جو بایدن با صدور فرمان اجرایی جدیدی در اول فوریه، شهرکنشینان اسرائیلی را به اتهامِ دامن زدن به خشونت و ارعاب فلسطینیان ساکنِ کرانه باختری تحریم کرد.
جوبایدن، رئیسجمهور آمریکا در بیانیهای رسمی خطاب به کنگره گفت: «به موجب فرمان اجرایی جدیدی که صادر شده است، برای مقابله با تهدید ناشی از وضعیت کرانه باختری، اعم از سطح بالای خشونت شهرکنشینان افراطی، بیرون راندن اجباری مردم، تصرف روستاها و تخریب اموال مردم، اعلامِ وضعیت اضطراری ملی میکنم.»
رئیسجمهور آمریکا اظهار داشت که رفتار برخی از شهرکنشینان کرانه باختری سبب تضعیف صلح و ثبات در کرانه باختری، غزه، اسرائیل و خاورمیانه میشود.
بایدن افزود: «به عقیده من، این اقدامات تهدیدی جدی برای امنیت ملی و سیاست خارجی ایالات متحده هستند. از اینرو، برای مقابله با آن اعلامِ وضعیت اضطراری ملی کردهام.»
تحریمهای بایدن تقریباً دو ماه پس از اجرای سیاستهای جدید دولت مبنی بر لغو روادید ایالات متحده و ممنوعیت ورود به این کشور برای آن دسته از شهروندان اسرائیلی وضع شده که مظنون به مشارکت در خشونتهای کرانه باختری هستند.
اندکی پس از انتشار بیانیه بایدن در اول فوریه، وزارت امور خارجه نام چهار شهروند اسرائیلی را که براساس فرمان اجرایی فوق تحت تحریم قرار گرفته بودند، اعلام کرد: دیوید چای چاسدای، عینان تنجیل، شالوم زیچرمن، و ینون لوی.
وزارت امور خارجه مدعی است که چاسدای آغازگر و رهبر شورشی بوده که به موجب آن شهرکنشینان اقدام به آتش زدن خودروها و ساختمانها و تخریب اموال مردم کرده و به غیرنظامیان فلسطینی ساکنِ حواره در کرانه باختری حمله کردند. در طی این حادثه یک غیرنظامی فلسطینی کشته شد.
وزارت امور خارجه آمریکا ادعا میکند که تنجیل سنگپراکنی کرده و از چوب گلف برای حمله به فلسطینیها و فعالان اسرائیلی استفاده کرده و باعث ایجاد جراحاتی شده است که به رسیدگی پزشکی نیاز دارند.
وزارت امور خارجه آمریکا مدعی است که زیچرمن به فعالان اسرائیلیِ کرانه باختری حمله کرده و دستکم به دونفر آسیب زده است. همچنین گفته میشود که او سعی کرده شیشه خودروی چند فعال اسرائیلی را بشکند.
وزارت امور خارجه آمریکا ادعا میکند که لوی در اقدامات مختلفی دست داشته که باعث رعب و وحشت ساکنان کرانه باختری شدهاند. اقدامات منتسب به او شامل رهبری گروهی از شهرکنشینان میتاریم است که به غیرنظامیان فلسطینی حمله کرده و تهدیدشان میکردند که اگر خانههاشان را ترک نکنند، خشونت بیشتری به خرج میدهند. گروههای تحت رهبری لوی مزارع را به آتش کشیدند و اموال غیرنظامیان را تخریب کردند.
تحریمهای جدید به ایالات متحده اجازه میدهد که اموال یا داراییهای این چهار نفر را در ایالات متحده مصادره کند. اگر اموال یا داراییهای این افراد در اختیار شهروندان آمریکایی هم باشد، همچنان مصادره شده و گزارش آن به دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ارائه خواهد شد.
کرانه باختری و شهرکسازیهای اسرائیل
کرانه باختری از شمال، غرب و جنوب با اسرائیل و از شرق با اردن هممرز است. از روزی که نیروهای اسرائیلی در جریان جنگ ششروزه سال ۱۹۶۷ کنترل این اراضی را به دست گرفتند، این منطقه به لحاظ نظامی و اداری تحت کنترل اسرائیل بوده است. اسرائیل کرانه باختری را رسماً به خاک خود ضمیمه نکرده اما کنترل اداری بخشهایی از این اراضی را به دست دارد.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که به اتفاق آراء در سال ۱۹۶۷ به تصویب رسید، خواستار خروج نیروهای نظامی اسرائیل از کرانه باختری شده بود. دولت آمریکا سالها از کرانه باختری بهعنوان سرزمینی اشغالی یاد میکرد که دولت اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین بر سر کنترل آن اختلاف داشتند.
کرانه باختری بهطور کلی سکونتگاه اعراب فلسطینی بوده اما شهروندان اسرائیلی پس از جنگ ششروزه به این اراضی ورود کرده و شروع به شهرکسازی در سرزمینهای اشغالی کردند.
این شهرکسازیها در سایه منازعات دیرینه اسرائیل و فلسطین همواره محل مناقشه بودهاند. مخالفان بر این باورند که ساخت شهرکهای جدید در سرزمینهای مورد ادعای فلسطینیها باعث میشود که شانس رسیدن به راهحلِ دوکشوری کمرنگتر شود.
شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامهای در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که شهرکسازی اسرائیلیها مصداق «نقض فاحش» قوانین بین المللی است. ۱۴ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه سال ۲۰۱۶ رأی موافق دادند. ایالات متحده که یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل بوده و از حق وتو برخوردار است، از شرکت در رأیگیری امتناع کرد.