یک پژوهشگر حوزه مسکن میگوید که بخش مسکنسازی چین، بزرگترین بدهکاران بانکی در چین هستند و برای حل مشکل بدهیهای خود به بانکها میخواهند از پول بلوکهشده نفت ایران در چین استفاده کنند.
فرهاد بیضایی در گفتگو با رکنا با اشاره به مشکلات مشارکت بخش مسکنسازی چین در ایران میافزاید که چین بیشترین آمار فروریختن سازهها را در دنیا دارد و تجربههای شکستخورده زیادی در حوزه شهرسازی داشته است.
در ابتدای بهمن امسال، شهردار تهران اعلام کرد که طبق توافق اولیه با شرکتهای ساختمانسازی چین، مناطق ۹ و ۱۶ تهران برای ساخت مسکن در اختیار این شرکتها قرار میگیرد تا این شرکتها طرح «محلهسازی» را با ساخت هزار تا دو هزار مسکن در این مناطق اجرا کنند. همچنین قرار است شرکتهای چینی چند هتل ۵ ستاره و دو شهربازی در پارکهای تهران بسازند.
این خبر باعث مطرح شدن انتقادهایی درباره توافق پکن و تهران در بحبوحه ورشکستگی بخش مسکن در چین شده است.
به گفته بیضایی، شرکتهای ساختمانی چین در سرعت ساخت مسکن مهارت دارند، اما به مسائل اجتماعی تراکم جمعیتی و طراحی شهری توجه نمیکنند.
مسئولین شهری تهران میگویند که شرکتهای چینی با ساخت مسکن در ایران، فناوری صنعتی ساختوساز را وارد ایران خواهند کرد.
این پژوهشگر حوزه مسکن در اینباره میگوید که آنچه باعث کند شدن سرعت ساختوساز در ایران میشود، کمبود نقدینگی است و فناوری ساخت مسکن در ایران مشکلی ایجاد نکرده است. شرکتهای چینی در پروژه آزادراه شمال نشان دادند که با کمبود نقدینگی، تغییری در روند طولانی پروژه نخواهند آورد و فناوری چین تغییری در پروژه نیاورد.
عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین ایران در بهمن ماه سال گذشته گفت که پکن، قرارداد پیشنهادی جمهوری اسلامی برای ساخت ۴ میلیون مسکن در ایران در ازای پول نفت را بیپاسخ گذاشتند.