شورای اتحادیه اروپا در آستانه فرارسیدن مهلت یکی از بندهای غروب برجام که تحریمهای موشکی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی را لغو میکرد، اعلام کرد که این تحریمها را ادامه خواهد داد.
براساس یکی از بندهای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» که در تیرماه سال ۱۳۹۴ امضا شد، قرار بود تحریمهای موشکی علیه جمهوری اسلامی، در ۲۶ مهرماه امسال پایان یابد.
اکنون شورای اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «دلایل معتبری برای خودداری از لغو این محدودیتها» دارد.
در بیانیه این شورا تأکید شده که «طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سال ۲۰۱۹ ایران به تعهدات خود بر اساس برجام عمل نکرده و با توجه این موضوع تصمیم شورای اتحادیه اروپا مطابق با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و برجام است.»
شورای اروپا تصمیم گرفت «تحریمهایی که در ابتدا از سوی سازمان ملل متحد علیه افراد و نهادهای دخیل در فعالیتهای مرتبط با توسعه موشکهای هستهای یا بالستیک جمهوری اسلامی یا افراد و نهادهای وابسته به سپاه پاسداران وضع شده بود، همچنان به قوت خود باقی بمانند.»
همچنین این شورا موافقت کرد اقدامات کلی و فردی را که تحت تحریمهای اتحادیه اروپا وجود دارند، به ویژه اقدامات مربوط به اشاعه هستهای جمهوری اسلامی و همچنین تحریمهای تسلیحاتی و موشکی را حفظ کند.
با این حال در این بیانیه تأکید شده که «این اقدامات به معنای اعمال تحریمهای اضافی اتحادیه اروپا علیه ایران نیست. علاوه بر این، تمام تحریمهای اتحادیه اروپا که قبلاً بر اساس برجام لغو شده بودند، همچنان برداشته شدهاند.»
پیش از این بریتانیا، آلمان و فرانسه، سه کشور اروپایی عضو برجام اعلام کردند که تحریمهای موشکی و هستهای علیه جمهوری اسلامی را که قرار بود در ماه اکتبر منقضی شود، حفظ خواهند کرد.
این سه کشور اروپایی در بیانیهای عنوان کردند که «در واکنش مستقیم به عدم پایبندی شدید جمهوری اسلامی به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (توافق هستهای برجام) از سال ۲۰۱۹ تاکنون، فرانسه، آلمان و بریتانیا قصد دارند اقدامات مربوط به اشاعه هستهای، تحریم تسلیحاتی و موشکی علیه ایران را حفظ کنند.»
بر اساس بند «غروب برجام» برخی تحریمهای جمهوری اسلامی در ۲۶ مهرماه سال ۱۴۰۲ به پایان میرسد. در این معاهده هستهای ذکر شده که در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ محدودیتهای سازمان ملل در زمینه تحقیق و توسعه و تولید موشکهای بالستیک ایران که قابلیت حمل کلاهک اتمی دارند برداشته میشود. همچنین سازمان ملل ممنوعیت واردات و صادرات فناوری مرتبط با صنایع موشکی نظیر موشک و پهپاد با برد ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل) یا بیشتر را برمیدارد.
این بند همچنین اتحادیه اروپا را ملزم میکند که تحریمهای باقیمانده خود علیه برنامه هستهای ایران را نیز بردارد.