در حالی که خبرگزاری دولتی روسیه، گزارش داد که توافقنامه همکاری دوجانبه جامع میان ایران و روسیه به دلیل مشکلاتی که شرکای ایرانی با آن مواجه بودند، موقتاً به حالت تعلیق درآمده است، سفیر جمهوری اسلامی در مسکو این موضوع را رد کرد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، کرملین گفته است که در ادامه کار روسیه و ایران بر سر توافق همکاری، برنامه ممکن است تغییر کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سهشنبه گفت که مسکو و تهران به کار خود بر روی توافقنامه همکاری دوجانبه جامع ادامه میدهند، اگرچه برنامه رویدادهای خاص ممکن است تغییر کند.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در روسیه با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به این اخبار عنوان کرد که روند نهایی شدن توافقنامه راهبردی ایران و روسیه بر اساس برنامه در حال انجام است. آن چه به عنوان تعلیق توافقنامه اجرایی همکاری دو کشور در رسانهها ذکر شده است نادرست و نتیجه ترجمه غیردقیق اظهارات مقامهای روسی است.
توافق همکاری دوجانبه مسکو و تهران
در سپتامبر ۲۰۲۲ توافق بین مسکو و تهران در جریان دیدار ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور وقت جمهوری اسلامی، اعلام شد.
در ماه ژانویه گذشته، وزارت امور خارجه روسیه گفته بود که یک معاهده جدید بین دولتی و منعکسکننده «افزایش بیسابقه» در روابط روسیه و ایران، در مراحل نهایی توافق است و انتظار میرود پوتین و رئیسی به زودی آن را امضا کنند.
خبرگزاریهای داخل ایران، همچنین اواسط اردیبهشت ماه اعلام کردند که دبیران شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی و روسیه درحاشیه دوازدهمین اجلاس بینالمللی نمایندگان مقامات عالی کشورها در امور امنیتی، یک یادداشت تفاهم امنیتی امضا کردند.
اواخر اردیبشهت ماه، ابراهیم رئیسی و هیات همراه او در سانحه سقوط بالگرد در ورزقان آذربایجان شرقی جان باختند.
رویترز نوشته است که رئیسی یک تندرو بود، او که به عنوان جانشین بالقوه رهبر جمهوری اسلامی شناخته میشد، بر اثر سقوط بالگرد در ماه می کشته شد.
ولادیمیر پوتین در پیام تسلیت خود درگذشت ابراهیم رئیسی و تیم همراه را «فاجعه عظیم» دانسته و درباره او نوشته بود: «او به عنوان دوست واقعی روسیه، مشارکت شخصی ارزشمندی در توسعه روابط حسن همجواری بین کشورهایمان داشت و تلاش زیادی برای رساندن آنها به سطح مشارکت استراتژیک انجام داد.»
به نوشته رویترز، از زمان جنگ اوکراین، روسیه برای تقویت روابط سیاسی، تجاری و نظامی خود با ایران به سمت رابطه عمیقتری حرکت نموده که این ایالات متحده و اسرائیل را با نگرانی مواجه کرده است.
این خبرگزاری با بیان اینکه مسکو و تهران به هر طریقی بر سیاست خارجی آمریکا اعمال فشار میکنند، نوشت که ایران و روسیه میخواهند آنچه را که به گفته آنها «نظم جهانی چندقطبی عادلانهتر است» ایجاد کنند.