Search
Asset 2

گزارش: انتظار می‌رود که تجارت جهانی به‌رغم تعرفه‌های آمریکا رشد کند

گزارش جدید دی ‌اچ ‌ال و دانشگاه نیویورک استرن نشان می‌دهد که به‌رغم تغییر سیاست‌های تجاری آمریکا، پیش‌بینی می‌شود که تجارت جهانی طی پنج سال آتی سالانه ۳.۱ درصد رشد داشته باشد.
کانتینرهای حمل‌و‌نقل بار در بندر لانگ‌بیچ، کالیفرنیا؛ ۵ مارس ۲۰۲۵. (Frederic J. Brown/AFP via Getty Images)

گزارش جدید دی‌اچ‌ال و دانشگاه نیویورک استرن نشان می‌دهد که به‌رغم تغییر سیاست‌های تجاری آمریکا، پیش‌بینی می‌شود که تجارت جهانی طی پنج سال آتی سالانه ۳.۱ درصد رشد داشته باشد.

براساس گزارش اطلس تجاری دی‌اچ‌ال ۲۰۲۵ که در روز ۱۲ مارس با همکاری مدرسه کسب‌و‌کار استرن دانشگاه نیویورک انتشار یافت، پیش‌بینی می‌شود که تجارت بین کشورها از جمله آمریکا طی پنج سال آتی به‌رغم افزایش تعرفه‌های احتمالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، رشد پیدا کند.

براساس این گزارش، پیش‌بینی می‌شود که حجم تجارت جهانی- یعنی مقدار واقعی کالاهای مبادلاتی در شرایطی که قیمت‌ها ثابت مانده‌اند- از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ با نرخ ترکیبی سالانه ۳.۱ درصد رشد کند.

به‌رغم بلاتکلیفی در رابطه با تغییر سیاست‌های تجاری آمریکا، نرخ رشد کنونی در مقایسه با یک دهه قبل شتاب متوسطی دارد. حتی اگر تعرفه‌های پیشنهادی دولت ترامپ به‌طور کامل اجرایی شوند و دیگر کشورها نیز به گفته خود تلافی کنند، همچنان انتظار می‌رود که حجم مبادلات تجاری- با سرعت پایین‌تر- رشد کند.

جان پیرسون، مدیر عامل دی‌اچ‌ال اکسپرس، گفت: «اطلاعات اطلس تجارت دی‌اچ‌ال ۲۰۲۵ بسیار نویدبخش هستند. هنوز پتانسیل قابل‌توجهی برای رشد تجارت در اقتصادهای پیشرفته و نوظهور در سراسر جهان وجود دارد.»

این گزارش همچنین نشان داد که تجارت جهانی همچنان بر چالش‌های مهم از جمله بحران مالی سال ۲۰۰۸، همه‌گیری کووید-۱۹ و تنش‌های ژئوپلیتیکی چیره می‌شود که از انعطاف‌پذیری قابل‌ملاحظه آن حکایت دارد.

در مورد آمریکا، پیش‌بینی می‌شود که ارزش تجاری- یعنی ارزش دلاری کالاهای مبادلاتی بدون توجه به نرخ تورم- بین سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ حدود ۱.۲ تریلیون دلار رشد کند و درمجموع به ۶.۶ تریلیون دلار (۵.۴ + ۱.۲) برسد.

پیش‌بینی می‌شود که واردات آمریکا که ارزش آن در سال ۲۰۲۴ به ۳.۳ تریلیون دلار می‌رسید، با ۶۵۴.۹۸ میلیارد دلار افزایش تا سال ۲۰۲۹ به حدود ۳.۹۶ تریلیون دلار برسد.

این گزارش تصریح می‌کند که آمریکا به شکل قابل‌توجهی به تولیدات چین متکی است، اگرچه سعی دارد که در پی مناقشات تجاری ادامه‌دارِ خود با این کشور تنوع بیشتری به منابع خود بدهد.

سهم واردات مستقیم آمریکا از چین از ۳.۵ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۲.۶ درصد از تجارت جهانی این کشور در اوایل سال ۲۰۲۴ رسید، اما حجم تجارت غیرمستقیم- کالاهای چینی که از طریق کشورهای ثالث وارد آمریکا می‌شوند- نشان می‌دهد که کاهش چندانی در وابستگی آمریکا به تولیدات چینی رخ نداده است.

استیون ای. آلتمن، پژوهشگر ارشد بخش تحقیقات در دانشگاه نیویورک استرن، بر انعطاف‌پذیری تجارت جهانی به‌رغم وجود چالش‌ها تأکید دارد.

آلتمن گفت: «تهدیدات نظام تجارت جهانی باید جدی گرفته شوند، اما تجارت جهانی به دلیل مزایای قابل‌توجهی که برای اقتصادها و کشورها دارد، انعطاف‌پذیری زیادی از خود نشان داده است.»

اگر از دیدِ منطقه‌ای به این قضیه نگاه کنیم، سریع‌ترین رشد ارزش تجاری از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ به آسیای جنوبی و مرکزی، آفریقای جنوب صحرا و جنوب شرقی آسیا تعلق دارد که نرخ سالانه آن بین ۵ تا ۶ درصد پیش‌بینی شده است. انتظار می‌رود که حجم تجارت سالانه آمریکای شمالی از جمله ایالات متحده با رشد متوسط ​​ ۲.۷ درصدی مواجه شود که اندکی کمتر از میانگین جهانی است.

هند، ویتنام، اندونزی و فیلیپین نیز از نظر سرعت و حجم تجارت به‌عنوان کشورهای پیشرو در زمینه رشد شناخته می‌شوند. مشخصاً پیش‌بینی می‌شود که هند بعد از چین و آمریکا سومین رشد بزرگ را در زمینه تجارت جهانی تجربه کند.

اطلس تجارت دی‌اچ‌ال همچنین نشان می‌دهد که به‌رغم تمایل فزاینده کشورها به انتقال عملیات تجاری به یک کشور نزدیک، فاصله عملیات تجاری همچنان رو به افزایش است. میانگین مسافت طی‌شده برای کالاهای مبادلاتی با ثبت مسافت ۵ هزار کیلومتر در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ رکورد جدیدی را به ثبت رسانده که از یکپارچگی اقتصادی جهانی به‌رغم چالش‌های موجود حکایت دارد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی