به دنبال حمله مرگبار به نیروهای آمریکایی در آخر هفته گذشته، ایالات متحده و بریتانیا روز شنبه در دومین روز از عملیات بزرگ ایالات متحده علیه شبهنظامیان مورد حمایت ایران، به ۳۶ مقر حوثیها در یمن حمله کردند.
رویترز به نقل از پنتاگون گزارش داد که این حملات به تأسیسات انبار تسلیحات زیرزمینی، سامانههای موشکی، پرتابگرها و دیگر تجهیزاتی انجام شد که حوثیها برای حمله به کشتیهای دریای سرخ در اختیار داشتند. گفته میشود که ۱۳ نقطه در کل یمن مورد حمله قرار گرفته است.
این حملات آخرین نشانه گسترش درگیریها در خاورمیانه از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس پس از حمله مرگبار این گروه در روز هفتم اکتبر بود.
یحیی سریع، سخنگوی ارتش حوثیها، اظهار داشت که حملات آمریکا «بدون پاسخ نخواهد ماند و عواقبی خواهد داشت.»
حملات یمن به موازات کارزار تلافیجویانه آمریکا در خصوص کشته شدن سه سرباز آمریکایی در حمله پهپادی شبهنظامیان مورد حمایت ایران به پایگاه آمریکا در اردن انجام میشود.
آمریکا روز جمعه اولین فاز حمله را آغاز کرد و بیش از ۸۵ مقر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و شبهنظامیان مورد حمایت آن را در عراق و سوریه هدف گرفت. براساس گزارشهای دریافتی، نزدیک به ۴۰ نفر در این حملات کشته شدند.
به گفته حوثیها که پرجمعیتترین نقاط یمن را تحت کنترل دارند، حملات این گروه در همبستگی با فلسطینیهای غزه انجام میگیرد. اما حوثیها از دید ایالات متحده و متحدانش بهعنوان تهدیدی بزرگ برای تجارت جهانی شناخته میشوند.
با افزایش درگیریها در دریای سرخ، بسیاری از کشتیها مسیرهای طولانیتری را بهجای مسیر تجاری اصلی در پیش میگیرند که باعث افزایش هزینهها شده و نگرانیهایی در خصوص تورم جهانی ایجاد کرده است. همچنین این اتفاق باعث شده که درآمدهای خارجی مصر از محل کشتیهایی که از کانال سوئز به دریای سرخ میروند یا از آنجا برمیگردند، کاهش پیدا کند.
به گفته کارشناسان، استراتژی کنونی بایدن در خصوص یمن بر تضعیف شبهنظامیان حوثی متمرکز است و تلاشی برای نابودی این گروه یا حمله مستقیم به حامی اصلی حوثیها، ایران، صورت نمیگیرد.
آمریکا در هفتههای اخیر بیش از دهها حمله به اهداف حوثیها داشته است؛ اما این حملات نتوانستهاند جلوی اقدامات این گروه را بگیرند.
ایالات متحده اعلام کرد که در حملات روز یکشنبه از حمایت استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، هلند و نیوزلند برخوردار بوده است. فرماندهی مرکزی ایالات متحده نیز اعلام کرد که غیر از قابلیتهای موشکی، انبارهای تسلیحاتی و پهپادی، رادارها و هلیکوپترهای مربوط به حوثیها مورد حمله قرار گرفته است.
به دنبال حملات ایالات متحده در عراق، بغداد کاردار این کشور را احضار و مراتب اعتراض خود را به وی اعلام کرد.
ارتش حوثیها در بیانیه خود اعلام کرد که ایالات متحده و بریتانیا در مجموع ۴۸ حمله هوایی به یمن انجام دادند که ۱۳ موردشان در صنعا، پایتخت یمن، بود. ۱۱ حمله دیگر به استان تعز و ۹ حمله نیز به استان حدیده صورت گرفت.