سازمان «Citizen Lab» که بر مسائل دیجیتال و حقوق بشری متمرکز است اعلام کرد که یک شرکت کوچک مستقر در بریتیش کلمبیا کانادا قصد داشته خدماتی به جمهوری اسلامی ارائه کند که توسط آن مقامات ایران میتوانستند از شهروندان عادی جاسوسی کنند.
بر اساس گزارش گلوبال نیوز، شرکت «PortaOne» در سال ۲۰۱۹ مذاکراتی با مقامات جمهوری اسلامی برای کمک به راهاندازی یک سرویس جدیدتلفن همراه داشته است.
«Citizen Lab» مدعی شده که ایمیلهایی به دستش رسیده که نشان میدهد در صورت راهاندازی این سرویس جدید، مقامات حکومت ایران بهراحتی میتوانستند به اطلاعات خصوصی حساس در مورد هویت کاربران ایرانی دست پیدا کنند.
البته شرکت «PortaOne» مذاکره با یک مدیر فروش شرکت آریانتل طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ را رد نکرد.
این شرکت در ادامه توضیح داد که قرارداد از سوی یک شرکت مستقر در پرتغال برای توافق نهایی ارائه شده و این شرکت پرتغالی مدعی شده بود که پیشرو در ارائه خدمات تلفن همراه در ایران است.
در اطلاعیهای که «PortaOne» منتشر کرده عنوان شده که تحقیقات فوری توسط مدیریت ارشد نشان داد که شرکت پرتغالی یک پوشش برای آریانتل است و پس از روشن شدن این موضوع مبلغ پیش پرداختی که این شرکت جعلی پرداخت کرده بود بازگردانده و قرارداد به طور رسمی در ۸ نوامبر ۲۰۱۹ لغو شد.
این شرکت در بخش دیگری از بیانیه خود تصریح کرد: ما از آن زمان تاکنون هیچ ارتباطی با آن شرکت پرتغالی، آریانتل یا هر شرکت یا نهاد ایرانی دیگر نداشتهایم و به آنها محصولات یا خدمات ارائه نکردهایم. در نتیجه، هرگونه ادعایی مبنی بر اینکه PortaOne نرمافزاری را ارائه کرده است که برای رهگیری یا نظارت بر تماسها در ایران استفاده میشود، نادرست است.
«Citizen Lab» همچنین با اشاره به اقدامات جمهوری اسلامی برای نظارت بر شهروندان عنوان کرد: ارائهدهندگان خدمات تلفن همراه در ایران شبکههای خود را با سازمان تنظیم مقررات ارتباطات یکپارچه میکنند و این اقدام به مقامات اجازه دسترسی به اطلاعات کاربران، افرادی که کاربران با آنها تماس میگیرند یا پیام ارسال میکنند و حتی امکان مسدودکردن استفاده از اینترنت اشخاص را میدهد.
بر اساس این گزارش ازآنجاکه مقامات جمهوری اسلانی اطلاعاتی را از همه ارائهدهندگان خدمات تلفن همراه دریافت میکنند، میتوانند بفهمند که چه فردی با چه کسی، چه مدت، چند وقت یکبار و کجا در ارتباط بوده است. آنها همچنین میتوانند شماره تلفنهای فعلی مورداستفاده در مناطق جغرافیایی خاص را بر اساس شناسه سلولی یا آدرس خیابان شناسایی کنند.
این اطلاعات میتواند برای تصمیمگیری برای اعمال محدودیت در خدمات تلفن همراه کاربر مورداستفاده قرار بگیرد، مانند قطعکردن اینترنت تلفن همراه در محدوده راهپیمایی اعتراضی سیاسی.
گری میلر، محقق «Citizen Lab» که بر روی این گزارش کار کرده است، گفت: اسناد افشا شده نشاندهنده توانایی «بسیار قدرتمند» مقامات ایرانی برای جاسوسی از شهروندان این کشور است.
میلر که قبلاً برای شرکتهای امنیتی مخابراتی ایالات متحده کار میکرد، عنوان کرد که این دستگاه نظارتی که ما در تحقیقات خود کشف کردهایم، چیز خارقالعادهای است و مقامات جمهوری اسلامی کنترل نهایی را در دست دارند.