خرید نماد آبی توییتر توسط طالبان از موضوعات بحث برانگیز این روزها در رسانههای مختلف افغانستان بود. یک روز بعد از انعکاس رسانهای این موضوع، توییتر نماد آبی را از پروفایلهای شخصی مقامات طالبان حذف کرد و این اقدام توییتر با خنده و شادمانی کاربران شبکههای اجتماعی همراه بود.
اخیرا تعدادی از مقامات طالبان اعلام کرده بودند که موفق به دریافت نماد آبی از توییتر شدهاند. هدایتالله هدایت و عبدالحق حماد از مسئولان اداره دسترسی به اطلاعات طالبان و «جنرال مبین خان» یک فرمانده طالب از جمله کسانی هستند که توانستند تیک آبی توییتر را بگیرند اما توییتر روز چهارشنبه این نماد را از حساب شخصیشان حذف کرد. تعدادی از کاربران با گذاشتن استیکر خنده در زیر توییتهای این فرمانده طالبان پرسیدند که تیک آبیش کجا شد.
شادی ناتمام طالبان
ایوب آروین از خبرنگاران افغانستان در واکنش نوشته است: هنوز مبارکبادی آنها (طالبان) تمام نشده بود که تیکهای آبی همه آنها برداشته شد. این عضو طالبان (مبین خان) با بیش از ۴۱۲ هزار فالوور، پس از گرفتن تیک آبی مدعی شد که ایلان ماسک از (ولایت) لوگر است؛ سودی نکرد؛ تیکش برداشته شد.
نماد آبی توییتر، نمادی است که برای کسب و کارها و اشخاص و نهادهای معتبر داده میشود. تصمیم ایلان ماسک برای پرداخت هزینه ماهیانه در ازای داشتن نماد آبی این شبکه اجتماعی با انتقادهای زیادی روبرو شده است. توییتر اعلام کرده که این تصمیم را برای مبارزه با حسابهای مشکوک و رباتها گرفته است.
روز گذشته، کاربران شبکههای اجتماعی افغانستان نیز به خرید نماد آبی توییتر توسط طالبان انتقاد کرده بودند. نسیم حیدری، یکی از کاربران فیسبوکی نوشته است که جای تأسف است، در حالیکه اکثریت مردم أفغانستان از فقر و گرسنگی رنج میبرند، این گروه با حیف و میل کردن پولهایی که بعنوان کمک به کودکان و زنان گرسنه به افغانستان جاری میشود، این پولها را صرف چیزهای غیر ضروری میکنند.
بحران مشروعیت
رفیق کامران نام مستعار نیز نوشته است که باید فیسبوک و توییتر برای حمایت از زنان افغانستان، حساب شبکههای اجتماعی طالبان را مسدود کنند.
طالبان پس از گذشت حدود یک و نیم سال از به قدرت رسیدنشان با بحران مشروعیت داخلی و خارجی روبرو است، تلاشهای حزب کمونیست چین برای مشروعیت بخشی به این گروه در مجامع جهانی نیز موفق نبوده است.
شبکههای اجتماعی نیز از هرگونه تایید و رسمیت بخشی به مقامات این گروه خودداری کرده است.
پیش از به قدرت رسیدن طالبان، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در توییتر فعال بود و بقیه اعضای این گروه فعالیت آشکار و قابل توجهی نداشتند اما طالبان بعد از به قدرت رسیدن در افغانستان، فعالیتهای خود را در توییتر افزایش دادهاند و دهها هزار دنبال کننده در توییتر دارند.