Search
Asset 2

نقش مارکو روبیو و مایک والتز در شکل‌گیری سیاست ترامپ در قبال چین

مارکو روبیو و مایک والتز؛ پیشگامان سیاست‌های تهاجمی ترامپ علیه چین در دولت جدید. تمرکز بر اقتصاد، فناوری و مقابله با حزب کمونیست چین.
مارکو روبیو، (بالا چپ) و مایک والتز. (Illustration by The Epoch Times, Getty Images)

مارکو روبیو گزینه ترامپ برای وزارت خارجه و مایک والتز به‌عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در سال‌های آینده فرصت کم‌نظیری را برای تأثیرگذاری بر سیاست‌های دونالد ترامپ در قبال چین دارند.

ترامپ با اعلام انتخاب‌های خود، در بیانیه‌ای کارنامه کاری روبیو را ستود و او را به‌عنوان «صدای نیرومند آزادی» و «حامی مقتدر» ایالات متحده معرفی کرد. او افزود که والتز برای «اعمال سیاست صلح از طریق قدرت» در دولت بعدی «جانانه خواهد جنگید.»

روبیو و والتز رویکردی خصمانه در قبال چین داشته، و از منتقدان سرسخت حزب کمونیست چین (ح.ک.چ) هستند. در ادامه مطلب بیشتر با دیدگاه این دو نفر در قبال چین آشنا خواهیم شد.

چارچوب کلی در سیاست‌گذاری

بنیاد هریتج، اندیشکده محافظه‌کار آمریکایی مستقر در واشنگتن دی‌سی، سال گذشته گزارشی را با عنوان «پیروزی در جنگ سرد نو با چین» در ماه مارس منتشر کرد. روبیو در نطق کلیدی به مناسبت انتشار این گزارش گفت که سخت‌گیری در قبال چین جلوی دوربین رسانه‌ها، کار آسانی بوده و دستور کار واشنگتن برای مقابله با اقدامات خصمانه چین نیازمند «چارچوب بسیار بهتری است.»

روبیو، عضو ارشد کارگروه روابط خارجی سنا، ضمن بیان دیدگاه‌های خود به شکل هدفمند افزود که درگیری میان ایالات متحده و چین جبهه‌های ژئوپلیتیک، دیپلماتیک، اجتماعی، فناوری، تجاری و ظرفیت‌های نظامی را در بر می‌گیرد.

او گفت: «ما با نظامی طرف هستیم که نه‌تنها قصد جایگزین کردن ما به‌عنوان قوی‌ترین کشور دنیا را داشته؛ بلکه به دنبال برهم‌زدن نظم جهانی نیز هست.»

کارنامه ۱۴ساله روبیو در حوزه قانون‌گذاری، بیانگر چارچوب اقدام پیشنهادی وی درباره چین است. چارچوبی که شامل بهبود وضعیت حقوق بشر در این کشور، حفاظت از توان صنعتی ایالات متحده از طریق کاهش دسترسی حزب کمونیست چین به فناوری، سرمایه و معافیت‌های مالیاتی، و مقابله با نفوذ و جاسوسی حزب کمونیست در ایالات متحده خواهد شد.

تاد یانگ، سناتور جمهوری‌خواه ایالت ایندیانا و همکار روبیو در کارگروه روابط خارجی، پس از انتخاب وی در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «سناتور روبیو از فراست و قدرت تصمیم‌گیری برخوردار است که در چنین دوران خطرناکی به آن نیاز داریم.»

جان فترمن، سناتور دموکرات ایالت پنسیلوانیا و عضو کارگروه رسیدگی به سالمندان نیز حمایت خود را از روبیو ابراز کرده و او را «گزینه‌ای قوی» برای این سمت خواند.

کارنامه کاری والتز از سال ۲۰۱۸ نیز نمایانگر رویکرد مشابهی در قبال چین بوده؛ اگرچه وی لایحه‌های کمتری را نسبت به روبیو به تصویب رسانده و بر حوزه تجارت دریایی تمرکز داشته است.

والتز از اعمال سیاست‌هایی برای تام‌الاختیار بودن کاخ سفید در حوزه تجارت دریایی و تقویت زیرساخت کشتیرانی ایالات متحده حمایت کرده است. وی همچنین نسبت به روند تعدیل نیرو در نیروی دریایی ارتش ایالات متحده ابراز نگرانی کرده است.

با بررسی اظهارات والتز پس از انتصاب، می‌توان گوشه‌ای از رویکرد وی در قبال تهدید حزب کمونیست چین را مشاهده کرد.

او ۱۱ نوامبر در پُستی در شبکه اجتماعی اکس گفت: «آمریکا رابطه نزدیک با متحدان خود را حفظ خواهد کرد؛ ما از رویارویی با دشمنان خود بر حذر نبوده و به سرمایه‌گذاری در فناوری‌هایی ادامه می‌دهیم که قدرت کشورمان را حفظ خواهند کرد.»

«اقتصاد روبه رشد و تسلط ما بر بازار انرژی، از بزرگ‌ترین نقاط قوت کشور ما بوده که ما را از جنگ دور نگاه داشته، و در عین حال به ما اجازه می‌دهند تا دوباره از موضع قدرت کشور را اداره کنیم.»

انتخاب والتز به‌عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، برخلاف نامزدی روبیو، نیازی به تأیید مجلس سنا نخواهد داشت. با این حال انتظار می‌رود انتخاب روبیو، به دلیل پیروزی اکثریت جمهوری‌خواه در مجلس سنا، قطعی باشد.

در بیانیه ارسالی دفتر آقای روبیو به اپک تایمز آمده است: «ما تحت رهبری ترامپ، صلح از طریق قدرت را به ارمغان آورده و منافع آمریکایی‌ها را اولویت قرار خواهیم داد.»

حقوق بشر

روبیو در تصویب تعداد قابل‌توجهی از قوانین ایالات متحده در زمینه نقض حقوق بشر در چین – ازجمله نسل‌کُشی مسلمانان اویغور در استان سین‌کیانگ توسط حزب کمونیست و افول دموکراسی و پایبندی به قانون در هنگ‌کنگ – نقش داشته است.

دولت پکن در سال ۲۰۲۱ و در واکنش به تحریم مقامات استان سین‌کیانگ و هنگ‌کنگ از سوی خزانه‌داری ایالات متحده به خاطر نقض حقوق بشر، روبیو را دو بار تحریم کرد. در صورت عدم حذف نام روبیو از فهرست تحریم‌های پکن، او اولین وزیر امور خارجه ایالات متحده خواهد بود که توسط حزب کمونیست تحریم شده است.

ویکتوریا کوتس، معاون مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، و معاون ارشد کنونی بنیاد هریتج گفت [انتخاب] روبیو به‌نوبه خود پیام محکمی به چین است.

به گفته کوتس، انتصاب والتز و نامزدی روبیو به‌عنوان یک دیپلمات عالی‌رتبه بیانگر «عزم راسخ رئیس‌جمهور منتخب برای رویارویی با حزب کمونیست چین و رفتار خصمانه آن‌هاست.» وی افزود: «در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ مطمئناً رویکرد قاطع‌تری در مواجهه با چین خواهیم داشت.»

روبیو در ماه ژوئن لایحه‌های جدیدی را برای تمدید «قانون حمایت از حقوق بشر و دموکراسی در هنگ‌کنگ» و «قانون حقوق بشر برای مسلمانان اویغور» پیشنهاد داد. تحریم مقامات ناقض حقوق بشر چین تحت این قوانین به ترتیب از سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ آغاز شده، و در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به پایان خواهد رسید.

روبیو علاوه بر مسلمانان اویغور، به معضل تعقیب پیروان فالون گونگ نیز پرداخته است. فالون گونگ نوعی تمرین معنوی مبنی بر ارزش‌های راستی، مهربانی و بردباری بوده که حزب کمونیست چین بیش از دو دهه پیروان آن را تحت تعقیب قرار داده است. برآوردهای رسمی نشان می‌دهد که فالون گونگ تا سال ۱۹۹۹ بیش از ۷۰ میلیون پیرو داشته، و دولت چین به این دلیل آن را تهدیدی برای موجودیت خود می‌بیند.

دولت پکن دامنه تعقیب پیروان فالون گونگ را فراتر از مرزهای خود گسترش داده، و آن‌ها را در ایالات متحده و سایر کشورها نیز مورد آزار قرار داده است.

روبیو در ماه ژوئیه تصویب «قانون حفاظت از پیروان فالون گونگ» را به مجلس سنا پیشنهاد داد. این قانون افرادی را هدف قرار خواهد داد که به برداشت اجباری اعضای بدن زندانیان عقیدتی دامن زده‌اند. مجلس نمایندگان نسخه الحاقی این قانون را در ماه ژوئن تصویب کرد.

یافته‌های دادگاه مردمی مستقل در سال ۲۰۱۹ تأیید کرد که دولت چین، با هدف برداشت اجباری اعضای بدن پیروان فالون گونگ، در ابعاد گسترده‌ای آن‌ها را تحت آزار و شکنجه قرار داده است.

روبیو علاوه بر ارائه لایحه به‌منظور تحریم افراد ناقض حقوق بشر، در تصویب «قانون جلوگیری از کار اجباری مسلمانان اویغور» در دسامبر سال ۲۰۲۱ نیز نقش داشته است. طبق این قانون، تنها واردات کالاهایی از استان سین‌کیانگ مجاز است که به‌وسیله کار اجباری تولید نشده‌اند.

والتز، عضو «کارگروه امور خارجی مجلس نمایندگان»، نیز با صراحت از نقض حقوق بشر در چین انتقاد کرده است.

او در سال ۲۰۲۱ خواستار تحریم برگزاری المپیک زمستانی در پکن شد، و آن را مانند برگزاری مسابقات المپیک در آلمان نازی در سال ۱۹۳۶ خواند. او در واکنش به این مسئله، لایحه‌ای را با دو هدف ارائه کرد: ممنوعیت عقد قرارداد شرکای تجاری بازی‌های المپیک پکن با پیمانکاران مستقر در ایالات متحده، و لغو معافیت مالیاتی کمیته بین‌المللی المپیک.

والتز در سال ۲۰۲۲ از نویسندگان نامه‌ای انتقادی به اتحادیه ملی بسکتبال (اِن‌بی‌اِی) به خاطر محرومیت اِنِس کانتر فریدوم بود. فریدوم به خاطر محکومیت نقض حقوق بشر توسط حزب کمونیست، از بازی در کنار هم‌تیمی‌های خود محروم شده بود.

اتحادیه ملی بسکتبال پس از محرومیت فریدوم، دست داشتن خود در این تصمیم را انکار کرد و به رسانه‌ها گفت: «مانند تمام اعضای خانواده بزرگ اِن‌بی‌اِی، ما به حمایت از اِنِس کانتر فریدوم به خاطر اظهارنظر درباره مسائلی که برایش مهم هستند ادامه خواهیم داد.»

حفظ زنجیره تأمین در ایالات متحده

روبیو طی سال‌های اخیر به طرز فزاینده‌ای نسبت به جاه‌طلبی‌های صنعتی حزب کمونیست ابراز نگرانی کرده است. او با تلاش برای پابرجا ماندن توان صنعتی آمریکا، نسبت به حفظ مزیت رقابتی در برابر چین اطمینان حاصل کرده است.

در گزارش منتشر شده از سوی دفتر روبیو در ماه سپتامبر آمده: «چین با در اختیار داشتن و کنترل بزرگ‌ترین مرکز صنعتی دنیا، سرقت بی‌حدوحصر، و قیمت‌های مخل بازار هم‌اکنون به سردمدار بسیاری از صنایعی تبدیل شده که نقش تعیین‌کننده‌ای در تعیین برتری ژئوپلیتیک در قرن ۲۱ دارند.»

روبیو در این بیانیه افزود: «این به معنای کنترل بیشتر پکن در شکل دادن به ارزش‌های تعیین کننده قرن ۲۱ است؛ یعنی آزادی و دولت‌های منتخب مردم، در برابر خودمختاری و سرکوب. ما نیازمند پاسخی یک‌صدا به این معضل هستیم.»

روبیو در میان اولین قانون‌گذارانی بود که در واکنش به اعلام همکاری شرکت قطعه‌سازی چینی «کانتمپ» با شرکت فورد در ماه نوامبر ۲۰۲۳، در نامه‌ای به وزرای خزانه‌داری، نیرو و حمل‌ونقل نسبت به فعالیت‌های این شرکت هشدار داد.

او قانونی بودن دسترسی کانتمپ به فناوری شرکت‌های مستقر در ایالات متحده، احتمال ارتباط این شرکت با ارتش چین، و نقش آن در کار اجباری را زیر سؤال برد. او با ارائه لایحه‌ای تحت «قانون کاهش تورم» سعی داشت تا نسبت به عدم تخصیص معافیت مالیاتی به قرارداد کانتمپ و فورد اطمینان حاصل کند.

شرکت فورد شش ماه پس از عقد قرارداد، به دلیل اعمال فشار از سوی سناتورها و قانون‌گذاران، کارگروه منتخب مجلس نمایندگان برای حزب کمونیست چین و کارزارهای افراد محلی، مجبور به فسخ آن شد.

روبیو چندی بعد در مصاحبه‌ای با اپک تایمز گفت که «کانتمپ نمی‌تواند اجازه فعالیت در خاک ایالات متحده یا استفاده از معافیت‌های مالیاتی را داشته باشد؛ این شرکت نه فقط یک رقیب اقتصادی، بلکه ابزار دست حزب کمونیست چین است.»

نیک یاکووِلا، معاون ارشد سازمان «ائتلاف برای شکوفایی آمریکا»، طی چندین سال گذشته با روبیو و دفتر او همکاری داشته است. ائتلاف برای شکوفایی آمریکا سازمانی است که به شکل انحصاری، از صنایع دارای خط تولید در ایالات متحده حمایت می‌کند.

یاکووِلا روبیو را «یکی از نخبه‌ترین افراد دوران معاصر در زمینه سیاست خارجی» خواند.

او در مصاحبه با اپک تایمز گفت: «تخصص روبیو در زمینه سیاست خارجی و درک عمیق او از مسائل اقتصادی، صنعتی و تجاری نمایانگر شایستگی منحصربه‌فرد او به‌عنوان وزیر امور خارجه بعدی است. سناتور روبیو سابقه رهبری جلسات کنگره در زمینه تلاش‌های چین برای تضعیف امنیت اقتصادی و ملی ایالات متحده را داشته است. دستاوردهای برجسته او در سیاست داخلی و حمایت از سیاست‌های صنعتی، او را تبدیل به گزینه نیرومندی برای تضمین آینده شکوفای تولید کنندگان، کارگران و خانواده‌های آمریکایی کرده است.»

والتز به‌منظور حفظ استقلال زنجیره تأمین در ایالات متحده، توجه خود را به [قانون‌گذاری در زمینه] کانی‌های کمیاب معطوف کرده است؛ موادی که نقش اساسی در صنایع دفاعی دارند.

والتز، به‌عنوان یکی از اعضای کارگروه نیروهای مسلح در مجلس سنا، لایحه‌ای را برای تقویت تولید و پژوهش داخلی درباره کانی‌های کمیاب ارائه کرد. این لایحه پاسخی به اختلال در زنجیره تأمین جهانی حین همه‌گیری کووید ۱۹ بود. این همه‌گیری، وابستگی بیش از حد کشورهای دنیا به چین را برملا کرد. چین تا سال‌های اخیر حدود ۸۰ درصد از مواد معدنی نایاب موردنیاز در سرتاسر دنیا را تأمین می‌کرد. مفاد پیشنهادی والتز با ادغام در لایحه چندجانبه سال مالی ۲۰۲۰ تبدیل به قانون شدند.

والتز همچنین قانونی را برای ممنوعیت حفر مواد معدنی یا نفت موجود در خاک ایالات متحده توسط شرکت‌های تحت کنترل حزب کمونیست چین ارائه کرد.

او همچنین با قانون زیست‌محیطی دولت بایدن ابراز مخالفت کرد و افزود که اجبار پایگاه‌های نظامی برای توقف انتشار آلاینده کربن تا سال ۲۰۳۰، «آمادگی ارتش ایالات متحده را کاهش داده؛ و شایان ذکر است که چین، کنترل معادن کانی‌های کمیاب برای تولید باتری را در اختیار دارد.»

اپک تایمز با ارتش ایالات متحده برای اظهارنظر در این باره تماس گرفته است.

مقابله با اقدامات جاسوسی حزب کمونیست چین

روبیو به‌عنوان معاون «کارگروه منتخب سرویس اطلاعات مجلس سنا»، نقش کلیدی را در تمدید سالانه قانون «مجوز فعالیت اطلاعاتی» داشته است. این قانون، مجوز تأمین بودجه دستگاه‌های اطلاعاتی را به‌منظور مقابله با فعالیت‌های جاسوسی دشمنان خارجی – ازجمله چین – صادر می‌کند.

روبیو به‌منظور جلوگیری از دسترسی حزب کمونیست چین به زیرساخت‌های حیاتی ایالات متحده، در ماه مه سال ۲۰۲۳ لایحه «حفاظت از سلطه و سرمایه آمریکا در صنعت فضا» را ارائه کرد. بر اساس این لایحه، دسترسی شرکت‌های ارتباطی، کالاها، و خدمات حوزه هوافضا به زنجیره تأمین وزارت بازرگانی و ناسا قطع شده، و توانایی نهادهای خارجی برای تصاحب صنایع فضایی ایالات متحده محدود خواهد شد. این لایحه با گنجانده شدن در بودجه سالانه دفاعی از انتهای سال گذشته میلادی به شکل قانون درآمد. هک شدن تلفن همراه ترامپ و جی‌.دی ونس، سناتور جمهوری‌خواه ایالت اوهایو و معاون اول منتخب او، مسئله نفوذ حزب کمونیست چین در شبکه‌های ارتباطی ایالات متحده را به یکی از موضوعات مهم طی کارزارهای انتخاباتی تبدیل کرد.

والتز در سال ۲۰۲۱ به‌منظور جلوگیری از دسترسی چین به دستاوردهای پژوهشی ایالات متحده، لایحه‌ای را برای قطع کمک‌هزینه دولتی به محققانی ارائه کرد که در طرح «هزار استعداد» چین شرکت کرده بودند. او همچنین با تصمیم وزارت دادگستری در سال ۲۰۲۲ برای پایان طرح «اقدام چین» مخالفت کرد. این طرح با هدف شناسایی و پیگرد قانونی افرادی ارائه شده بود که در فعالیت‌های جاسوسی اقتصادی حزب کمونیست چین نقش داشته‌اند.

حوزه اقیانوس هند-آرام

روبیو و والتز حامی‌های سرسخت افزایش بازدارندگی نظامی ایالات متحده در حوزه اقیانوس هند-آرام، به‌منظور مقابله با گسترش فعالیت‌های دولت چین در منطقه هستند.

ماده پیشنهادی روبیو برای فروش سریع تسلیحات به تایوان در لایحه اختیارات دفاع ملی در سال مالی ۲۰۲۳ آمده است. او در مه سال ۲۰۲۳ نیز لایحه‌ای را به‌منظور تقویت پیشگیرانه نیروی هوایی وزارت دفاع، و آمادگی برای احتمال تجاوز نظامی حزب کمونیست چین به تایوان ارائه کرد. با وجود تصویب در مجلس سنا، اقدامات پیشنهادی روبیو در لایحه اختیارات دفاع ملی در سال مالی ۲۰۲۴ گنجانده نشد.

روبیو در سال‌های گذشته و در واکنش به تشدید رفتارهای خصمانه اقتصادی و نظامی حزب کمونیست چین، به‌طور مداوم به دنبال ارائه لایحه‌هایی برای افزایش حمایت ایالات متحده از تایوان بوده است.

لا چینگ ته، رئیس‌جمهور تایوان، نامزدی روبیو را در شبکه اجتماعی اکس تبریک گفت و از او به خاطر «حمایت محکم از تایوان، و تلاش بی‌وقفه برای دفاع از آزادی و حقوق بشر در دنیا» تشکر کرد.

والتز، مدیر سیاست‌گذاری دفاعی وزارت دفاع در دوران ریاست‌جمهوری جورج دبلیو. بوش، توجه خاصی به حوزه اقیانوس هند-آرام داشته و طی سال‌های گذشته تلاش خود را به بهبود روابط بین ایالات متحده و هند معطوف کرده است.

والتز در جلسه استماع «کارگروه نیروهای مسلح» مجلس نمایندگان در آوریل سال ۲۰۲۳، از مقامات ارشد پنتاگون در حوزه هند-آرام خواست تا نسبت به افزایش حمایت از متحدان ایالات متحده، و واکنش سریع به رویدادهای غیر قابل پیش‌بینی در تایوان اطمینان حاصل کنند.

والتز در سال ۲۰۲۱ معاونت فراکسیون هند در مجلس نمایندگان را بر عهده داشت. او در آن زمان خواستار انعقاد پیمان رسمی میان ایالات متحده و هند به‌منظور «برتری در این زمینه نسبت به چین» شد. والتز در سال ۲۰۲۳ به همراه رو کانا – نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا و معاون فراکسیون هند – و سایر اعضای این فراکسیون، قانونی را برای تسریع فروش تسلیحات به هند ارائه کردند.

کانا در بیانیه‌ای به اپک تایمز گفت که والتز، «رهبر توانمندی» در شکل دادن به روابط میان ایالات متحده و هند بوده است.

او گفت: «مطمئن هستم که [والتز] برای تقویت روابط دفاعی بین ایالات متحده و هند، و بازدارندگی در برابر تخاصم چین تلاش خواهد کرد.»

تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه ایالت تگزاس و همکار روبیو در کارگروه روابط خارجی، او را «یک دیپلمات بسیار تأثیرگذار برای آمریکا» خواند.

او ۱۳ نوامبر در پادکست خود به نام «وردیکت ویث تد کروز» گفت: «مارکو آدم باهوشی است، به سیاست خارجه اهمیت می‌دهد، و می‌داند چطور باید در برابر کمونیست‌ها – به‌خصوص کمونیست‌های کوبا – ایستاد.»

«او در برابر کمونیست‌های چین نیز خواهد ایستاد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی