پلیس فدرال کانادا اعلام کرد که درباره گزارشهای مربوط به «ایستگاههای پلیس چین» در مونترال استان کبک تحقیق خواهد کرد.
گزارشها حاکی است که دولت چین از دو مرکز در منطقه مونترال کانادا بهعنوان «ایستگاههای پلیس» بهمنظور ارعاب و آزار کاناداییهای چینیتبار استفاده میکند.
پلیس سلطنتی کانادا در کبک با انتشار بیانیهای اعلام کرد: ما در حال تحقیقاتی باهدف ردیابی و اخلال در فعالیتهای کیفری تحت حمایت دولت خارجی هستیم. این فعالیتها میتواند امنیت افراد ساکن در کانادا را تهدید کند.
همچنین پلیس کبک تایید کرده است که کاناداییهای چینیتبار «قربانی اقدامات احتمالی» در دو مرکز در شهرهای مونترال و بوسارد شدهاند.
پلیس کانادا در ماه نوامبر نیز تحقیق مشابهی را در مورد «ایستگاههای خدماتی پلیس» چین در تورنتو انجام داد.
مایکل دوهم معاون پلیس کانادا هفته گذشته در یک جلسه استماع پارلمانی گفت که این آژانس «اقدامات محرمانهای انجام داده» که به توقف فعالیتها در چهار مرکز پلیس چین در کانادا شده است.
جاستین ترودو نخستوزیر کانادا پنجشنبه در پارلمان این کشور گفت که دولتش هر کاری برای محافظت از شهروندانش این کشور در مقابل «اقدامات غیر قابل قبول رژیمهای اقتدارگرای متخاصم» انجام خواهد داد.
او گفته: «دولت تأکید دارد و پیگیر خواهد بود که آرسیامپی و نهادهای اطلاعاتی این موضوع را جدی بگیرند و به آن رسیدگی کنند.»
پلیس فدرال کانادا از شهروندان چینیتبار خواسته چنانچه تجربهای در مواجهه با این «مراکز» داشتهاند به کارآگاهان فدرال اطلاع دهند.
فعالیت تهدیدآمیز پلیس رژیم چین در ۵ قاره
پیشتر گزارشهای دیگری از وجود چنین پاسگاههایی در آمریکا و هلند هم منتشر شده و گفته شده این «پاسگاهها تحت امر پکن مشغول فعالیتهای امنیتی و اطلاعاتی» هستند.
آنطور که گروه حقوق بشری غیردولتی «سیفگارد دیفندرز» (Safeguard Defenders) که دفتر آن در اسپانیا است گزارش کرده، تعداد این «پاسگاههای پلیس» به حدود ۱۰۰ مرکز میرسد که در ۵۳ کشور از جمله آمریکا، بریتانیا، کانادا و هلند مستقرند.
این گروه حقوق بشری که تمرکز خود را روی پروندههای مربوط به ناپدیدشدن شهروندان چینی خارج از این کشور گذاشته است، در گزارش سال گذشته خود عنوان کرد که دولت چین از این مراکز برای «آزار و اذیت و تهدید و وادارکردن افراد باهدف بازگرداندن آنها به چین و بازجویی» در آنجا استفاده میکند.
در این گزارش آمده بود که سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی چین این «پاسگاههای پلیس خارج از کشور» را در چندین قاره جهان از جمله در اروپا در لندن و گلاسکو و در آمریکای شمالی در شهرهای تورنتو، نیویورک و ونکوور دایر کرده است.
تصمیم به آغاز تحقیقات در این باره را پلیس فدرال کانادا نوامبر سال گذشته رسماً اعلام کرده بود و گفته بود درباره وجود چنین پاسگاههایی در محدوده تورنتو بزرگ تحقیقات خود را آغاز کرده است.
پلیس فدرال آمریکا – افبیآی – هم پیشتر از گزارشهای مشابهی در خاک آمریکا ابراز نگرانی کرده بود.
کریستوفر ری، رئیس افبیآی، در ماه نوامبر گذشته در همین رابطه به مجلس سنا احضار شد تا درباره تلاش پکن برای داشتن چنین مراکزی در خاک آمریکا گزارش دهد.
او در همان روزها گفت که چنین ادعایی در صورت تایید «نقض استقلال (آمریکا) و دورزدن همکاریهای قضایی» است.
سفارتخانههای چین در آمریکا و کانادا در واکنش به این گزارشها گفتهاند که مراکز مورد اشاره باهدف «ارائه خدمات به اتباع خارجی» و در واکنش به محدودیتهای دوران کرونا دایر شده و خدماتی چون صدور گواهینامه رانندگی چینی و ازایندست را انجام میدهند.
خبر تحقیقات پلیس فدرال کانادا درباره دو مورد از چنین «پاسگاههایی در مونترال» تنها یک روز پس از آن منتشر میشود که دولت کانادا از تحقیق و تفحص درباره ادعای دخالت چین در دو انتخابات اخیر این کشور خبر داده بود.