رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در ایران نسبت به روند افزایشی آلودگی هوا در کشور هشدار داد و گفت که هرسال ۴۵ هزار ایرانی در اثر آلودگی هوا فوت میکنند. البته که جدای از خسارت جانی آلودگی هوا آنطور که مقامات ایرانی میگویند خسارت مالی این بحران بیش از ۱۱ میلیارد دلار در هرسال است.
محمدصادق حسنوند رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا شنبه اول بهمنماه در مراسم رونمایی از بسته حملونقل پاک، گفت: «برای اولین بار در تاریخ کشور پنج سال است که روند افزایش غلظت آلایندهها را شاهد هستیم و تقریباً غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون افزایش شش برابری پیدا کرده است.»
او بابیان اینکه دو سال است که شاهد برگشت دیاکسید گوگرد هستیم که این نشان میدهد وضعیت خوبی نداریم، گفت: «سالانه ۴۵ هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا وجود دارد که در این میان هفت درصد مرده زایی است.»
این عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین تأکید کرد: «اثر باد خیلی بیشتر از اقدامات مسئولان در کاهش آلودگی هوا بوده است.»
همچنین در این مراسم مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران نیز گفت: «رویمان نمیشود در مورد هوای پاک چیزی بگوییم، چون کاری انجام نشده است.»
این گفتهها در حالی مطرح میشود که در میانه دیماه، داریوش گلعلیزاده رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز در سخنانی مشابه خسارت مالی آلودگی برای کشور را ۱۱.۳ میلیارد دلار اعلام کرده بود.
آنچه از خسارات جانی و مالی آلودگی هوا مطرح میشود در حالی است که در اولین روز از بهمنماه کماکان وضعیت آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور در شرایط نامساعدی گزارش شده است.
در این روز سازمان هواشناسی طی اطلاعیهای نسبت به افزایش آلودگی هوا در ۹ شهر ازجمله تهران به سطح ناسالم برای تمام گروههای سنی، هشدار صادر کرد. همچنین این سازمان پیشبینی کرده است آلودگی شدید هوای کلانشهرهای کشور دستکم تا پایان هفته جاری ادامه خواهد داشت.
مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست نیز اول بهمن اعلام کرد «روز شنبه هوای تهران با شاخص ۱۵۲ در شرایط ناسالم برای تمام گروهها قرار دارد». همچنین شاخص کیفی هوای قزوین در این روز روی عدد ۲۳۷ قرار گرفت که به معنی وضعیت بسیار ناسالم است، به همین سبب این شهر مقام آلودهترین مرکز استان را به خود اختصاص داد.
در کنار عوامل گوناگونی که بهعنوان دلایل آلودگی هوا مطرح میشود، طی هفتههای گذشته و در پی کسری گاز، مازوتسوزی در نیروگاهها و بخش صنایع منجر به تشدید آلودگی هوا در کلانشهرها و شهرهای صنعتی ایران شده است.
گفتنی است که ایران ازلحاظ انتشار گازهای گلخانهای مقام ششم را در جهان دارد. بر اساس برآورد «پروژه جهانی کربن»، انتشار گاز دیاکسید کربن ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۷۵۰ میلیون تن بود که بیشترین رقم بعد از چین، آمریکا، هند، ژاپن و روسیه است.