Search
Asset 2

دیدگاه: چرا می‌‌‏توان گفت که وضعیت امروز خاور‌‌‏میانه نتیجه اهمال‌کاری بایدن و اوباما است؟

جو بایدن، رئیس‌جمهور فعلی و باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده در ۵ نوامبر ۲۰۲۲ در فیلادلفیا، پنسیلوانیا، همدیگر را ملاقات ‌می‌کنند. (Mark Makela/Getty Images)

نویسنده: راجر سایمون

تحلیل

بدرستی می‌توان استدلال کرد که تخفیف یا اهمال‌کاری باراک اوباما و جو بایدن درخصوص تحریم‌های ایران که میلیاردها دلار درآمد نفتی و سود آنی برای جمهوری اسلامی به ارمغان آورد، علت اصلی آشوب‌های اخیر در خاورمیانه بوده که اقدامات حزب‌الله، حماس، حوثی‌ها و حمله اخیر ایران به اسرائیل را شامل می‌شود.

اول آن‌که اوباما برای دستیابی به معاهده هسته‌ای بی‌معنی خود که کسی هم به آن باور نداشت، با جمهوری اسلامی کنار آمد؛ درحالی‌که دموکراسی‌خواهان از رئیس‌جمهور آمریکا خواهش می‌کردند در برابر حاکمان شرور مذهبی و تمامیت‌خواه ایران از آن‌ها حمایت کند. با این‌حال، اوباما دلارهای بیشتری به جمهوری اسلامی پرداخت کرد و در اقدامی پنهانی که شهره عام و خاص شد، پول نقد هنگفتی به ایران فرستاد.

سپس دونالد ترامپ بر سر کار آمد و به مذاکرات نامتعارفی که فقط به ایران کمک می‌کرد تا روند توسعه برنامه هسته‌ای خود را پوشش دهد، پایان داد و با اعمال تحریم‌های واقعی بویژه در صنعت انرژی به آخوندها تودهنی زد. و حدس بزنید چه اتفاقی افتاد؟ آن‌ها مثل دیگر بازوهای بی‌شمار خود (حزب‌الله، حماس و غیره) ساکت شدند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده (Drew Angerer/Getty Images) دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا (Chip Somodevilla, Brandon Bell/Getty Images)

سپس بایدن به قدرت رسید که برای عقب‌نشینی از طرح امنیت مرزی و هرکاری که ترامپ کرده بود، لحظه‌شماری می‌کرد و دوباره پول‌های بادآورده‌ای را به سمت آخوندها سرازیر کرد.

بهانه خنده‌دار اوباما و بایدن آن بود که این پول‌ها باعث بهبود زندگی مردم به‌ستوه‌آمده ایران می‌شود و در همین راستا مورد استفاده قرار می‌گیرد. چطور ممکن است کسی با ضریب هوشی سه‌رقمی چنین عقیده‌ای داشته باشد؟ شاید اوباما چنین عقیده‌ای نداشت و بدون شک از اهداف استعمارطلبانه جمهوری اسلامی آگاه بود و می‌دانست این پول‌ها صرف چه چیزهایی خواهد شد. از این‌رو، باید از خود بپرسیم نیت واقعی او چه بوده است؟ کسی چه می‌داند در فکر بایدن چه می‌گذرد؟

پر واضح است که مال و منال دنیا مثل همیشه با تکیه به وسواس خاص بایدن در محدود کردن بخش انرژی آمریکا به نام کاهش گرمایش جهانی انسانی (فرض می‌کنیم به چنین چیزی باور دارید) در اولویت قرار گرفته و باعث شده که ایران و ونزوئلا با فروش سوخت‌های فسیلی به دنیای بی‌مکنت که اغلب نیز به شیوه نادرست انجام می‌گیرد، غنی‌تر شوند. به نظر می‌رسد بایدن مشکلی با دیکتاتورها ندارد.

و آخوندها افراطی‌ترین نوع دیکتاتورها هستند که اگرچه چندان موفق نبوده‌اند، دست‌کم از نظر رویکردی با مائو و استالین مقایسه می‌شوند. زندان اوین حکم گولاگ (اردوگاه کار اجباری شوروی) آن‌ها را دارد و می‌توان گفت بدتر از همتای چینی و شوروی خود است. در جریان تحقیقاتی که درباره یک فیلمنامه داشتم، شخصاً با افرادی که آن‌جا زندانی بوده و تحت شکنجه قرار گرفته بودند دیدار کردم. چهره کتک‌خورده آن‌ها شبیه آثار کوبیسم پیکاسو بود. براساس گزارش‌ها، زندان‌بان‌ها به زنان، و بویژه دگراندیشان، در شب اعدام‌شان تجاوز می‌کنند تا طبق آیین‌های مذهبی خود مطمئن شوند که آن‌ها هرگز وارد بهشت نمی‌شوند.

جزم‌اندیشی رژیم شهره عام و خاص است و در گزارش‌های عفو بین‌الملل و نهادهای دیگر درخصوص کشتار جمعی کودکان مشهود است. رژیم به اعدام هم‌جنس‌گرایان نیز شهرت دارد.

به نظر می‌رسد هیچ‌کدام از این موارد مایه نگرانی اوباما و بایدن نبودند.

چیزی که بایدن را به‌طور حتم نگران می‌کند، آرای میشیگان است که نظر جمعیت مسلمان آن ممکن است نسبت به او تغییر کند.

سفر جو بایدن به اسرائیل
دیدار بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در تل آویو در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

این مسئله در سطحی گسترده در گزارشات پوشش یافت و مسلم است که آقای نتانیاهو از نقطه نظر بایدن در گفت‌و‌گوی تلفنی شب ۱۳ آوریل درخصوص پاسخ اسرائیل به حمله ایران آگاه بوده است. نتانیاهو حتماً معنی ضمنی حرف‌های او را درک کرده است. شاید هم حرف اصلی بایدن این بود که «دیدی چه کارهایی برای شما کردیم، حالا بگذار نتیجه آرای ایالت میشیگان با رای مسلمان‌‏ها به نفع من باشد».

چندین دهه است که دو رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا اسرائیل را از پاسخگویی جدی به نیروهای نیابتی مرگ‌بار جمهوری اسلامی بازداشته‌اند (حزب‌الله هم‌اکنون یکی از مسلح‌ترین ارتش‌های جهان را دارد). هربار به اسرائیل اجازه داده می‌شود که دنبال نیروهای نیابتی ایران برود، قبل از آن‌که به پیروزی کامل دست پیدا کند، مجبور به عقب‌نشینی می‌شود.

این همان اتفاقی است که اکنون در حال رخ دادن است و به نظر می‌رسد که دولت‌ها و رسانه‌ها در تلاشی مشترک سعی می‌کنند از نابودی حماس در غزه به دست اسرائیل جلوگیری کنند. منظور ما رسانه‌های سنتی مانند آسوشیتد پرس است که با ارائه گزارش‌های هم‌زمان و تهیه تصاویر در بحبوحه حملات سادیستی حماس مورد تحسین و تمجید قرار گرفتند. گفته می‌شود برخی از «خبرنگاران» آن‌ها در جبهه تروریست‌ها می‌جنگیدند.

در همین‌حال، نظرسنجی فاکس نیوز نشان می‌دهد که ۴۷ درصد از شهروندان زیر ۳۵ سال آمریکا از فلسطینی‌ها حمایت می‌کنند. این نتیجه عمدتاً به سیستم آموزشی آمریکا برمی‌گردد که سال‌ها ایدئولوژی «ووک» را در موضوعاتی مانند آموزش تاریخ خاورمیانه و دیگر نقاط مورد توجه قرار داده است.

حمله ایران به اسرائیل ، در ۱۴ آوریل ۲۰۲۴ (AFPTV/AFP via Getty Images)

اکنون منتظریم که ببینیم اسرائیل به حمله مستقیم ایران با ۳۰۰ پهپاد و موشک کروز به خاک این کشور چگونه پاسخ می‌دهد.

از آن‌جا که جمهوری اسلامی به هیچ عنوان نتوانست جایی را در اسرائیل مورد هدف قرار دهد، بایدن همین اتفاق را یک پیروزی برای اسرائیل دانست؛ اما آمریکا بسرعت از خود ضعف نشان داد. او سپس از کشورهای گروه هفت خواست پیام مشابهی به اسرائیل بدهند. کشورهای گروه هفت نیز چیزهایی درباره تحریم گفتند.

البته گوش جمهوری اسلامی از حرف تحریم پر است و می‌داند که این فرایند چقدر زمان می‌برد.

چنان‌که پیش‌تر گفتیم، اوباما بستر انتقال پول نقد به ایران را فراهم کرده بود و بایدن راه اوباما را ادامه داد.

به بیان ساده‌تر، این ناهماهنگی همچنان به قوت خود باقی خواهد بود.

نوشته راجر سایمون، نویسنده آمریکایی و فیلمنامه نویسنده نامزد اسکار

نظرات بیان شده در مقاله نقطه‌نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکس‌کننده موضع اپک تایمز نیست.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی