همزمان با افزایش تردیدها نسبت به مشارکت اقتصادی حزب کمونیست چین در طرحهای اقتصادی جمهوری اسلامی و بازتاب این تردیدها در رسانههای داخلی ایران، علیرضا پیمانپاک معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفته است که مفاد توافقهای تجاری بین ایران و چین محرمانه است.
روزنامه دنیای اقتصاد با انتشار گزارشی ضمن اشاره به سفر رئیسی به چین و عقد چندین قرارداد و همچنین طرح انتقال تکنولوژی و همکاریهای مشترک در حوزه خودرو میان مقامهای دو کشور نوشت: «به نظر میرسد همکاری خودرویی ایران و چین بزرگنمایی شده و مشارکتها در حد نشستها و گفتوگوهای طرفین باقی بماند.»
به نوشته این روزنامه فارغ از سفر ابراهیم رئیسی به کشور چین و امضای چندین تفاهمنامه و قرارداد بهخصوص در حوزه خودرو، آنچه بهعنوان واقعیات همکاری دوجانبه مطرح میشود، عدم تمایل چینیها به سرمایهگذاری در ایران است. مقصر نیز سرمایهگذار چینی یا دولت این کشور نیست، بلکه مقصر اصلی سیاستهایی است که ریسک سرمایهگذاری در ایران را افزایش داده است. در صورت تداوم این سیاستها، چشماندازی نیز برای اجرای سند ۲۵ساله قابلتصور نیست.
اما در همین حال علیرضا پیمانپاک معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران مدعی شد: «بخش عمدهای از توافقات خودرویی بین ایران و چین وارد فاز اجرایی شدهاند؛ اما ازآنجاییکه این توافقات محرمانه هستند و این مذاکرات و توافقات توسط غربیها رصد میشد، تأکید بر آن است که مفاد این توافقات محرمانه باشند.»
وی همچنین وعده داد که توافقها با چین طی دو ماه آینده وارد فاز اجرایی خواهند شد و گفت: «پس از اجراییشدن این توافقات و قراردادها، نتیجه مثبت آن در اقتصاد کشور بروز خواهد یافت.»
ابراهیم رئیسی در بهمنماه به چین سفر کرد و بنا بر گزارشهای منتشر شده در این سفر سند همکاری در زمینههای مختلف به امضای مقامهای دو طرف رسید.
همچنین دولت جمهوری اسلامی هدف از این سفر را عملیاتیکردن «توافق جامع ۲۵ساله ایران و چین» عنوان کرده بود؛ اما بعد از بازگشت هیئت جمهوری اسلامی از پکن هیچ گزارشی از روند اجرای توافق ۲۵ساله منتشر نشد.