دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور گزارش داده که ذخیره آب پشت ۱۶ سد کشور به زیر ۵۰ درصد رسیده و سدهای استان گلستان خشک شده و چند سد در استان فارس و خراسان رضوی نیز در حال خشک شدن هستند.
بر اساس این گزارش درصد پرشدگی سدهای «وشمگیر» و «بوستان و گلستان» استان گلستان صفر است و سد رودبال استان فارس نیز تنها ۲ درصد پر شده است.
دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور همچنین خبر داده که سدهای طرق و دوستی در خراسان رضوی نیز به ترتیب ۱۲ و ۹ درصد ذخیره آب دارند و ذخیره سدهای پانزده خرداد (حوضه قمرود)، سبلان (اردبیل)، ستارخان (آذربایجان شرقی)، آغ چای (آذربایجان غربی)، استقلال، شمیل و نیان و سرنی (هرمزگان)، شیرین دره (خراسان شمالی)، تنگوئیه سیرجان و نسا (کرمان) و ساوه (مرکزی) زیر ۵۰ درصد است.
در همین رابطه تجارت نیوز نیز با انتشار گزارشی نوشت: سومین سالی است که ایران با خشکسالی شدید مواجه است. بارندگیها به پر شدن منابع آب کمک چندانی نکرده و همزمان برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی نیز افزایش یافته است. وضعیتی که به تشدید فرونشست زمین در کشور دامن زده است و هر چند وقت یکبار در گوشهوکنار صحبت از فرونشست میشود.
این گزارش اضافه کرد که کمتر از دو ماه دیگر تا پایان سال آبی جاری مانده است.
کمتر از یک ماه پیش نیز گزارش شد که تعدادی از سدهای دیگر کشور نیز وضعیت بحرانی داشته و ذخایر آنها کمتر از ۲۰ درصد است.
بر اساس آن گزارش، سد خداآفرین استان آذربایجان غربی ۱۱ درصد، سد بارون استان آذربایجان غربی ۱۹ درصد، سد شمیل و نیان استان هرمزگان ۲۰ درصد، سد نهرین استان خراسان جنوبی ۱۹ درصد، سد تنگوئیه سیرجان استان کرمان ۱۴ درصد و سد ساوه استان مرکزی ۱۴ درصد پر بودند.
به تازگی وزیر نیروی دولت ابراهیم رئیسی عنوان کرد: «سرانه آب کشور که زمانی سه هزار و ۶۰۰ مترمکعب بهازای هر فرد بود، اکنون به کمتر از یک هزار و ۲۰۰ مترمکعب کاهشیافته است، درحالیکه تقاضای آب روزبهروز بیشتر میشود.»
ارائه این اطلاعات و آمار در حالی صورت میگیرد که ایران در سالهای اخیر خشکسالیهای پیدرپی تجربه کرده، بهگونهای که گفته میشود در نیمقرن گذشته مشابهش به ثبت نرسیده بوده است.
در عین حال جغرافیای ایران دستخوش آثار تغییر اقلیم نیز بوده است. تا آنجا که محمدرضا کاویانپور، رئیس مؤسسه تحقیقات آب وزارت نیرو چندی قبل گفت: «تغییر اقلیم سبب شده از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ پوشش سطحی یخچالهای طبیعی کشور که منبع تامین آب رودخانهها هستند، حدود ۵۰ درصد کاهش یابد.»