طبق گزارشها، شرکتهای چینی بویژه شرکتهایی که ارتباط مستقیم با رژیم پکن دارند، سلاحهای تهاجمی، زرهی و قطعات هواپیماهای بدون سرنشین را به روسیه میفرستند.
بر اساس گزارش جدید پولیتیکو، شرکتهای چینی ۱۰۰۰ تفنگ تهاجمی و سایر تجهیزات را به مسکو صادر کردهاند که میتواند در درگیری با اوکراین استفاده شود.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به سوال بخش انگلیسی اپک تایمز گفت که هیچ مدرک محکمی درباره ارسال سلاحهای مرگبار چین وجود ندارد که منجر به تحریم علیه این رژیم یا نهادهای وابسته به آن شود.
وی افزود: «من آن گزارشهای مطبوعاتی در مورد ارسال سلاحهای مرگبار چین به روسیه را دیدهام، اما نمیتوانم آن را تایید کنم. هر چند ما تصور نمیکنیم که چین از ارسال سلاحهای مرگبار صرفنظر کرده باشد، اما شواهد قطعی نداریم که نشان دهد آنها چنین کاری را انجام میدهند.»
پولیتیکو بر اساس دادههای به دست آمده از امپورت جینیوس، یک مرکز جمعآورنده دادههای گمرکی گزارش داد که جابجایی محمولهها (سلاح های مرگبار) بین ژوئن تا دسامبر ۲۰۲۲ صورت گرفته و برخی از آنها از ترکیه و امارات متحده عربی عبور کردهاند.
این خبر چند روز قبل از سفر شی جینپینگ به روسیه منتشر میشود. از زمان آغاز حمله پوتین به اوکراین، این اولین باری است که دبیر کل حزب کمونیست چین به دعوت پوتین به روسیه سفر میکند. وزارت خارجه چین میگوید که این سفر از دوشنبه تا چهارشنبه انجام خواهد شد و جنگ در اوکراین موضوع اصلی مذاکرات خواهد بود.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین میگوید: «پیشنهاد چین در یک جمله خلاصه میشود و آن ترغیب به صلح و پیشبرد مذاکرات است.»
سیانان گزارش میدهد که شی جینپینگ از زمان حمله به روسیه بارها به صورت مجازی و حضوری با پوتین صحبت کرده است؛ اما حتی یک تماس تلفنی با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نداشته است.
در ژوئن ۲۰۲۲، یک شرکت نظامی روسی موسوم به تچکریم از شرکت چینی موسوم به گروه همکاری صنعتی شمال چین که یک پیمانکار دفاعی بزرگ وابسته به رژیم است، تفنگ وارد کرد. این دادهها نشان میدهد که شرکتهای روسی در اواخر سال ۲۰۲۲ تعداد ۱۲ محموله قطعات پهپاد و بیش از ۱۲ تن زره بدنی را از چین از مسیر ترکیه دریافت کردند.
چین در حال ارائه اقلام تجاری به شرکتهای روسی است که میتواند در جنگ با اوکراین نیز استفاده شود. با این حال، استفاده مسکو از تفنگهای ذکر شده در میدان جنگ مشخص نیست.
شرکت چینی پهپاد دیجیآی در آوریل سال گذشته اعلام کرد که فعالیتهای تجاری خود را در روسیه و اوکراین به دلیل مخالفت با استفاده از پهپادهای غیرنظامی در میدان نبرد متوقف میکند. با این حال دادههای گمرک نشان میدهد که این شرکت، قطعات پهپاد را در نوامبر و دسامبر ۲۰۲۲ از طریق امارات به یک توزیع کننده کوچک روسی ارسال کرده است.
این شرکت از سال ۲۰۲۱ توسط وزارت خزانهداری ایالات متحده به دلیل تامین پهپادهای رژیم چین برای نظارت بر اقلیت اویغور در منطقه سینکیانگ تحریم شده است.
رهبران کشورهای غربی درباره ادعای میانجیگری صلح از سوی رژیم چین خوشبین نیستند. زیرا این رژیم در نشستهای بینالمللی از محکوم کردن تهاجم روسیه به اوکراین خودداری کرده است و در عوض، رزمایشهای مشترک نظامی برگزار میکند. همچنین رهبران غربی نگران ارسال سلاحهای مرگبار چین به روسیه هستند.
شی و پوتین در فوریه سال گذشته، زمانی که پوتین برای مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی از پکن بازدید کرد، دوستی «بدون محدودیت دو کشور» را اعلام کردند.