Search
Asset 2

آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله آغاز شد

آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله آغاز شد و با خروج اسرائیل از لبنان و استقرار ارتش لبنان در مرزها، گامی به‌سوی صلح پایدار برداشته شد.
گلوله آتش از محل حمله هوایی اسرائیل در بیروت، لبنان، در تاریخ ۲۵ نوامبر ۲۰۲۴ فوران می‌کند. (AFP via Getty Images)

اسرائیل و حزب‌الله آتش‌بس را آغاز کرده‌اند. این آتش‌بس به بیش از یک سال حملات هوایی و موشکی متقابل و دو ماه جنگ زمینی اسرائیل برای دور کردن گروه تروریستی حزب‌الله از مرز شمالی اسرائیل پایان می‌دهد.

این آتش‌بس در ساعت ۴ بامداد به وقت محلی در ۲۷ نوامبر (۹ شب به وقت شرق آمریکا در ۲۶ نوامبر) اجرایی شد.

بر اساس این توافق، اسرائیل باید طی ۶۰ روز از خاک لبنان خارج شود و ارتش لبنان وارد منطقه شده و امنیت آن را تأمین کند.

لبنان متعهد شده است که ارتش آن به تخریب استحکامات حزب‌الله در نزدیکی مرز اسرائیل ادامه دهد، از جمله تونل‌هایی که برای حملاتی مشابه حمله ۷ اکتبر طراحی شده بودند.

جو بایدن هنگام اعلام این توافق تأکید کرد که به حزب‌الله اجازه داده نخواهد شد طی ۶۰ روز آینده امنیت اسرائیل را تهدید کند یا زیرساخت‌های تروریستی خود را بازسازی کند.

بایدن گفت: «به‌زودی غیرنظامیان در هر دو طرف می‌توانند با خیال راحت به جوامع خود بازگردند و بازسازی خانه‌ها، مدارس، مزارع، کسب‌وکارها و زندگی خود را آغاز کنند.»

بایدن تعهد داد که هیچ نیروی آمریکایی به جنوب لبنان اعزام نخواهد شد، اما ایالات متحده، فرانسه و دیگر کشورها «کمک‌های لازم» را برای اجرای کامل و مؤثر این توافق ارائه خواهند کرد.

بایدن در تاریخ ۲۶ نوامبر اظهار داشت: «اجازه دهید واضح بگویم: اگر حزب‌الله یا هر طرف دیگری این توافق را نقض کرده و تهدید مستقیمی علیه اسرائیل ایجاد کند، اسرائیل، همانند هر کشور دیگری، حق دفاع از خود مطابق با قوانین بین‌المللی را محفوظ خواهد داشت.»

بایدن خواهان آن شد که در غزه نیز مشابه همین آتش‌بس اجرا شود تا به رنج مردم در آنجا پایان داده شود و گفت که حماس «یک انتخاب پیش رو دارد.» این گروه تروریستی باید گروگان‌ها، از جمله شهروندان آمریکایی، را آزاد کند تا به درگیری پایان داده شود و «افزایش کمک‌های بشردوستانه» فراهم شود.

این توافق پس از سفر فرستاده بایدن، آموس هوکستین، به لبنان و سپس اسرائیل حاصل شد. وی با نبیه بری، رئیس مجلس لبنان که از سوی حزب‌الله برای مذاکره نمایندگی داشت، و سپس با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفتگو کرد.

دفتر نتانیاهو اعلام کرد که کابینه اسرائیل این توافق را با رأی ۱۰ به ۱ تأیید کرده است.

یک مقام ارشد دولت ایالات متحده این توافق را از توافق سال ۲۰۰۶ متمایز دانست؛ توافقی که پس از آن حزب‌الله هرگز از منطقه مرزی اسرائیل عقب‌نشینی نکرد. جامعه بین‌المللی از طریق آنچه وی «مکانیزم سه‌جانبه» خواند، مشارکت خواهد داشت. این مکانیزم، به ریاست ایالات متحده، به‌طور مستقیم با ارتش لبنان هماهنگ خواهد شد تا استقرار ارتش لبنان در منطقه مرزی و خروج تسلیحات سنگین حزب‌الله از این منطقه را نظارت کند.

ارتش‌های فرانسه و ایالات متحده با ارتش لبنان هماهنگ خواهند شد. این کشورها و دیگر کشورها تجهیزات، آموزش و حمایت مالی را برای ارتش لبنان فراهم خواهند کرد تا آن را به اندازه‌ای تقویت کنند که بتواند وظایف خود را انجام دهد.

این مقام رسمی افزود که جامعه بین‌المللی همچنین از بازسازی جنوب لبنان حمایت خواهد کرد.

او اظهار داشت: «حزب‌الله در حال حاضر از نظر نظامی و سیاسی به شدت ضعیف است و این فرصتی است برای لبنان تا حاکمیت خود بر قلمرواش را دوباره برقرار کند.»

او تأیید کرد که هدف نهایی اسرائیل، پس از حمله حزب‌الله به اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، بازگرداندن مردم به خانه‌هایشان در شمال اسرائیل «به امن‌ترین و مطمئن‌ترین شکل ممکن» و برقراری یک «آتش‌بس پایدار و قابل اعتماد» بوده است.

گزارش‌هایی در تاریخ ۲۴ نوامبر منتشر شد که نشان می‌داد توافقی نزدیک است. نتانیاهو با آن موافقت کرده بود و قصد داشت در تاریخ ۲۵ نوامبر آن را به کابینه ارائه کند.

طبق این توافق، حزب‌الله موظف است نیروهای خود را به شمال رودخانه لیتانی منتقل کند. این اقدام موجب می‌شود که این گروه تروریستی از بیشتر نقاط مرزی شمالی اسرائیل بین ۱۶ تا ۲۴ کیلومتر فاصله داشته باشد.

این نخستین بار نیست که اسرائیل چنین عقب‌نشینی‌ای را دنبال می‌کند. این اقدام در قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل نیز که در سال ۲۰۰۶ برای پایان دادن به جنگ قبلی بین حزب‌الله و اسرائیل تصویب شده بود، خواسته شده بود، اما هرگز اجرا نشد.

سازمان ملل اعلام کرده بود که اجرای قطعنامه به عهده نیروهای حافظ صلح این سازمان نیست، بلکه مسئولیت آن بر عهده لبنان بود که آن را اجرا نکرد. ارتش لبنان هرگز در منطقه مرزی جنوب لبنان مستقر نشد. در عوض، حزب‌الله طی سال‌ها این منطقه را به شدت مستحکم کرد، تونل‌ها و پایگاه‌هایی ساخت که اغلب در دید نیروهای حافظ صلح سازمان ملل قرار داشتند. همچنین، حامیان خود را از سایر نقاط کشور به این منطقه منتقل کرد.

حزب‌الله و متحدانش تقریباً نیمی از کرسی‌های پارلمان لبنان را در اختیار دارند و در بخش‌های خدمات مدنی و نظامی نیز حضور قابل‌توجهی دارند.

استراتژیست‌های نظامی اسرائیلی معتقدند که حزب‌الله سال‌ها برای حمله به اسرائیل آماده شده است و حماس در نوار غزه ایده حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ خود به اسرائیل را از این گروه لبنانی گرفته است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی