ترجمهی این اصطلاح میتواند عاجز و درمانده شدن باشد اما به لحاظ لغوی این اصطلاح یعنی “شخص نمیداند دست و پایش را کجا بگذارد” است.
این اصطلاح در اصل در فصل ۸ “قطعات ادبی کنفوسیوس”۱ آمدهاست. این کتاب شامل مجموعهای از عقاید یک فیلسوف چینی به نام کونگژی۲ (که به کنفوسیوس هم شناختهمیشود) و همعصران او، در دوران ایالتهای در حال جنگ میباشد (۲۲۱-۴۷۶ قبل از میلاد).
ایالت وِی معمولاً در اوایل دورهی “بهار و پاییز”، ایالتی قدرتمند بهشمارمیرفت. زمانیکه شاه لینگ در سال ۴۹۳ قبل از میلاد درگذشت، نوهی او شاه شد و به یاد پدرش، شاه چو نامیدهشد. پدر او عزل و به ایالت سانگ تبعید شدهبود.
به منظور رسیدن به تاج و تخت، پدر شاه چو، کوآی کویی، با فرزند خود جنگید. درگیری بین پدر و پسر باعث تضعیف ایالت وِی شد و در نتیجه باعثشد نام و اعتبار آن به بدی یادشود. در آن زمان شاه چو از کونگژی درخواست کمک کرد اما کونگژی به درخواست او جواب رد داد.
شاگرد کونگژی، زی لو، که برای حکومت کارمیکرد از او پرسید اگر او درخواست کمک را قبولمیکرد، اولین کاری که او انجاممیداد، چه میبود.
کونگژی پاسخداد او هر کاری که لازم میبود برای انتصاب صحیح افراد میکرد و به زی لو آموخت: “اگر افراد بهدرستی منصوبنشوند، دستورات قابل قبول نخواهندبود. اگر دستورات پذیرفتهنشوند، امور انجام نمیشوند. اگر امور انجامنشوند، اخلاقیات و موسیقی نمیتواند رشدکند. اگر اخلاقیات و موسیقی رشد نکند، مجازات به عدالت اجرا نمیشود. اگر در مجازات، عدالتی نباشد، مردم به راحتی اشتباهمیکنند و دیگر نمیدانند دست و پای خود را کجا بگذارند. بنابراین اگر افرادِ درست بر سر امور باشند، انسانهای شریف میتوانند سخنبگویند و امور به درستی اجرا میشوند.”
کوآی کویی تحت عنوان شاه هوژانگ در سال ۴۷۸ قبل از میلاد، موفقشد، تاج و تخت را پسبگیرد. سه سال بعد، او کشتهشد و شاه چو دوباره بر مسند قدرت نشست.
اصطلاح “شخص نمیداند دست و پایش را چه کند” برگرفته از آموزههای کونگژی به شاگردش است. امروزه این اصطلاح در مواقعی که فرد در شرایط وحشت و سراسیمگی قرارگرفته بهطوری که هیچ راه حلی برایش وجودندارد و کاملاً درمانده و عاجز شدهاست، استفادهمیشود
۱- کتاب “قطعات ادبی کنفوسیوس” با نام لونیو Lunyu نیز شناختهمیشود. گفتهشده که این کتاب بعدها توسط شاگردان او در دوران ایالتهای متخاصم نوشتهشدهاست.(۲۲۱-۴۷۶ قبل از میلاد)
۲- کونگژی در سالهای ۴۷۹-۵۵۱ قبل از میلاد میزیستهاست. او مشهورترین استاد و فیلسوف در دورهی بهار و پاییز(۴۷۶-۷۷۰ قبل از میلاد) بودهاست. آموزههای او بر اخلاقیات، عدالت، درستی و روابط اجتماعی تأکید داشت.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.