مرگ پناهجوی ۲۳ سالهی ایرانی، در حادثه ۲۸ بهمنماه بازداشتگاه «مانوس»، هشداری جدی برای سازمانهای حقوق بشر و متولی امور مهاجرت محسوب میشود و در عین حال، زنگ خطری برای سیل عظیم افرادی است که از کشورهای در حال توسعه، به امید یک زندگی بهتر عزم سفر به کشورهای دیگر میکنند؛ آن هم به شکل غیرقانونی.
دوشنبه شب ۲۸ بهمنماه، درپی وقوع درگیری میان پناهجویان اسکان داده شده دراردوگاه «پاپائو گینه نو» و نیروهای امنیتی این منطقه، «رضا براتی»، براثر آسیب مغزی کشته و ۷۷ نفر دیگر نیز در این اغتشاشات مجروح شدند.
رسانهها تاکنون نقل قولهای متفاوتی از علت مرگ این پناهجوی ایرانی منتشر کردهاند. برخی مرگ وی را ناشی از زمین خوردن این جوان در حین فرار دست جمعی پناهجویان از میان سیمهای خاردار اطراف بازداشتگاه دانستند. برخی به نقل از دیگر پناهجویان این اردوگاه گفتند که در شب حادثه رضا از مأموران به قصد کشت کتک خورده و زیر مشت و لگد جان داده است. روزنامه گاردین استرالیا هم هفته گذشته، از قول شاهدان طرحی را منتشر کرد که فردی با یونیفرم با چیزی شبیه تکهای چوب به سر رضا براتی در حال ضربه زدن است.
حادثهی مانوس، هر طور هم که باشد، پرده ازحقیقتی انکارناشدنی برمیدارد. حقیقت این است که مدینهی فاضله هزاران مهاجر ایرانی و افغان و غیره که به طور غیرقانونی و بهوسیلهی قایقهای ناامن قاچاقچیان راهی استرالیا میشوند؛ آن سرزمینی نیست که در رویاهایشان پروراندهاند.
مقصد این مسافران دل به دریا زده حتی اگر از میان امواج اقیانوس جان سالم بهدرببرند، خاک کشور استرالیا نیست. بلکه دولت این کشور، این پناهجویان را در اردوگاههای تدارک دیده شده در چند جزیرهی کوچک و کم امکانات، متعلق به گینهی نو، برای مدت زمانی نامعلوم، مستقر میسازد.
آنها باید مدتی طولانی را در کمپهایی مشابه بازداشتگاه، در سختترین شرایط معیشتی، با امکانات بهداشتی و غذایی نامناسب و مراقبتهای امنیتی شدید، بگذرانند تا درخواست پناهندگیشان از سوی دولت استرالیا بررسی شود. وضعیت اسفباری که در ماههای اخیر موجب انتقادات بسیاری از سوی نهادهای حقوق بشر شده است. نکتهی قابل توجه اینکه به گفتهی مقامات استرالیا و گینهی نو، در نهایت تنها بخشی از این افراد اجازهی اقامت و اسکان خواهند یافت.
علاوه بر شرایط مشقتبار زندگی در این اردوگاهها، اخبار مربوط به غرق شدن قایقهای حامل این مسافران نیز بارها به گوشمان رسیده، اما خطر کردنها همچنان ادامه دارد. بر طبق گزارشها، طی ۴ سال اخیر دستکم ۶۰۰ نفر در مسیر آبهای اندونزی به استرالیا جان خود را از دست دادهاند.
در پی وقوع این حوادث، ادارهی مهاجرت استرالیا در۱۹ ژوئیه ۲۰۱۳ (۲۸ تیرماه)، اعلام کرد که پس از این، پناهجویانی که با قایق و بهصورت قاچاق به این کشور پناهنده میشوند، ویزا دریافت نخواهند کرد.
طبق اعلام دولت استرالیا، تنها در سال گذشته میلادی، بیش از یک سوم از ۱۵ هزار پناهجویی که اقدام به مهاجرت دریایی به این کشور کردند، ایرانی بودهاند.
اما این موضوع که چه عواملی منجر به این سیل عظیم مهاجرتهای غیرقانونی میشود، اینکه سازمانها و نهادهای جهانی مسئول در این راستا چه نقشی ایفا میکنند و این که کشورهای توسعه یافته به عنوان مقصد این مهاجرتها چه وظایفی بر دوش دارند، خود جای تأمل و بحث زیادی دارد.
بنابر اعلام سازمان مهاجرت جهانی، مشاغل مهاجران در کشورهای میزبان و درآمدی که به کشور خود میفرستند، بخش مهمی از اقتصاد جهانی را تشکیل داده و سهم بزرگی در رشد و بهبود اقتصادی دارند. به همین سبب کشورهای ثروتمند نباید درهای خود را به روی آنها ببندند.
این سازمان به همهی کشورها هشدار داده که مهاجرت این افراد را به بهانهی بحران اقتصادی موجود در کشورشان محدود نکنند و سیاستهای سختگیرانه در پیش نگیرند.
طبق گزارشهای سازمان مهاجرت جهانی، عدم مهاجرپذیری تأثیر چندانی بر حل معضل بیکاری در کشورهای ثروتمند ندارد، چرا که مهاجران اغلب شغلهایی دارند که اهالی بومی کشورهای توسعهیافته تمایلی به انجام آنها ندارند. درعین حال با روند پیر شدن جمعیت این کشورها، که موجب کمبود نیروی کار تا ۵۰ سال آینده خواهد شد، این حجم نیروی کار میتواند جایگزین مناسبی برای آنها باشد.
از سویی دیگر، مقدار پولی که مهاجران به کشورهایشان میفرستند، میتواند تآثیر قابل توجهی در بهبود اقتصاد کشورهای در حال توسعه داشته باشد. طبق آمارهای سازمان جهانی مهاجرت، مجموع این درآمد چندین برابر بیشتر از صندوق کمکهای مالی است که برای کمک به توسعه آنها در نظر گرفته شده است.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.