کره شمالی در ساعات ابتدایی ۵ نوامبر چندین موشک بالستیک به سمت آبهای بین شبهجزیره کره و ژاپن شلیک کرد. موشکها تنها چند ساعت قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شلیک شدند.
کره جنوبی و ژاپن خبر پرتاب این موشک را منتشر کردند. موشکها خارج از منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن فرود آمدند.
به گفته رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح کره جنوبی، این موشکهای کوتاهبرد در حوالی ۷:۳۰ صبح به وقت محلی از منطقه ساریوون در استان هوانگهه شمالی در کره شمالی شلیک شدند.
براساس برآورد ستاد مشترک نیروهای مسلح، موشکها حدود ۴۰۰ کیلومتر از سواحل شرقی شبهجزیره کره را طی کردند اما مشخص نیست چه تعداد موشک شلیک شده است.
وزارت دفاع ژاپن نیز متوجه پرتابههای کره شمالی شد و خبر داد که موشکها در دریای ژاپن در نزدیکی سواحل شرقی شبهجزیره کره در خارج از منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن سقوط کردهاند.
دریای ژاپن در کره جنوبی به دریای شرقی معروف است.
وزارت دفاع ژاپن اعلام کرد که دستکم هفت موشک به حداکثر ارتفاع ۱۰۰ کیلومتر رسیده و حدود ۴۰۰ کیلومتر را طی کردهاند.
ایشیبا شیگرو، نخستوزیر ژاپن، گفت که این کشور از نزدیک با آمریکا و کره جنوبی همکاری خواهد کرد تا موشکپراکنی کره شمالی را تحلیل کرده و سامانههای نظارتی خود را در راستای کسب آمادگی لازم در قبال رویدادهای غیرمترقبه تقویت کند.
فرماندهی هند-آرام آمریکا اعلام کرد که از این پرتابها اطلاع داشت و از کره شمالی خواسته بود که از اقدامات غیرقانونی و بیثباتکننده خود دست بردارد.
فرماندهی هند-آرام در بیانیهای در ۴ نوامبر گفت: «ارزیابی ما نشان میدهد که این رویداد خطری برای نیروها یا خاک آمریکا و متحدان به دنبال ندارد، اما همچنان به کنترل اوضاع ادامه میدهیم.»
ارتش آمریکا ضمن محکوم کردن این پرتابها بر تعهد آهنین خود به دفاع از ژاپن و کره جنوبی تأکید کرد.
پرتاب موشک بالستیک قارهپیما
کره شمالی هفته گذشته یک موشک بالستیک قارهپیمای خود را آزمایش کرد که ارتفاع آن به گفته ژاپنیها به ۷ هزار کیلومتر میرسید.
این موشک در یک مسیر معمولی و صاف بیش از ۱۵ هزار کیلومتر برد خواهد داشت که یعنی میتواند هر نقطهای از سرزمین اصلی آمریکا را هدف بگیرد.
قبل از پرتاب موشک بالستیک قارهپیما، قانونگذاران کره جنوبی هشدار دادند که کره شمالی یک پرتابگر بالستیکی را آماده شلیک کرده و ممکن است که همزمان با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ۵ نوامبر اقدام به شلیک کند.
شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در بیانیهای در ۳۰ اکتبر گفت: «آمریکا آمادگی دارد تا اقداماتی را برای تضمین امنیت خود و متحدانش- کره جنوبی و ژاپن- در دستور کار قرار دهد.»
ساوت این آزمایش موشکی را ناقض چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل خواند و افزود که این کار باعث افزایش تنش و خطر بیثباتی در منطقه خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی فرماندهی هند-آرام آمریکا، متعاقب پرتاب موشک بالستیک قارهپیما، آمریکا یک بمبافکن دوربرد بی-۱بی را در ۳ نوامبر در جریان رزمایش مشترک با نیروی هوایی کره جنوبی و ژاپن با هدف قدرتنمایی به پرواز درآورد.