Search
Asset 2

افزایش شدید فیلترینگ در چین و مقاومت هر چه تمام‌‌‏تر کاربران

مسدود کردن اینترنت در چین
(GREG BAKER/AFP/Getty Images)
مسدود کردن اینترنت در چین
(GREG BAKER/AFP/Getty Images)

دولت چین در تلاش برای مسدود کردن وی‌‌‏پی‌‌‏ان‌‌‏هایی که ۲۰۰ میلیون نفر کاربر اینترنت در چین استفاده می‌‌‏کنند.

رژیم چین در حال حاضر به دنبال مسدود کردن برنامه‌‌‏هایی است که برای کاربران چینی پنجره‌‌‏ای به جهان بیرون باز کرده است؛ از سوی دیگر توسعه دهندگان نرم افزار و کاربران اینترنت در چین نیز در حال تلاش برای رسیدن به راه‌‌‏حل‌‌‏هایی برای تضعیف سانسور رژیم هستند.

کاربران اینترنت در چین به طور گسترده‌‌‏ای از وی پی‌‌‏ان مورد استفاده قرار گرفته‌‌‏اند تا از فایروال بزرگ عبور کنند. فایروال بزرگ نام مستعار برای سیستم پیشرفته‌‌‏ای است که رژیم چین برای سانسور و نظارت بر ترافیک آنلاین در داخل و خارج از چین استفاده می‌‌‏کند. طبق برآورد، حدود ۳۰ درصد یا حدود ۲۰۰ میلیون نفر از ۷۰۰ میلیون کاربر در چین، از وی‌‌‏پی‌‌‏ان‌‌‏ها برای دسترسی به وب‌‌‏سایت‌‌‏های خارجی یا محتوای آنلاین استفاده می‌‌‏کنند؛ چرا که در غیر این صورت مسدود خواهند شد.

با استفاده از وی‌‌‏پی‌‌‏ان، کاربران اینترنت در چین می‌‌‏توانند فایروال بزرگ را دور بزنند. وی‌‌‏پی‌‌‏ان‌‌‏ها باعث می‌‌‏شوند که به نظر بیاید کاربر در خارج از چین واقع شده و به این ترتیب آن‌‌‏ها را قادر می‌‌‏سازد تا بدون شناسائی وب و بدون سانسور به اینترنت متصل شوند. با این حال، استفاده از یک وی‌‌‏پی‌‌‏ان اغلب هزینه‌‌‏های اضافی و بار اضافی بر کاربران تحمیل می‌‌‏کند.

رژیم چین در گذشته تلاش‌‌‏های زیادی برای سرکوب استفاده از وی‌‌‏پی‌‌‏ان در این کشور انجام داده است. چنین سرکوب‌‌‏هایی اغلب تنها بر شناخته شده‌‌‏ترین وی‌‌‏پی‌‌‏ان‌‌‏ها تأثیر می‌‌‏گذارند؛ این در حالی است که کاربران در نهایت یک وی‌‌‏پی‌‌‏ان جدید برای عبور از سانسور و شکست فایروال پیدا می‌‌‏کنند.

مطالب دیگر: به‌‌‏دنبال جسد برادر در نمایشگاهی جنجالی

ماه گذشته، وزارت امنیت عمومی چین دستور داد که تمام سازمان‌‌‏های اجرای قانون از سرکوبی جدید برای سانسور وی‌‌‏پی‌‌‏ان پیروی کنند. این سفارش به طور خاص تعدادی از برنامه‌‌‏های نرم افزاری و فیلتر شکن‌‌‏ها را مانند «Freegate»،  «Ultrasurf»، «Lantern» و «Psiphon» را هدف قرار داده و آن‌‌‏ها را «نیروهای دشمن خارجی» می‌‌‏خواند.

گزارش‌‌‏های گسترده‌‌‏ای از چین نشان می‌‌‏دهد که سرکوب‌‌‏های تازه‌‌‏ای به کار رفته است، چرا که بسیاری از کاربران چینی، دیگر نمی‌‌‏توانند با استفاده از وی‌‌‏پی‌‌‏ان به یوتیوب، جی میل، اینستاگرم یا توییتر دسترسی داشته باشند. همچنین گزارشی وجود دارد که یک توسعه دهنده برنامه وی‌‌‏پی‌‌‏ان دستگیر شده است. همچنین WhatsApp هم در برنامه‌‌‏های جدید رژیم چین مسدود شد.

مبارزه کاربران در مقابله با سانسور اینترنت در چین ادامه دارد

با این حال، بسیاری از ناظران می‌‌‏گویند سرکوب مجدد وی‌‌‏پی‌‌‏ان‌‌‏ها ممکن است موقتی باشد، زیرا محدودیت‌‌‏های شدید اگر طولانی مدت باشد، اثرات نامطلوبی بر تجارت بین المللی چین و مبادلات تکنولوژیکی با جهان خارج ایجاد خواهد کرد.

برخی از توسعه دهندگان نرم افزار و ارائه دهندگان وی‌‌‏پی‌‌‏ان همچنین قول داده‌‌‏اند که مبارزه خود را علیه سانسور ادامه دهند.«بیل شیا»، بنیان گذار و مدیرعامل شرکت فری‌‌‏گیت «Freegate»، یکی از فیلتر شکن‌‌‏هایی که کاربرهای ایرانی زیادی نیز دارد و به طور خاص هدف دولت چین قرار می‌‌‏گیرد، به  اپک تایمز انگلیسی گفت که موج جدید سرکوب نرم افزارش فرصتی برای آگاهی افراد بیشتر از سانسور در چین است. شیا گفت که نرم افزار در دور زدن سانسورها حتی در میان آژانس‌‌‏های دولتی چین و مدارس چین نیز به طور گسترده‌‌‏ای مورد استفاده قرار می‌‌‏گیرد.

شیا در این مورد گفت: «ما فری‌‌‏گیت را به طور خاص برای کاربران در چین توسعه دادیم و برای ادامه ارتقای آن تلاش می‌‌‏کنیم. شمار افرادی که در چین سانسور اینترنت را دور می‌‌‏زنند، این‌‌‏قدر بزرگ شده است که حزب کمونیست چین دیگر نمی‌‌‏تواند پیگیری کند که چه کسی این کار را انجام می‌‌‏دهد.»

بسیاری از ناظران گفته‌‌‏اند که سانسور اینترنت رژیم چین علیه ماهیت اینترنت است که برای اتصال تمام جهان به هم طراحی شده و توسعه یافته است .«شیه ون»، مدیر اجرایی یاهو در چین، به NTDTV گفت که رژیم چین در حال تلاش است تا اینترنت چین را از اینترنتی که به همه جا متصل است به «یک اینترنت که به هیچ جا متصل نیست» تبدیل کند.

«الکساندر کلامبورگ»، مدیر برنامه مرکز مطالعات استراتژیک کنوانسیون لاهه همچنین ماه گذشته در نشست شورای آتلانتیک گفت که رژیم‌‌‏های استبدادی مانند چین قصد دارند اساسا مسیر اینترنت را تغییر دهند زیرا آن‌‌‏ها «اطلاعات را به عنوان یک تهدید و سلاح در نظر می‌‌‏گیرند.»

دیوار آتشین (فایروال) بزرگ چین که در اصل به عنوان یک سیستم سانسور، تنها کاربران در چین را هدف قرار داده است، به اندازه‌‌‏ای توسعه یافته است که اکنون به طور رسمی همانند یک سلاح عمل می‌‌‏کند و می‌‌‏تواند برای حمله به کشورهای خارجی و کاربران در فضای مجازی استفاده شود.

مطالب دیگر:

مستندی از ملکه زیبایی کانادا که با سانسور جنگید

نگرانی دولت آمریکا از وضع حقوق بشر در چین

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی