Search
Asset 2

چین ماهواره رقیب استارلینک را برای به چالش کشیدن آمریکا به فضا پرتاب کرد

Long-March-2C-rocket

۱۸ ماهواره نخست صورت فلکی «هزار بادبان» به مدار زمین پرتاب شدند.

چین در جدیدترین اقدام خود برای به چالش کشیدن سلطه فضایی آمریکا و استارلینک شرکت اسپیس‌اکس، یک صورت فلکی ماهواره‌ای را به مدار پایینی زمین پرتاب کرد که می‌تواند هر نقطه‌ای از زمین را رصد کند.

به گزارش رسانه دولتی چین، ۱۸ ماهواره نخست صورت فلکی «کیانفان» یا «هزار بادبان» توسط شرکت فناوری ماهواره‌ای شانگهای یوکسین- که تحت کنترل دولت است- در ۶ اوت به مدار زمین پرتاب شد. این پروژه بخشی از یک شبکه ۱۴ هزار ماهواره‌ای است که قرار است خدماتی مانند اتصال مستقیم ارائه کند. نیمی از این ماهواره‌ها تا پایان سال آتی و نیمی دیگر تا پایان سال ۲۰۲۷ به فضا پرتاب می‌شوند.

استارلینک، متعلق به شرکت آمریکایی اسپیس‌اکس، خدمات اینترنت و ارتباطی را در اختیار اوکراین قرار داده که نقش بسزایی در بقای این کشور در جنگ با روسیه داشته است. این شبکه تا ۲ اوت حدود ۷ هزار ماهواره در مدار داشت که آن را به بزرگ‌ترین صورت فلکی در مدار پایینی زمین تبدیل کرد.

ظرفیت استارلینک توجه وزارت دفاع آمریکا را به خود جلب کرد. این وزارتخانه در سال ۲۰۲۱ با اسپیس‌اکس قرارداد بست تا شبکه ماهواره‌ای استارشیلد را برای سرویس‌دهی به سازمان‌های دفاعی و اطلاعاتی آمریکا راه‌اندازی کند.

توجه حزب کمونیست چین نیز به این شبکه جلب شد.

پی‌ال‌ای دیلی، روزنامه رسمی ارتش آزادی‌بخش خلق، در ماه آوریل آمریکا را به «نظامی‌سازی فضا» متهم کرد.

محققان نظامی چینی در سال ۲۰۲۲ قابلیت‌های مختلف استارلینک را تحلیل کردند. آن‌ها گفتند که استارلینک خطرات و چالش‌های بالقوه‌ای برای حزب کمونیست چین به همراه دارد. محققان از رژیم خواستند اقدامات متقابل جدیدی را در دستور کار قرار دهد تا پکن بتواند برخی از ماهواره‌های استارلینک را غیرفعال و سامانه عملیاتی صورت فلکی را مختل کند.

دانشمندان دانشگاه مهندسی هوافضا- دانشگاه پژوهشی ارتش آزادی‌بخش خلق- سال گذشته ترفندهایی را برای قطع ارتباطات استارلینک و استارشیلد پیشنهاد کردند که از جمله می‌توان به تداخل الکترومغناطیسی و استفاده از امواج مایکروویو یا لیزرهای پرقدرت برای خسارت زدن به ماهواره‌های استارلینک یا از بین بردن آن‌ها اشاره کرد.

به گزارش رویترز در سال ۲۰۲۳، نشریه‌های دفاعی چینی عملیات اوکراینی‌ها و کاربرد بالقوه فناوری‌های آمریکایی از جمله استارلینک در جنگ آتی علیه تایوان را بررسی کرده‌اند.

ژنرال استفن ان. وایتینگ، رئیس فرماندهی فضایی آمریکا، در ماه آوریل هشدار داد که پیشرفت‌ چین در فضا «به طرز وحشتناکی سریع» است.

بلندپروازی‌ها و چالش‌های فضایی حزب کمونیست چین

پروژه صورت فلکی کیانفان اولین تلاش حزب کمونیست چین نبود.

پرتاب ماهواره‌های استارلینک در سال ۲۰۱۹ از ظهور یک اینترنت ماهواره‌ای با پوشش جهانی خبر داد که تهدیدی بالقوه برای فایروال اینترنتی چین محسوب می‌شد. استارلینک می‌تواند خدماتی را در اختیار چینی‌ها بگذارد تا بتوانند سانسور اینترنتی حزب کمونیست چین را دور بزنند. ایلان ماسک در سال ۲۰۲۲ گفت که رژیم چین از او خواسته که در این کشور استارلینک نفروشد.

سال بعد، حزب کمونیست چین طرح صورت فلکی اینترنتی «جی‌دابلیو»- مخفف گووانگ یا شبکه ملی- را به اتحادیه بین‌المللی مخابرات ارائه کرد که هدف آن پرتاب حدود ۱۳ هزار ماهواره به مدار پایینی زمین است. با این‎حال، سرعت پیشرفت جی‌دابلیو کند بود و نتوانست اولین ماهواره حزب کمونیست چین را به فضا بفرستد.

حزب کمونیست چین در پروژه صورت فلکی کیان‌فان از مدار پایینی زمین (لئو) و منابع فرکانسی- که در حال حاضر تحت کنترل اتحادیه بین‌المللی مخابرات قرار دارد- برای ساخت شبکه‌اش استفاده می‌کند. به دلیل فاصله نزدیک‌تر لئو به زمین، این مدار در تصویربرداری، ارتباطات و به اشتراک‌گذاری اطلاعات لحظه‌ای در میدان جنگ سودمند است.

سی-فو او، کارشناس ارشد و مدیر بخش مفاهیم سیاسی، نظامی و جنگی چین در مؤسسه تحقیقات دفاع و امنیت ملی تایوان، به اپک تایمز گفت که صورت فلکی ماهواره‌ای چین اهداف نظامی دارد.

او گفت که توانایی‌های ضدماهواره‌ای حزب کمونیست چین به واقعیت بدل شده و همچنان توسعه خواهند یافت. با این‌حال، با توجه به قدرت فنی و نظامی کنونی آمریکا بعید به نظر می‌رسد که صورت فلکی ماهواره‌ای چین در کوتاه‌مدت به پای آمریکا برسد.

تسونگنان لین، استاد مهندسی برق دانشگاه ملی تایوان، به اپک تایمز گفت که سرمایه‌گذاری‌های چین در کیانفان از بلندپروازی رژیم پکن برای توسعه استارلینک چینی به‌رغم رکود اقتصادی فعلی کشور حکایت دارد. اقتصاد چین با خطر کاهش قیمت‌ها، کاهش صادرات و بدهکاری بازارهای املاک و دولت‌های محلی با ضرر مواجه شده است.

لین گفت: «این اقدامات با هدف به رخ کشیدن «خودکفایی» و کسب آمادگی لازم برای مناقشات احتمالی با آمریکا انجام می‌گیرند.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی