Search
Asset 2

آزادی آخرین گروگان آمریکایی از سوی حماس در چارچوب آتش‌بس

حماس وعده آزادی آخرین گروگان آمریکایی را در چارچوب تلاش برای آتش‌بس و واگذاری غزه به تشکیلات خودگردان داد.
سخنرانی یائل الکساندر، مادر گروگان ادان الکساندر در میدان گروگان‌ها در تاریخ ۱۸ مه ۲۰۲۴، تل‌آویو، اسرائیل. (Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

گروه تروریستی حماس روز ۱۱ مه اعلام کرد که در چارچوب تلاش برای دستیابی به آتش‌بس با اسرائیل و ازسرگیری ارسال کمک‌ها به نوار غزه، آخرین گروگان زنده آمریکایی، «ادان الکساندر» را آزاد خواهد کرد.

حماس زمان دقیقی برای آزادی الکساندر اعلام نکرد؛ اما این خبر در حالی منتشر شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، آماده سفر به خاورمیانه در هفته جاری است. طبق برنامه، ترامپ در این سفر به اسرائیل نخواهد رفت.

ادان الکساندر که اصالتاً اهل ایالات متحده است، یک سرباز اسرائیلی-آمریکایی ۲۱ ساله بود که در جریان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به جنوب اسرائیل، از پایگاهش ربوده شد؛ حمله‌ای که به آغاز جنگ غزه انجامید.

خلیل الحیه، رهبر حماس در غزه، در بیانیه‌ای اعلام کرد که طی روزهای گذشته تماس‌هایی با دولت آمریکا برقرار شده است. او گفت حماس آمادگی دارد «بلافاصله مذاکرات فشرده‌ای» را برای تثبیت یک آتش‌بس پایدار آغاز کند؛ توافقی که به پایان جنگ منجر شود، شامل تبادل زندانیان فلسطینی و گروگان‌ها در غزه باشد، و اداره نوار غزه را به یک نهاد مستقل واگذار کند.

دونالد ترامپ و استیو ویتکاف، نماینده ویژه او در امور خاورمیانه، طی ماه‌های گذشته بارها به ادان الکساندر اشاره کرده‌اند. ویتکاف در جریان سفر خود به اسرائیل در روز ۱۱ مه، با خانواده‌های گروگان‌ها دیدار کرد.

او در این دیدار گفت: «ما می‌خواهیم گروگان‌ها را به خانه بازگردانیم؛ اما اسرائیل حاضر به پایان دادن به جنگ نیست. اسرائیل این جنگ را طولانی کرده، در حالی‌که ما دیگر راه‌حل جایگزینی نمی‌بینیم و باید توافقی حاصل شود.»

او افزود: «در حال حاضر یک فرصت وجود دارد که امیدواریم اسرائیل و همه میانجی‌ها از آن بهره ببرند. ما به تمام میانجی‌ها فشار می‌آوریم و هر کاری از دست‌مان برمی‌آید انجام می‌دهیم تا گروگان‌ها به خانه بازگردند.»

مادر ادان، یائل الکساندر، در ماه فوریه گفته بود: «هر بار که اسم ادان را می‌برند، یعنی فراموشش نکرده‌اند. فراموش نکرده‌اند که او یک آمریکایی است و دارند برای آزادی‌اش تلاش می‌کنند.»

به گفته مادر ادان الکساندر، در تعطیلات آخر هفته روز شکرگزاری در نوامبر ۲۰۲۴، حماس ویدیویی از او منتشر کرد. او گفت تماشای این ویدیو که در آن پسرش گریه می‌کرد و کمک می‌خواست، بسیار دردناک بود؛ اما از سوی دیگر، دلگرم‌کننده بود چراکه تازه‌ترین نشانه از زنده بودن این سرباز جوان محسوب می‌شد.

ادان الکساندر اهل شهر تنفلی در ایالت نیوجرسی آمریکا است، جایی که خانواده‌اش همچنان در آن ساکن هستند. او در سال ۲۰۲۲، پس از پایان دبیرستان به اسرائیل مهاجرت کرد و به ارتش دفاعی اسرائیل پیوست.

در حال حاضر، ۵۹ گروگان هنوز در غزه نگهداری می‌شوند که تصور می‌شود حدود یک‌سوم از آن‌ها همچنان زنده باشند. بیشتر گروگان‌های دیگر در جریان مذاکرات آتش‌بس یا توافق‌های دیگر آزاد شده‌اند.

در اواخر آوریل، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، از حماس خواست تا سلاح‌های خود را زمین بگذارد و کنترل نوار غزه را به این نهاد بازگرداند؛ نهادی که پیش از پیروزی حماس در انتخابات سال ۲۰۰۶، کنترل غزه را در دست داشت.

حماس در سال بعد، پس از تیرگی روابط با تشکیلات خودگردان و بروز یک جنگ داخلی کوتاه، کنترل کامل غزه را به دست گرفت و نیروهای تشکیلات خودگردان را از این منطقه بیرون راند.

از سال ۲۰۰۶ تاکنون هیچ انتخاباتی در غزه برگزار نشده است. پس از به قدرت رسیدن حماس، اسرائیل با هدف جلوگیری از تهدیدهای امنیتی از سوی این گروه، محاصره زمینی، هوایی و دریایی نوار غزه را آغاز کرد؛ محاصره‌ای که مصر نیز از سمت جنوب در اجرای آن مشارکت دارد.

عباس در تاریخ ۲۳ آوریل از حماس خواست که حکومت بر غزه را به تشکیلات خودگردان واگذار کرده و خود را به یک حزب سیاسی تبدیل کند.

این سیاستمدار ۸۹ ساله پیش از این نیز بارها خواستار قرار گرفتن نیروهای مسلح حماس تحت کنترل تشکیلات خودگردان شده بود، اما حماس از زمان آغاز جنگ در اواخر سال ۲۰۲۳، هنوز به این خواسته تن نداده است.

عباس حملات حماس در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل را نیز مورد انتقاد قرار داده و گفته بود این حملات به اسرائیل بهانه‌ای برای نابودی نوار غزه داد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی