دوربرد در اصطلاح نظامی به سامانههای موشکی کروز اطلاق میشود که میتواند به اهدافی در فواصل بالای ۵۰۰ کیلومتر حمله کند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در ۱۴ سپتامبر گفت که آلمان بهرغم تصمیم متحدان ناتو، تسلیحات دقیق دوربرد خود را در اختیار اوکراین نمیگذارد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، شولتس این اظهارات را در جریان یک رویداد عمومی در شهر پرنزلائو در ایالت شرقی براندنبورگ آلمان مطرح کرد و ارسال این تسلیحات را عامل تشدید تنشها دانست.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، درخواست کرده که از تسلیحات دوربرد برای هدف گرفتن فرودگاههای لجستیکی و نظامی روسیه در پشت خط مقدم استفاده کند. این درحالی است که مقامات ارشد مسکو تهدید کردهاند درصورتی که اوکراین اجازه استفاده از تسلیحات دوربرد ساخت غرب را برای حمله به روسیه به دست آورد، «بیرحمانه» پاسخ خواهد داد.
«دوربرد» در اصطلاح نظامی به سامانههای موشکی کروز اطلاق میشود که میتواند به اهدافی در فواصل بالای ۵۰۰ کیلومتر حمله کند.
شولتس در رویداد روز شنبه گفت که تحویل موشکهای تاروس، که حدود ۵۰۰ کیلومتر برد دارند و به کییف اجازه میدهند که اهدافی را در خاک مسکو هدف بگیرد، به افزایش تنشها دامن خواهد زد.
شولتس گفت: «من با این تصمیم مخالفت کردم و البته این مسئله در مورد دیگر تسلیحاتی نیز که ما تأمین کردیم و چنین بردی دارند، صدق میکند.»
شولتس گفت حتی اگر دیگر کشورها تصمیم متفاوتی بگیرند، تصمیم آلمان پابرجا خواهد بود.
متحدان کییف به دلیل نگرانی از اینکه چنین حملاتی ممکن است به انتقامجویی منجر شود و کشورهای ناتو را وارد جنگ کند، با محدودیت سلاح میفرستند و درباره نحوه و زمان استفاده از آنها در خاک روسیه شرط میگذارند.
آمریکا، بریتانیا و فرانسه موشکهای کروز خود را با برد حدود ۳۰۵ کیلومتر در اختیار اوکراین گذاشتهاند، درحالیکه دوربردترین سلاح آلمانیها سامانه موشکی مارس ۲ است که میتواند اهدافی را در فاصله ۸۰ کیلومتری هدف بگیرد.
گمانهزنیهایی وجود دارد که آمریکا در حال بررسی لغو محدودیت تسلیحات ارسالی خود به اوکراین است.
واشینگتن تصریح کرده که دستکم در حال حاضر قصد لغو محدودیت تسلیحات غربی اوکراین را ندارد.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، در ۱۳ سپتامبر به خبرنگاران گفت: «دیدگاه ما درخصوص ارائه تسلیحات دوربرد به اوکراین برای استفاده در خاک روسیه تغییر نکرده است. به دلایلی که پیشتر گفتیم، سیاست ما در زمینه استفاده از این تسلیحات تغییری نکرده است.»
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، چندی پیش به خبرنگاران گفت که اوکراین بدون حمایت غرب قادر به حمله به خاک روسیه نیست، زیرا چنین عملیاتی به اطلاعات ماهوارهای و دادههای پرواز نیاز دارد. او مدعی شد که مذاکرات جاری بین کشورهای عضو ناتو فراتر از استفاده احتمالی اوکراین از تسلیحات دوربرد غربی بوده و به اینجا رسیده که آیا بهطور مستقیم در جنگ دخالت کنند یا خیر.
به گزارش کانال رسمی تلگرام کرملین، پوتین درباره تصمیم احتمالی کشورهای عضو ناتو برای صدور مجوز کییف جهت حمله به خاک روسیه گفت: «این تصمیم به شکل قابلتوجهی ماهیت جنگ را تغییر میدهد و بدین معنی است که کشورهای عضو ناتو، آمریکا و کشورهای اروپایی در حال جنگ با روسیه هستند.»
آلمان پس از آمریکا دومین حامی نظامی اوکراین بوده است. با اینحال، برلین قصد دارد مقدار این کمکها را در سال آتی به نصف کاهش دهد.