Search
Asset 2

کوچکتر شدن سفره مردم ایران با افزایش چندبرابری قیمت گوشت، برنج و تخم‌مرغ

در حالی که مسئولان اقتصادی ایران همواره وعده کاهش تورم و کنترل گرانی می‌دهند، افزایش روزافزون قیمت اقلام خوراکی سبب کوچکتر شدن سفره مردم ایران شده است.
(Social Media)

در حالی که مسئولان اقتصادی ایران همواره وعده کاهش تورم و کنترل گرانی می‌دهند، افزایش روزافزون قیمت اقلام خوراکی سبب کوچکتر شدن سفره مردم ایران شده است.

وبسایت «دیده‌بان ایران» از افزایش چهار برابری قیمت گوشت، سه برابری نرخ برنج، ۳/۵ برابری قیمت ماهی و سه برابری قیمت تخم‌مرغ در دو سال گذشته خبر داده‌ است.

این در حالی است که کارشناسان اقتصادی تاکید می‌کنند که با توجه به اینکه درصد بالای سبد هزینه خانوارهای دهک‌های آسیب‌پذیر به خوراکی اختصاص دارد، تورم مواد غذایی، این دهک‌ها را بیشتر از دهک‌های پردرآمد تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بر اساس گزارش رسانه‌های داخل ایران، قیمت مواد خوراکی در این دو سال به‌طور متوسط رشدی حدود ۲۰۰ درصد داشته است و این وقتی معنادارتر می‌شود که کنار رشد دستمزد قرار گیرد.

طبق این گزارش‌ها، در دو سالی که گذشت، دستمزدها تنها ۸۴ درصد افزایش پیدا کرد و چانه‌زنی نماینده کارگران برای جبران عقب‌ماندگی دستمزد از هزینه‌ها و رساندن آن برای تامین حداقل‌های معاش نتیجه‌ای در پی نداشت.

تورم و افزایش قیمت محصولات خوراکی از این جهت مهم است که تاثیری متفاوت بر دهک‌های مختلف دارد. براساس آمار‌های بازار اقلام خوراکی، یک کارگر سرپرست خانوار چهار نفره، برای تهیه یک سبد از حداقل اقلام خوراکی باید «حدود ۶۵ درصد» از درآمد خود را هزینه کند.

به این ترتیب، کارگران و اقشار آسیب‌پذیر جامعه، نه‌فقط در خرید گوشت، بلکه در خرید اقلام دیگری از جمله حبوبات و نان نیز با مشکل مواجه خواهند شد.

وزیر کار در اواخر اسفند ماه بدون اعتنا به پیشنهادهای نمایندگان کارگری، حقوق کارگران در سال ۱۴۰۳ را یازده میلیون تومان اعلام کرد.

برآوردهای جامعه کارگری نشان می‌دهد که تایید حداقل دستمزد کارگران به میزان ۱۱ میلیون تومان در حالی است که  هزینه تهیه سبد مصرفی خوراکی خانوار کارگری بیش از ۹ میلیون تومان در ماه است.

این رقم به‌ علاوه هزینه‌های مسکن، بهداشت و درمان، آموزش و حمل‌ونقل به ۲۲ میلیون تومان در ماه می‌رسد، رقمی که کارگران پیشنهاد داده بودند. اما آنها مجبورند با نصف میزان سبد معیشت، هزینه‌های زندگی را متحمل شوند.

پیشتر رسانه‌های داخلی بر اساس داده‌های تورمی در بهمن ماه عنوان کردند که رقم سبد معیشت در کلان‌‌‌‌‌‏شهرهای کشور از ۲۸ میلیون تومان فراتر رفته است.

خبرگزاری ایلنا طی ماه‌های گذشته نوشته بود که آمار قدرت خرید در دهک‌های کم‌درآمد نگران‌کننده است، این ارقام از سقوط سنگین مردم به زیر خط فقر مطلق خبر می‌دهد.

طبق گزارش این رسانه، با پایین آمدن قدرت خرید و حذف گوشت قرمز و سفید از سفره‌های مردم، «تخم مرغ» به تنها کالای پروتئینی سفره‌ها تبدیل شده است.

مشاور اسبق وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز طی ماه‌های گذشته در گفتگو با یک رسانه داخلی از افزایش دو برابری جمعیت زیر خط فقر مطلق و همچنین پنج برابر شدن شمار شاغلان زیر خط فقر در ایران خبر داده بود.

روزبه کردونی با بیان اینکه فقر در خانوارهای کارگری بیش از سایر گروه‌های اجتماعی وجود دارد، گفت که مطالعات ما بین سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ و مطالعه وزارت کار در سال ۱۴۰۱ نشان داد که جمعیت زیر خط فقر مطلق کشور، از ۱۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافت. در واقع تعداد افراد زیر خط فقر در مدت کمتر از چهار سال به دو برابر افزایش پیدا کرده است.

رسانه‌های داخل ایران، دی سال گذشته نوشته بودند که گرانی افسار گسیخته مواد غذایی به‌خصوص انواع میوه در ایران، سبب کاهش شدید قدرت خرید میوه از سوی مردم و روی‌آوردن برخی از شهروندان به خرید ضایعات و دورریز میوه شده است.

اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران گفت: مطابق آمارها برخی از خانوارها در شرایط کنونی اقدام به خرید ضایعات و دور ریزمیوه می‌کنند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی