منابع خبری گفتهاند که مرحله اول توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس ۴۲ روز طول میکشد و اسرائیل قرار است که بعد از آزادی تمام گروگانهای زن از اسارت حماس، گذرگاه رفح را به روی غیرنظامیان باز کند.
اورشلیم پست روز پنجشنبه، ۱۶ ژانویه به نقل از رسانههای عربی درباره جزئیات این توافق گزارش داده است که بعد از بازگشایی گذرگاه رفح، تمام غیرنظامیان زخمی و بیمار فلسطینی اجازه خروج از رفح را خواهند داشت.
براساس این قرارداد به حماس اجازه داده میشود که هر روز ۵۰ مجروح را به بیمارستانهای مصر منتقل کند. با این حال انتقال هر فرد مشروط به تایید اسرائیل و مصر خواهد بود و این گذرگاه به طور مشترک توسط اسرائیل و مصر اداره خواهد شد.
همچنین ارتش اسرائیل حضور خود را در کریدور فیلادلفی کاهش خواهد داد و در مدت ۵۰ روز از این کریدور به طور کامل خارج خواهد شد. با این حال سخنگوی نتانیاهو، گزارشهای مربوط به خروج از کریدور را تکذیب کرده و گفته است که اسرائیل از کریدور فیلادلفی خارج نخواهد شد.
اسرائیل میخواست بر کریدور فیلادلفی نظارت کند، اما این درخواست رد شد. بر اساس گزارش رسانههای خارجی، اسرائیل به لزوم عقبنشینی از منطقه متقاعد شده است.
انتظار میرود اسرائیل آمادهسازی برای آغاز سریع انتقال کمکها از طریق این گذرگاه را آغاز کند.
پس از بازگشایی گذرگاه رفح به روی غیرنظامیان، همه غیرنظامیان زخمی و بیمار فلسطینی اجازه خروج از گذرگاه رفح را خواهند داشت.
همچنین در هفته اول و دوم، ساکنان اجازه خواهند داشت که به شمال غزه برگردند. نخست وزیر قطر نیز تایید کرده است که ۳۳ گروگان اسرائیلی گرفتار در غزه آزاد خواهند شد، ابتدا زنان و کودکان و بعد سربازان زن و مردان بالای ۵۰ سال و مردان جوانی که زیر مجموعه موارد بشردوستانه محسوب میشوند، آزاد خواهند شد.
براساس این توافق، اسرائیل حدود ۲ هزار زندانی فلسطینی محکوم را آزاد خواهد کرد، از میان این ۲ هزار نفر، ۲۵۰ نفر به حبس ابد محکوم شده بودند، اما در فهرست زندانیان قرار دارند.
اسرائیل اعلام کرده است این تعداد زندانی که قرار است آزاد شوند، در حمله ۷ اکتبر نقشی نداشتند.
کشورهای میانجی قول دادهاند که قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل تصویب کنند که از اعلام آتشبس حمایت میکند تا اطمینان حاصل شود که طرفین توافق به مفاد آن پایبند باشند.
اتحادیه اروپا یک روز بعد از اعلام خبر توافق آتش بس در روز پنجشنبه اعلام کرد ۱۲۰ میلیون یورو به غزه کمک خواهد کرد.
ژوزف عون، رئیس جمهور لبنان در واکنش به توافق آتشبس از جامعه جهانی خواسته است که تعهد اسرائیل به مفاد آتشبس را تحت نظارت قرار دهد.
رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران نیز توافق آتشبس را «شکست» اسرائیل تلقی کردند.
رویترز گزارش داد حماس و اسرائیل در روز چهارشنبه، ۱۵ ژانویه برای پایان دادن به جنگ ۱۵ ماهه در غزه به توافق دست یافتند. به گفته این مقام فلسطینی، حماس برای تایید نهایی، منتظر توافقنامه کتبی آتشبس است.
دونالد ترامپ در واکنش به این توافق در صفحه تروثسوشال خود نوشت: «این توافق بسیار بزرگ فقط به دلیل پیروزی تاریخی ما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نتیجه رسید و نشاندهنده این است که دولت آینده من برای امنیت تمام آمریکاییها و متحدانمان به دنبال صلح و دستیابی به توافقهای مختلف است.»