Search
Asset 2

رهبران سابق اسرائیل؛ حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران اشتباه خواهد بود

رهبران سابق اسرائیل درباره پاسخ اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران اختلاف نظر دارند. این پاسخ می‌تواند حمله به پایگاه‌های نظامی، تأسیسات هسته‌ای یا بخش نفتی باشد.
نقشه نیروگاه‌های اتمی ایران. (JOE KLAMAR/AFP via Getty Images)

در شرایطی که اسرائیل در حال برنامه‌ریزی برای حمله به ایران است، خبرگزاری آسوشیتدپرس با دو نخست‌وزیر سابق اسرائیل گفتگو کرده تا گزینه‌های حمله را بررسی کند. یک اجماع گسترده وجود دارد که اسرائیل باید واکنش نشان دهد، اما اختلاف نظر زیادی در مورد بهترین راه برای این حمله مطرح شده است.

به نوشته این خبرگزاری، نحوه انجام این پاسخ با ریسک‌های زیادی همراه است و ممکن است پیامدهای مهمی برای این دو دشمن قدیمی، خاورمیانه و جهان داشته باشد. گزینه‌های اسرائیل از حملات سمبلیک به اهداف نظامی تا حملات فلج‌کننده به صنعت حیاتی نفت ایران یا برنامه هسته‌ای ایران متغیر است.

اسرائیل چگونه واکنش نشان خواهد داد؟

رهبران سابق اسرائیل درباره راه درست برای پاسخ اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران اختلاف نظر دارند. ایهود اولمرت، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل گفت که حمله به اهداف نظامی متعدد در سراسر قلمرو وسیع ایران، کافی است تا پیامی را ارسال کند. هدف این است که نشان دهیم اسرائیل می‌تواند هر زمان و هر کجا حمله کند.

اولمرت افزود؛ حمله به برنامه هسته‌ای اشتباه خواهد بود. ارزش ریسک را ندارد. این حمله نه‌تنها موجب واکنش ایران خواهد شد، بلکه احتمال موفقیت آن نیز نامشخص است. او گفت که حمله به بخش نفتی ایران نیز منجر به تشدید غیرضروری اوضاع خواهد شد.

اولمرت افزود: «ما می‌خواهیم به چه چیزی دست پیدا کنیم و تا چه حد می‌خواهیم پیش برویم و چقدر می‌خواهیم خودخواه باشیم؟» او گفت که امیدوار است عقلانیت پیروز شود.

حمله به صنایع نفت دردناک‌ترین هدف برای ایران است

یائیر لاپید، نخست‌وزیر سابق نیز معتقد است که اسرائیل باید به زیرساخت‌های صنعت نفت ایران حمله کند. او در پاسخ کتبی به یک سوال از آسوشیتدپرس نوشت: «این دردناک‌ترین هدف برای رژیم ایران است.»

لاپید افزود که «حمله موشکی ایران علیه اسرائیل باید با واکنشی قوی مواجه شود» و ایران باید بفهمد که «تجاوز منطقه‌ای هزینه سنگینی دارد.»

او در مصاحبه‌ای با سایت خبری یدیعوت آحرونوت گفته است که حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران تنها باید به‌عنوان بخشی از یک ائتلاف بین‌المللی و با هماهنگی ایالات متحده انجام شود.

پیشنهاد حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

نفتالی بنت، سلف لاپید به‌عنوان نخست‌وزیر و شریک سابق او در دولت، موضع سخت‌تری اتخاذ کرده و می‌گوید اکنون زمان آن است که اسرائیل پروژه هسته‌ای ایران را بمباران کند.

بنت طی ویدیویی که روز سه‌شنبه در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد، گفت که ایران و متحدانش ضعیف شده‌اند و اسرائیل یک فرصت نادر برای وارد کردن ضربه‌ای قاطع به رهبری، اقتصاد و برنامه هسته‌ای ایران دارد.

بنت گفت: «ما نباید به پایگاه‌های نظامی ایران یا اقدامات بی‌فایده‌ای که تنها برای ارسال پیام انجام می‌شوند، بسنده کنیم.» او افزود: «زمان پیام‌ها به پایان رسیده است.»

اختلاف آمریکا و اسرائیل درباره شیوه پاسخ به ایران

به نوشته آسوشیتدپرس، انتظار می‌رفت که در دیدار برنامه‌ریزی‌شده این هفته بین وزیر دفاع اسرائیل و همتای آمریکایی او در پنتاگون شدت و زمان‌بندی حمله تلافی‌جویانه مورد بحث قرار گیرد. اما اواخر روز سه‌شنبه، پنتاگون اعلام کرد که این دیدار ناگهان به تعویق افتاده است.

در نشانه‌ای از احتمال اختلاف نظر، جو بایدن از قبل به اسرائیل توصیه کرده که به برنامه هسته‌ای ایران حمله نکند و همچنین او را از حمله به صنعت نفت برحذر داشته است.

گزینه‌های حمله تلافی‌جویانه اسرائیل در پاسخ به ایران

اسرائیل طیف گسترده‌ای از اهداف را دارد – از ساختمان‌های دولتی و پایگاه‌های نظامی ایران تا تأسیسات حساس نفتی و تأسیسات هسته‌ای به شدت مستحکم که در عمق زمین پنهان شده‌اند. اسرائیل ایران را به توسعه سلاح‌های هسته‌ای متهم می‌کند – اتهامی که ایران آن را رد می‌کند.

بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، حمله به هر نقطه‌ای در ایران برای اسرائیل یک چالش لجستیکی است. جنگنده‌ها باید بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر به سمت هدف خود پرواز کنند که نیازمند یک عملیات سوخت‌گیری پیچیده در هوا است. هر حمله‌ای همچنین به معنای مواجهه با سامانه‌های پدافند هوایی ساخت روسیه در ایران خواهد بود.

حتی اگر اسرائیل امکانات لازم را داشته باشد، ملاحظات دیپلماتیک نیز وجود دارد. حمله به بخش نفتی، ستون فقرات اقتصادی ایران، یا به برنامه هسته‌ای، تقریباً به‌طور قطع واکنش جمهوری اسلامی ایران را تضمین کرده و خطر تشدید درگیری‌ها را افزایش می‌دهد.

این‌گونه حملات می‌تواند بازارهای نفت جهانی را دچار تلاطم کند و اقتصاد آمریکا را در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری تکان دهد. همچنین ممکن است خطر انتقام‌جویی ایران نه تنها علیه اسرائیل، بلکه علیه نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه یا کشورهای عربی خلیج فارس هم‌پیمان با غرب را نیز افزایش دهد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی