مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا در اولین هفته آغاز به کار دور جدید، در اقدامی دو حزبی و با رای قابل توجه نمایندگان، کمیته «رقابت استراتژیک میان آمریکا و حزب کمونیست چین» را تشکیل داد. گفته شده این کمیته بناست تا تهدیدات متعدد ناشی از حکومت چین تحت رهبری حزب کمونیست چین را بررسی کرده و در پی مقابله با آن باشد.
ایجاد این کمیته که به نظر تاکیدی است بر تمایل اکثریت مطلق اعضای مجلس نمایندگان آمریکا بر مقابله با نفوذ فزاینده بینالمللی پکن، رای تایید ۳۶۵ نماینده از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را با خود به همراه داشت. در این رایگیری همه ۲۲۲ نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان به تشکیل کمیته مذکور رای مثبت دادند اما در سوی مقابل، از ۲۱۲ عضو دموکرات این مجلس ۱۴۶ تن به شکلگیری این کمیته رای مثبت دادند و ۶۵ تن از آنها نیز رای مخالف به صندوق ریختند. همچنین مایک گالاگر، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، از سوی رئیس این مجلس به ریاست این کمیته انحصاری در رابطه با چین منصوب شد.
گفته شده نمایندگان دموکراتی که به این کمیته رای منفی دادند، نگران این بودهاند که کمیته مذکور با رهبری جمهوریخواهان، بیش از حد شاهد نفوذ باورهای این حزب باشد. اما در مقابل اکثریت دموکراتهای کنگره با رای خود نشان دادند چنین باوری ندارند. به طور نمونه جیم مکگاورن، معاون کمیسیون اجرایی چین در کنگره آمریکا (گروهی از اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا که سیاست این کشور در قبال چین را بررسی میکنند) که از اعضای حزب دموکرات است گفت که فارغ از این نگرانیها، به آن رای مثبت داده است. او با اشاره به ادبیات جمهوریخواهان در گذشته، گفت: «ما قطعا نمیخواهیم این کمیته به جایی تبدیل شود که به آسیاهراسی تداوم بخشد.»
در سوی دیگر کوین مککارتی، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی ضمن حمایت از این کمیته، خطاب به نمایندگان گفت: «به شما قول میدهم که این کمیته حزبی نخواهد شد، بلکه یک کمیته دوحزبی (جمهوریخواه و دموکرات) خواهد بود.» به گفته او، وظایف این کمیته انتقال مشاغل از چین به آمریکا، تامین امنیت مالکیت معنوی و از بین بردن وابستگی این کشور به زنجیره تامین چین خواهد بود. مککارتی همچنین خاطرنشان کرد: «مجلس نمایندگان آمریکا، در مقابل حزب کمونیست چین خواهد ایستاد. پایاندادن به هرگونه وابستگی به چین، ایستادگی در برابر نسلکشی کمونیستی چین و محافظت از حاکمیت و منافع ملیمان از جمله اقدامات ما برای ایستادن در برابر حکومت چین است.»
تشکیل این کمیته انحصاری در رابطه با جلوگیری از نفوذ فزاینده حکومت کمونیستی چین به گمان برخی کارشناسان رقابت میان آمریکا و چین را در سال ۲۰۲۳ تشدید میکند. در همین ارتباط، ژاپن تایمز (بزرگترین روزنامه انگلیسی زبان در ژاپن) مینویسد: «در سال جدید واشنگتن بدنبال راههایی برای منزویکردن پکن از نظر سیاسی و کاهش بیشتر رشد فناوری آن خواهد بود، در حالی که انتظار میرود چین همچنان به تایوان فشار بیاورد، روابط با روسیه را تقویت کند و خودکفایی خود را افزایش دهد.» همچنین اندرو اسکوبل از برنامه چین در موسسه صلح آمریکا نیز میگوید: «هیچ نشانهای وجود ندارد که هریک از طرفین اراده سیاسی برای رسیدگی به هریک از اصطکاکهای اساسی را به صورت معنادار داشته باشد.» اینها مواردی است در تایید نظر آن دسته از کارشناسانی که معتقدند باید منتظر بالاگرفتن هرچه بیشتر سطح تنشها میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری خلق چین بود.