مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی گفته است که چرخه تولید و توزیع سوخت در دست دولت است، اما روزانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت در ایران قاچاق میشود.
او در روز سهشنبه، ۱۱ دی با بیان این مطلب افزود: «وقتی چنین حجمی از سوخت، قاچاق میشود و نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم، آیا مردم از ما میپذیرند که برای مدیریت مصرف انرژی، گاز و برق صنایع را قطع کنیم.»
پزشکیان وعده داد که مانع قاچاق روزانه این میزان سوخت خواهد شد. او به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ماموریت داد تا در یک دوره یک ماهه «بررسی کارشناسانه» درباره «منشا و ریشههای مشکل» داشته باشد.
محمد پارسی، روزنامهنگار در واکنش به قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت در صفحه ایکس خود نوشت: «از عجایب اینکه در نانواییها کارتخوان هوشمند نصب میکنند، تا بفهمند مردم روزانه چند تا میخورند؛ اما نمیدانند چه کسانی و چگونه روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت را از کشور قاچاق میکنند.»
رویترز در گزارشی در ماه آذر امسال از قاچاق مازوت توسط جمهوری اسلامی از ایران به عراق خبر داد و افزود که درآمد سالانه جمهوری اسلامی ایران و «نیابتیهایش» از طریق قاچاق مازوت یا نفت کوره، دستکم سالی یک میلیارد دلار است.
با این حال قاچاق مازوت، بخشی از ماجرای قاچاق سوخت در ایران است. به نوشته روزنامه فرهیختگان، ارزش ارزی قاچاق ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت، بالغ بر دستکم ۷ میلیارد دلار در روز است که با نرخ بازار توافقی ۴۶۰ هزار میلیارد تومان محاسبه میشود. حالا با وجود قاچاق، دولت مجوز واردات ۱۳۰ هزار میلیارد تومان سوخت در سال آینده را از مجلس گرفته است، در حالیکه با جلوگیری از قاچاق، ۳.۵ برابر این مبلغ را میتواند دریافت کند.
این روزنامه داخلی افزوده است که معادله قاچاق سوخت در ایران در حال حاضر واضحتر شده است و منشأ قاچاق از «نهادهای دولتی» است. در لایه بعدی، شبکههای محلی بسیار گستردهای شکل گرفتهاند و به آسانی قاچاق سوخت متوقف نخواهد شد.
برخی کارشناسان معتقدند سپاه همان طور که در قاچاق نفت ایران به چین و مالزی نقش کلیدی دارد، قاچاق روزانه سوخت در ایران را هم انجام میدهد. چندی پیش وزیر نفت گفت که این وزارت روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان میخرد.