Search
Asset 2

کاخ سفید می‌گوید دیوان کیفری بین‌المللی در رسیدگی به جنگ اسرائیل و حماس «فاقد صلاحیت است»

سخنگوی کاخ سفید گفت: «دیوان مستقل بین‌المللی کیفری صلاحیت لازم برای رسیدگی به جنگ اسرائیل در غزه در واکنش به کشتار حماس را ندارد.»
تظاهرات حامیان فلسطین در مقابل دادگاه بین‌المللی جنایی در لاهه در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳. (JOSH WALET/ANP/AFP via Getty Images)

همزمان با ابراز نگرانی مقامات بلندپایه اسرائیلی درخصوص بازداشت در خارج از کشور به اتهام اقدامات نظامی در غزه، سخنگوی کاخ سفید در ۲۹ آوریل گفت: «دیوان مستقل بین‌المللی کیفری صلاحیت لازم برای رسیدگی به جنگ اسرائیل در غزه در واکنش به کشتار حماس را ندارد.»

این دیوان که برای تحقیق، ایراد اتهام و محاکمه افراد- نه دولت‌ها- متهم به جنایات جنگی، نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت تشکیل شده، تحقیقات ادامه‌داری را درخصوص حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و واکنش نظامی اسرائیل به گروه تروریستی حاکم بر غزه به انجام رسانده است.

به گفته رسانه‌های اسرائیلی، مقامات اسرائیلی نگران هستند که حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و دیگر مقامات بلندپایه دولتی و نظامی به دلیل نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی در غزه صادر شود. صدور حکم بازداشت رهبران حماس نیز در دست بررسی است.

آقای نتانیاهو در ۲۶ آوریل گفت که اسرائیل توجهی به تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه ندارد اما چنین تصمیماتی پیامدهای خطرناکی خواهند داشت.

یسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل، در ۲۸ آوریل به سفارتخانه‌های اسرائیل هشدار داد که با «به راه افتادن موج یهودی‌ستیزی» به دنبال احکام احتمالی دادگاه، امنیت سفارتخانه‌ها را جدی‌تر بگیرند.

آقای کاتز افزود: «انتظار داریم که دادگاه از صدور حکم بازداشت مقامات ارشد سیاسی و امنیتی اسرائیل اجتناب کند. ما کرنش نمی‌کنیم و منصرف نمی‌شویم و به مبارزه ادامه خواهیم داد.»

کاخ سفید روز بعد از متحدش حمایت کرد و از زبان سخنگوی خود گفت: «دیوان کیفری بین‌المللی در این زمینه فاقد صلاحیت است و ما از تحقیقات دیوان حمایت نمی‌کنیم.»

خطر صدور حکم بازداشت از سوی دیوان کیفری بین‌المللی چند ماه پس از آن مطرح می‌شود که آفریقای جنوبی در دیوان بین‌المللی دادگستری از اسرائیل به اتهام نسل‌کشی شکایت کرد؛ امری که از اختلافات بین این‌دو کشور حکایت دارد.

مشاور حقوقی وزارت امور خارجه اسرائیل، تال بکر، در ۱۲ ژانویه در دادگاه گفت: «اگر هم نسل‌کشی صورت گرفته باشد، علیه اسرائیل بوده است. حماس به دنبال نسل‌کشی علیه اسرائیل است.»

دیوان کیفری بین‌المللی بیش از ۲۰ سال پیش تأسیس شد. آمریکا و اسرائیل سند تأسیس دادگاه، موسوم به اساسنامه رم، را در سال ۲۰۰۰ امضا کردند اما هیچ‌کدام از این کشورها در این دیوان مشارکت فعال ندارند.

با این‌حال، سرزمین‌های فلسطینی در سال ۲۰۱۵ به عضویت دیوان کیفری بین‌المللی درآمدند. در اکتبر گذشته، کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی، اظهار داشت که دادگاه او فاقد صلاحیت لازم برای رسیدگی به جنایات جنگی احتمالی حماس در اسرائیل و جنایات جنگی اسرائیل در غزه است.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «دیوان کیفری بین‌المللی سازمانی مستقل است و اقدامات آن‌ها بدون توصیه یا مداخله آمریکا انجام می‌گیرد.»

دیوان کیفری بین‌المللی چندی پیش حکم بازداشت مقامات روسی، از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، را به دلیل اقداماتی که در جنگ اوکراین داشتند صادر کرد. با این‌حال، روسیه دادگاه کیفری بین‌المللی را به رسمیت نمی‌شناسد و کرملین تمام اتهامات وارده را مردود می‌داند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی