مجمع جهانی اقتصاد هشدار داده است که به دلیل استفاده گسترده از هوش مصنوعی، گذار به انرژی سبز، استانداردهای زیستمحیطی، اجتماعی و حکمرانی و کاهش رشد اقتصادی، چشمانداز اشتغال در طی پنج سال آینده به طور قابل توجهی تغییر خواهد کرد.
بر اساس گزارشی که مجمع جهانی اقتصاد با عنوان «آینده شغلها ۲۰۲۳» منتشر کرده، تقریباً ۲۳ درصد شغلها تا سال ۲۰۲۷ تغییر خواهند کرد و حدود ۶۹ میلیون شغل جدید ایجاد و ۸۳ میلیون شغل حذف خواهد شد که باعث از بین رفتن ۱۴ میلیون شغل یا ۲ درصد از شغلهای فعلی خواهد شد.
در این گزارش با اشاره به روند رو به رشد تکنولوژی عنوان شده که فرصتهای شغلی کارمندی مانند کارشناسان بانکی، صندوقداران و کارکنان فروش بلیت، منشی ثبت داده، کارکنان پستی، منشیهای اداری و اجرایی طی پنج سال آینده با سرعت بیشتری کاهش خواهند یافت و در این حوزه تا سال ۲۰۲۷ تقریباً ۲۶ میلیون شغل از بین خواهد رفت.
درعینحال در حوزه فناوری، از جمله کارشناسان هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، کارشناسان پایداری، تحلیلگران هوش تجاری، کارشناسان امنیت اطلاعات و مهندسان فینتک، احتمالاً فرصتهای شغلی افزایش خواهند یافت.
بهطورکلی، احتمالاً زمینههای آموزش با ۱۰ درصد افزایش و ایجاد ۳ میلیون شغل اضافی، کشاورزی با ۳۰ درصد افزایش یا ۳ میلیون شغل اضافی و بازرگانی و تجارت دیجیتال با ۴ میلیون شغل اضافی روبرو شوند.
قانونگذاران جمهوریخواه ایالات متحده بارها هشدار دادهاند که شرکتهایی که استانداردهای زیستمحیطی، اجتماعی و حاکمیتی را پذیرفتهاند، خطر کاهش بازده سرمایهگذاری و ممانعت از رشد اقتصادی را دارند که میتواند اثرات موجدار در سراسر اقتصاد داشته باشد.
این گزارش همچنین به افزایش هزینههای زندگی برای مصرفکنندگان به عنوان عامل دیگری اشاره میکند که احتمالاً در پنج سال آینده بزرگترین تهدید را برای بازار کار ایجاد میکند و به طور قابل توجهی مشاغل را جابهجا میکند.
گزارش اخیر پس از آن منتشر شده که اقتصاددانان بانک گلدمن ساکس پیشبینی کردند هوش مصنوعی میتواند جایگزین دو سوم شغلها در سراسر آمریکا شود.
با این حال، اقتصاددانان همچنین خاطرنشان کردند که استفاده از هوش مصنوعی در تجارت و جامعه، به دلیل افزایش بهرهوری و تولید، میتواند منجر به افزایش تقریباً ۷ تریلیون دلاری تولید ناخالص جهانی شود.