Search
Asset 2

انتخابات ایران؛ پایین‌ترین نرخ مشارکت از زمان انقلاب ۵۷

ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت ساعاتی پیش بر اساس آخرین گزارش‌های غیررسمی ادعا کرد که بیش از ۲۵ میلیون نفر از از ۶۱ میلیون نفر واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند.
انتخابات ۱۴۰۲، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ایران (Irna

ایرنا، خبرگزاری رسمی دولتی جمهوری اسلامی ساعاتی پیش بر اساس آخرین گزارش‌های غیررسمی ادعا کرد که بیش از ۲۵ میلیون نفر  از ۶۱ میلیون نفر واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند.

خبرگزاری دولت عدد مشارکت ۴۱ درصدی را برای این دوره از انتخابات مجلس و خبرگان عنوان کرد که پایین‌ترین رقم مشارکت از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ به شمار می‌آید.

از سوی دیگر تعداد قابل‌توجهی از رای‌دهندگان نیز به دلایل مشخص، رای باطله به صندوق انداختند. البته هنوز درصد آرا باطله در این انتخابات مشخص نیست اما در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، آرای باطله رتبه دوم جدول رده‌بندی آرا را به خود اختصاص دادند که در تاریخ انتخابات ایران، بی‌سابقه بود.

قبلاً علی خامنه‌ای، طی یک سخنرانی در سال ۱۳۸۰ مشارکت ۴۰ درصدی مردم کشورها را مایه ننگ آنان عنوان کرده بود.

انتخابات روز گذشته نخستین انتخابات پس از کشته‌شدن مهسا امینی و اعتراضات سراسری پیرو آن است که در جریان آن صدها نفر کشته و هزاران نفر بازداشت و شماری نیز اعدام شدند.

صادق آملی لاریجانی هم نتوانست منتخب خبرگان رهبری شود
صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام (Etemadonline)


صادق آملی لاریجانی رای نیاورد؛ محمد خاتمی رای نداد

بحث دیگری که توجه رسانه‌های داخلی را به خود جلب کرده این است که صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص نظام در انتخابات مجلس خبرگان رای نیاورده است.

آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس تصریح کرد که محمد خاتمی، رئیس‌جمهور پیشین ایران در انتخابات روز گذشته رای نداده است.

این نخستین بار است که خاتمی در انتخابات رای نمی‌دهد. در حالی وی در دوره‌های قبل برای حضور مردم در انتخابات فراخوان صادر می‌کرد.

در این میان، روزنامه اطلاعات، وابسته به بنیاد مستضعفان که زیر نظر علی خامنه‌ای، فعالیت می‌کند، مطلبی طعنه‌آمیز درباره سیستم انتخاباتی جمهوری اسلامی منتشر کرده است.

روزنامه اطلاعات در یادداشتی نوشت که دهه‌هاست که همه دلسوزان و کارشناسان از ضرورت تغییر در سازوکار انتخابات که نه به مردمی بودن انتخابات کمکی می‌کند و نه قابل مقایسه با دموکراسی‌های دیگر پارلمانی است و نه به انتخاب اصلح و درست و آسان مردم می‌انجامد، سخن می‌گویند.

این روزنامه افزود: هر چند سخت و دشوار، اما امیدواریم کارنامه مجلس بعدی برای ترسیم نقشه راهی اصولی و درست برای عبور از گردنه‌ها و بحران‌های سختی که ملک و ملت گرفتار آنند، بهتر و روشن‌تر از مجلس فعلی باشد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

واکنش‌ مقامات و رسانه‌های خارجی به انتخابات ایران

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره انتخابات ایران گفت که هزاران نامزد قبلاً در یک فرآیند غیرشفاف رد صلاحیت شده‌اند و جهان از مدتها پیش می‌دانست که نظام سیاسی رژیم ایران دارای سیستمهای اداری، قضایی و انتخاباتی غیردموکراتیک و غیرشفاف است.

آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره انتخابات روز گذشته در حساب ایکس نوشت: «حکومت ایران به دنبال استفاده از این انتخابات به عنوان نمایشی ظاهری از دموکراسی است، اما تاکنون هزاران نامزد را رد صلاحیت کرده است. مردم ایران به خوبی می دانند که این انتخابات، صرف نظر از نتایج آن، انتخابات مردمی نیستند؛ و ما هم با آنها هم عقیده‌ایم.»

خبرگزاری رویترز نیز قبل از انتخابات نوشته بود که در روز انتخابات ناامیدی فزاینده از مشکلات اقتصادی و نارضایتی از محدودیتهای حاکمان روحانی تندرو در ارتباط با آزادی‌های سیاسی و اجتماعی، بسیاری از مردم را در خانه نگه خواهد داشت.

روزنامه بریتانیایی گاردین نیز عنوان کرده بود که پیش‌بینی می‌شود اکثر رای‌دهندگان خشمگین و سرخورده رژیم ایران، از انتخابات پارلمانی در روز جمعه دوری کنند و این روند را نمایش دموکراسی می‌دانند که هدف آن مشروعیت بخشیدن به رژیمی است که در ارائه استانداردهای زندگی، محیط‌زیست و آزادی شخصی شکست‌خورده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی