پس از فاش شدن ارسال پهپاد از سوی ایران به روسیه برای استفاده در تجاوز نظامی این کشور به اوکراین و زمزمه ارسال موشک و سایر تجهیزات نظامی به روسیه، سایه تهدید جمهوری اسلامی علیه اروپا بر فضای سیاسی اتحادیه اروپا بهطور روزافزونی سنگینتر میشود. از سوی دیگر نقش ویژه سپاه در سرکوب معترضان در ایران که پس از کشتهشدن مهسا امینی شکل گرفته است، دولتهای غربی را بیش از پیش از سوی افکار عمومی تحت فشار قرار داده تا نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست سازمانهای تروریستی قرار دهند. موضوعی که در هفته و روزهای گذشته زمزمههای انجام آن جدیتر از همیشه در میان سیاستمداران اروپایی شنیده میشود.
بر اساس قوانین کشورهای اروپایی عضویت، همکاری و حتی حمایت از فعالیتهای گروهی که تروریستی اعلام شده جرم محسوب میشود. موضوعی که نشان میدهد در صورت قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در لیست تروریستی هر کشور غربی میتواند چه هزینههای سنگینی برای جمهوری اسلامی در پی داشته باشد. به همین جهت هم ایرانیان خارج از کشور و همچنین کاربران شبکههای اجتماعی در تلاش هستند تا هرچه بیشتر افکار عمومی و سیاستمدارن غربی را برای انجام این مهم تحت فشار بگذارند.
در یکی از آخرین گامها پیرامون این موضوع شامگاه پنجشنبه مجلس عوام بریتانیا به اتفاق آرا طرحی غیر الزامآور را به تصویب رساند که در آن از دولت این کشور خواسته شده تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد. در همین جلسه پارلمان «لیو داکرتی» معاون وزارت خارجه بریتانیا خطاب به نمایندگان ضمن اشاره به اینکه دولت موضع یکپارچه نمایندگان علیه سپاه پاسداران را در نظر میگیرد، گفت: « دولت بریتانیا فعالانه موضوع قرار دادن سپاه پاسداران ایران در فهرست «سازمانهای تروریستی» را بررسی میکند.»
همچنین روزنامه ایندیپندنت نیز روز چهارشنبه نوشته بود لندن در حال بررسی ممنوعیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران تحت قوانین مربوط به تروریسم است که قبلاً هرگز علیه یک نهاد دولتی استفاده نکرده است. این تکاپوها در بریتانیا در حالی صورت میگیرد که حدود ۱۰ روز پیش از این و در روز سهشنبه ۱۳ دی ماه منابعی در دفتر نخست وزیری بریتانیا تایید کردند که گزارشها درباره قصد این کشور برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک «سازمان تروریستی» از سوی بریتانیا «به صورت کلی درست است» و لندن در تدارک اعلام رسمی این موضوع است.
جدای از بریتانیا موضوع قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی در میان دیگر کشورهای اروپایی و همچنین در اتحادیه اروپا نیز بسیار داغ است. در همین ارتباط دریا صفایی، نماینده ایرانیتبار پارلمان بلژیک، روز پنجشنبه ۲۲ دی با انتشار توییتی اعلام کرد که او و شماری از قانونگذاران بلژیکی، قطعنامهای را با هدف شناسایی سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی و قرار دادن آن در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا ارائه کردهاند.
در پی اعلام خبرهای جسته و گریخته از تصمیم دولت بریتانیا برای افزودن نام سپاه پاسداران به فهرست سازمانهای تروریستی، فشارها از سوی نمایندگان احزاب مختلف در پارلمان آلمان نیز برای انجام اقدام مشابه در برلین بالا گرفته است. در همین حال آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان دوشنبه ۱۹ دی در یک رشته توییت درباره اینکه چرا اتحادیه اروپا، سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار نمیدهد، توضیح داد.
او در این رشته توییت نوشت: «در نشست بعدی وزرای خارجه اتحادیه اروپا ما با شرکای خود در اتحادیه اروپا راهکارهایی را برای در نظر گرفتن لیستهای جدید به کار میگیریم اما این برای ما کافی نیست. قرار دادن سپاه پاسداران در لیست تروریستی از نظر سیاسی مهم و سودمند است.» بربوک در عین حال تصریح کرد، در این راه موانع حقوقی وجود دارد که باید برداشته شود و به همین دلیل آلمان با دیگر کشورهای اتحادیه اروپا در تعامل و ارتباط است.
وزیر خارجه آلمان پیشتر نیز طی سخنانی موانع قرار گرفتن سپاه پاسداران در لیست تروریستی اتحادیه اروپا را برشمرده و از جمله گفته بود که برای قرار گرفتن نام یک گروه در لیست تروریستی اتحادیه اروپا، سپاه باید در داخل خاک اروپا اقدام تروریستی انجام داده باشد.
وزارت امور خارجه فرانسه نیز یک روز پس از اینکه آلمان تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران را از نظر سیاسی مهم و منطقی خواند، اعلام کرد که ایده قرار دادن سپاه در لیست تروریستی اتحادیه اروپا را رد نمیکند. «آن کلر لوژاندر» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، روز سهشنبه ۲۰ دی در پاسخ به سوالی درباره موضع این کشور نسبت به شناخته شدن احتمالی سپاه به عنوان یک گروه تروریستی گفت: «فرانسه برای جلوگیری از هرگونه مصونیت از مجازات مسئولان سرکوب در ایران بسیج شده است».
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، پیش از این و در روز ۲۳ آبان تاکید کرده بود که از «یک واکنش دیپلماتیک شدید» علیه تهران و همچنین «تحریم شخصیتهای رژیم» جمهوری اسلامی که مسئول سرکوب «انقلاب» جاری در ایران هستند، حمایت میکند. او در پاسخ به سوال خبرنگار رادیو «فرانس انتر» که پرسید آیا اعضای سپاه پاسداران بخشی از این افراد هستند، گفت: «دقیقا».
همچنین رسانههای هلند نیز روز چهارشنبه ۲۱ دی گزارش دادند رهبران ۱۰ حزب سیاسی در این کشور به نمایندگی از اکثریت پارلمان هلند پیشنهاد کردهاند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به فهرست سازمان های تروریستی اتحادیه اروپا اضافه شود.
گفتنیست که در اوایل دی ماه کانال ۱۱ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد برخی کشورهای اروپایی و در راس آنها آلمان و هلند در حال وارد آوردن فشار به اتحادیه اروپا برای معرفی کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان گروهی تروریستی هستند. بر اساس این گزارش، دلیل این موضوع همکاری ایران با روسیه در حمله به اوکراین و نیز سرکوب خیزش انقلابی مردم ایران است.
دیپلماتهای اروپایی به این شبکه گفتند که اتحادیه اروپا برای نخستین بار توجیه کافی را برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران دارد. آنان در عین حال اعلام کردند باید همه کشورهای اروپایی با این تصمیم موافقت کنند و این پروسه زمانبر است.
پیش از این دولت آمریکا در سال ۲۰۱۹ و در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نام سپاه را به فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» خود اضافه کرده بود. همچنین ۱۵ مهر ماه نیز نخستوزیر کانادا از اقدام این کشور برای جلوگیری از ورود ۱۰ هزار نفر از اعضای سپاه پاسداران و مقامات ارشد جمهوری اسلامی به این کشور خبر داد و معاون او نیز سپاه را سازمانی تروریستی خواند. با این حال دولت کانادا هنوز کل سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار نداده است.