فرشاد مؤمنی اقتصاددان برجسته و استاد اقتصاد دانشگاه «علامه طباطبایی» تهران ضمن انتقاد از شیوه حکمرانی در ایران با اعلام اینکه یکسوم سفره مردم نابود شده است گفت که به دلیل سیاستهای جمهوری اسلامی نزدیک به یکسوم جمعیت کشور در زیرخط فقر قرار گرفتهاند.
فرشاد مؤمنی گفت: «دستکم ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از مردم ایران در سال ۱۴۰۰ به دلیل سیاستهای حکومت به زیرخط فقر رانده شدند.»
وی همچنین ادامه داد: «ما در زمینه خطاها و غفلتها از مسئله عدالت اجتماعی در شیوه حکمرانی کشور با وضعیت حیرتانگیز و متناقضی روبرو هستیم بهطوریکه در هر دورهای که ادعاها درباره عدالت اجتماعی بلندتر بوده، عملکردی در نقطه مقابل آن صورتگرفته است.»
این استاد برجسته اقتصاد ایران همچنین «سقوط کیفیت آموزش در زمینه آموزهای پایه» را دارای «ابعاد فاجعهآمیز» دانست و گفت حدود ۳۰ درصد جمعیت ۱۸ تا ۲۴ساله کشور «اساساً فاقد تحصیلات متوسطه دوم» و حدود ۵۶ درصد از جمعیت فاقد تحصیلات کامل متوسطه هستند.
فرشاد مؤمنی خطاب به مقامات حکومت گفت: «میتوانید با کارهای نمایشی این اطلاعات را پنهان کنید؛ اما آثار آن گریبان کشور را خواهد گرفت.»
هشدارهای پیدرپی
تشدید مشکلات اقتصادی و ناکارآمدی حکومت در حل معضلات متعدد معیشتی باعث شده که طی ماههای اخیر تعدادی از کارشناسان نسبت به ادامه این وضعیت هشدار دهند.
حسین راغفر، اقتصاددان، ماه گذشته هشدار داد که اگر مقامات جمهوری اسلامی به واقعیتهای سیاسی توجه نکنند، کشور «با بحرانهای تاریخی مواجه خواهد شد» و به گفته او پیامد چنین بحرانهایی «با حمله مغولها» قابلمقایسه خواهد بود.
محسن رنانی، اقتصاددان برجسته و استاد دانشگاه در ایران نیز ۲۹ بهمنماه با انتشار مطلبی عنوان کرد که جمهوری اسلامی سه مرحله از سقوط را پشت سر گذاشته و تنها یک مرحله تا سقوط کامل فاصله دارد.
این اقتصاددان تشریح کرد که جمهوری اسلامی سه مرحله اول سقوط را طی کرده و افزوده «نمیدانم تا کی و تا چه حد میتواند، با مقاومت، خشونت و امنیتیکردن جامعه، مانع تحقق مرحله چهارم شود؛ اما میتواند با تغییر رویه، پیش از آنکه با «انقلاب از پایین»، مرحله چهارم سقوط نیز رخ دهد، از طریق «انقلاب از بالا»، احتمال فروپاشی را کاهش دهد.»