانیاهو نوشت: «اسرائیل با هرگونه اجبار بینالمللی در خصوص توافق دائمی با فلسطینیها مخالف است. چنین توافقی تنها از طریق مذاکرات مستقیم و بدون پیششرط حاصل خواهد شد.»
نتانیاهو تاکید کرد: «اسرائیل با پذیرش یکجانبه کشور فلسطین مخالف است. با توجه به کشتار هفتم اکتبر، چنین کاری به منزله تشویق تروریستها خواهد بود و از دستیابی به توافق صلح در آینده جلوگیری خواهد کرد.»
پس از انتشار مقاله روز گذشته واشنگتنپست در خصوص برنامهریزی آمریکا با متحدان عرب برای پیشبرد راهحل دوکشوری، بهعنوان جزئی از مناسبات کلان منطقهای، که آتشبس در غزه و عادیسازی رابطه عربستان با اسرائیل را نیز شامل میشود، نتانیاهو بامداد روز جمعه موضع خود را اعلام کرد.
در سایه جنگ اسرائیل و حماس، تعدادی از کشورهای اروپایی نیز به رسمیت شناختن یکجانبه کشور فلسطین را مد نظر قرار دادند.
نتانیاهو طرح تشکیل دولت کاملاً فلسطینی را مردود دانست و پیشنهاد کرد که یک دولت خودمختار در خارج از اسرائیل، تحت کنترل امنیتی نیروهای دفاعی این کشور، تشکیل شود.
بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، که مخالف تشکیل کشور فلسطینی است، در جلسه امنیتی پنجشنبه گفت که از همه میخواهد با این طرح مخالفت کنند.
تنشهای جنگ غزه
اظهارات نتانیاهو درحالی مطرح میشود که او و بایدن بر سر مسائل مهم در رابطه با جنگ غزه و مسئله گروگانها دچار اختلاف شدهاند.
ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا، برای ازسرگیری مذاکرات متوقفشده در خصوص آزادی گروگانها روز پنجشنبه برای گفتوگو با نتانیاهو به اسرائیل سفر کرد. این مسئله در جریان گفتوگوی تلفنی نخستوزیر با بایدن نیز مطرح شده بود.
حماس تأکید کرده که هر توافقی باید شامل آتشبس دائمی و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه باشد که با مخالفت اسرائیل همراه شده است. آمریکا بر این باور است که هنوز امکان تعامل وجود دارد و اسرائیل میتواند در خصوص درخواست حماس مبنی بر آزادی تروریستهای فلسطینی انعطاف بیشتری به خرج دهد.
کاخ سفید پس از تماس بایدن با نتانیاهو اعلام کرد: «بایدن به تلاشهای خستگیناپذیر خود برای آزادی هرچه سریعتر همه گروگانها ادامه خواهد داد و به وضعیت بد گروگانها که ۱۳۲ روز از اسارتشان میگذرد، واقف است.»
آمریکا همچنین از اسرائیل خواسته تا اقدامات لازم را برای تحویل کمکهای بشردوستانه به غزه در دستور کار خود قرار دهد. همچنین از ارتش اسرائیل خواسته که قبل از حمله نظامی به رفح، فکری به حال محافظت از جان غیرنظامیان فلسطینی کند.
کاخ سفید اعلام کرد: «رئیسجمهور و نخستوزیر همچنین درباره وضعیت غزه و فوریت ارسال کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان فلسطینی که به آن نیاز مبرم دارند، گفتوگو کردند.»
«رئیسجمهور همچنین به مسئله رفح پرداخت و تأکید کرد که عملیات نظامی نباید بدون برنامهای معتبر و قابل اجرا در رابطه با تأمین امنیت و حفاظت از غیرنظامیان در رفح ادامه یابد.»