logo_eet

هشدار دبیر کل ناتو درباره گسترش سلاح‌های هسته‌ای چین

هشدار ناتو به چین برای ارسال سلاح مرگبار به روسیه
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در نشست تصویری وزرای خارجه ناتو در پی تحولات افغانستان، در مقر ناتو در بروکسل در 20 اوت 2021 شرکت می‌کند. (Francisco Seco/POOL/AFP via Getty Images)

رژیم چین در حال تبدیل شدن به «قدرتی با استبداد بیشتر» است

دبیرکل ناتو روز چهارشنبه در دانشگاه کیو در پایتخت ژاپن ضمن هشدار درباره گسترش سلاح‌های هسته‌ای چین اعلام کرد که «چین یک دشمن نیست، اما در حال تبدیل شدن به «قدرتی با استبداد بیشتر» است که تایوان را تهدید می‌کند و قابلیت‌های نظامی‌اش را توسعه می‌دهد که [دامنه تهدید] می‌تواند به کشورهای ناتو نیز برسد.»

به‌ گفته ینس استولنبرگ، چین به طور روزافزون روی موشک‌های دوربرد و سلاح‌های هسته‌ای خود سرمایه‌گذاری می‌کند، در حالی‌‌‌‏که هیچ شفافیتی در مورد کنترل تسلیحات اتمی ارائه نمی‌کند و تهدیدها علیه رهبران تایوان و ادعای مالکیت بر این کشور ادامه دارد.

او افزود که اروپا نمی‌تواند آنچه را که در شرق آسیا اتفاق می‌افتد نادیده بگیرد؛ زیرا امنیت جهانی به همدیگر مرتبط است.

«رژیم چین تهدیدی برای متحدان ناتو»

در نوامبر گذشته، پنتاگون گزارش داد که ذخایر کلاهک‌های هسته‌ای چین در دو سال اخیر دو برابر شده است، به این معنا که تعداد کلاهک‌های هسته‌ای چین در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰۰ عدد بود اما در سال ۲۰۲۲ به فراتر از ۴۰۰ عدد رسیده است. بر اساس این گزارش، اگر حزب کمونیست چین به این سرعت به گسترش تسلیحات هسته‌ای‌اش ادامه دهد تا سال ۲۰۳۵ میلادی ۱۵۰۰ کلاهک هسته‌ای خواهد داشت و این عدد بسیار فراتر از پیش‌بینی امریکا است. ایالات متحده تخمین زده بود که تعداد کلاهک‌های هسته‌‌‌‏ای چین در یک دهه بعد، دو برابر خواهد شد.

دبیر کل سازمان ملل نیز همزمان در واکنش به گسترش سلاح‌های هسته‌ای و تهدید آن در آسیا و اوکراین تاکید کرد که بشریت به اندازه یک اشتباه محاسباتی تا نابودی هسته‌ای فاصله دارد.

دبیرکل ناتو، روز گذشته در صحبتی با نخست وزیر ژاپن با اشاره به جنگ اوکراین و تاثیرات آن بر نظم بین‌المللی گفت که رژیم چین به دقت اتفاقات مرتبط با جنگ اوکراین را زیر نظر دارد و درس‌هایی می‌آموزد که ممکن است بر تصمیمات آینده‌اش [درباره تایوان] تأثیر بگذارد.» او بر اهمیت متحد و محکم ماندن برای محافظت از آزادی و دموکراسی در برابر فشار رژیم‌های خودکامه علیه نظم مبتنی بر قوانین بین‌المللی تاکید کرد.

دبیرکل ناتو همچنین رژیم چین را یک تهدید و چالش برای متحدان ناتو ارزیابی کرد و افزود: «ناتو باید مطمئن شود که دوستانی در هند و اقیانوسیه دارد و در حال تقویت همکاری‌ها در زمینه امنیت سایبری با استرالیا، نیوزیلند و کره جنوبی است و تلاش دارد تا مشارکت رهبران این کشورها را در نشست‎های ناتو افزایش دهد.»

دبیرکل ناتو و نخست وزیر ژاپن در بیانیه‌ای مشترک با اذعان به اینکه امنیت بین کشورهای منطقه اقیانوس اطلس و هند و اقیانوسیه عمیقاً به هم مرتبط هستند، برای تقویت همکاری ناتو و ژاپن توافق کردند.

«شدیدترین و پیچیده‌ترین محیط امنیتی»

آن‌ها اعلام کردند: «جهان در یک نقطه عطف تاریخی در شدیدترین و پیچیده‌ترین محیط امنیتی از زمان پایان جنگ جهانی دوم قرار دارد.»

اخیرا شبکه ان‌بی‌سی آمریکا یادداشتی از یکی از ژنرال‌های چهارستاره امریکایی منتشر کرد. در این یادداشت او برای نیروهای تحت امرش پیش‌بینی کرده بود که آمریکا طی دو سال آینده با چین وارد جنگ خواهد شد. مک کال، یکی از نمایندگان جمهوری‌خواه در این‌باره به فاکس نیوز گفت که بدلیل وجود نقاط ضعف دولت بایدن در عرصه بین‌المللی، احتمال زیاد آمریکا در دو سال آینده با چین وارد جنگ خواهد شد.

پیش از این نیز مشاور امنیت ملی بریتانیا چند ماه بعد از شروع جنگ اوکراین، از خطر جنگ هسته‌ای جهان غرب با روسیه و چین سخن گفته بود.

اخبار مرتبط