روزنامه «والاستریت ژورنال»، با انتشار گزارشی از خلأ تصمیمگیری در دولت بایدن و دودستگی و اختلافنظر بین دولتهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا درباره نوع واکنش به غنیسازی سطح بالای اورانیوم در ایران خبر داد.
به نوشته والاستریت ژورنال، بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستار محکومکردن تهران هستند و اقدامات حکومت ایران را عامل مرگ توافق اتمی میدانند، اما دولت بایدن تمایلی به محکومکردن اقدامات اتمی جمهوری اسلامی ندارد.
کشورهای اروپایی خواهان آن هستند که ایران در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسماً محکوم شود و بر این باورند که دولت آمریکا به ریاست بایدن در خلأ تصمیمگیری قرار گرفته و نه خواهان پایاندادن به توافق هستهای «برجام» و نه احیای آن است.
این روزنامه آمریکایی همچنین از تلاش آمریکا برای دسترسی به گزارش شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از محکومکردن اقدام ایران در غنیسازی نزدیک به مرز ۹۰ درصدی، خبر داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی این هفته اعلام کرد که ایران در هفتههای اخیر اورانیوم غنیشده با خلوص ۸۴ درصد تولید کرده است که اندکی کمتر از خلوص ۹۰ درصدی موردنیاز برای سوخت هستهای با درجه تسلیحاتی است.
تولید اورانیوم غنیشده با خلوص تسلیحاتی میتواند جرقه بحران بر سر برنامه هستهای تهران را روشن کند.
تعلل دولت بایدن در واکنش
دیپلماتهای اروپایی میگویند که این اقدام خطری بالقوه برای ازبینبردن کامل توافق برجام است. مقامهای اسرائیلی غنیسازی با درجه تسلیحاتی را خطقرمز میدانند، هرچند موضع خود درباره پاسخ به این اقدام تهران را به شکل علنی اعلام نکردهاند.
این در حالی است که یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، واشینگتن پیش از هرگونه تصمیمگیری در خصوص گامهای بعدی در واکنش به توسعه برنامه هستهای ایران منتظر نتایج سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تهران خواهد ماند.
به گزارش رسانههای ایران، رافائل گروسی روز شنبه در تهران با محمد اسلامی دیدار میکند. اما دیپلماتهای غربی از سوی دیگر میگویند که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین میخواهد با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، نیز دیدار کند.
این نخستینبار نیست که اخباری مبنی بر تلاش ایالات متحده برای مماشات با جمهوری اسلامی منتشر میشود. پیشتر، روزنامه بریتانیایی «تلگراف» در گزارشی نوشته بود که برخی از دیپلماتهای دولت جو بایدن بر دولت بریتانیا فشار میآورند تا بهرغم حمایت وزارت کشور بریتانیا از قرارگرفتن سپاه پاسداران ایران در لیست سازمانهای تروریستی، این کار صورت نگیرد.