آنفولانزای پرندگان همچنان در سرتاسر جهان گسترش مییابد و ذخایر طیور را تهدید میکند؛ زیرا این بیماری برای طیور بسیار کشنده است، و حتی اگر آزمایش آنفولانزای یک پرنده در دستهای مثبت شود، تمام آن دسته معدوم میشود.
کارشناسان میگویند که به نظر میرسد پرندگانی مانند اردکها و غازها که در آب زندگی میکنند، میتوانند آنفولانزای پرندگان را بدون اینکه بیمار به نظر برسند حمل کرده و بهراحتی آنها را به طیور اهلی مانند مرغ و بوقلمون منتقل کنند.
متخصصان پزشکی اکنون هشدار میدهند که این بیماری یک مشکل در تمام طول سال است و مرغداران برای محافظت از گله مرغهای خود با چالش روبرو هستند.
در درجه اول پرندگان وحشی مسئول انتشار ویروس هستند و میتوانند بدون اینکه به بیماری مبتلا شوند ناقل آنفولانزا باشند و از طریق مواد زائد دفع شده خود بیماری را به طیور منتقل کنند.
رویترز با بیش از ۲۰ کارشناس و کشاورز در چهار قاره مصاحبه کرد و آنها هشدار دادند که شیوع آنفولانزای پرندگان در طبیعت میتواند باعث تداوم شیوع بیماری در مرغداریها شده و به یک تهدید دائمی برای عرضه غذا در سطح جهان تبدیل شود.
با گسترش مداوم شیوع آنفولانزای پرندگان اکنون صاحبان مرغداری بهجای تمرکز بر فصل مهاجرت پرندگان وحشی در فصل بهار که قبلاً زمان شیوع این بیماری بود، اکنون باید تمام طول سال مراقب شیوع آنفولانزای پرندگان باشند.
افزایش قیمت جهانی تخممرغ به دلیل کشتار طیور مبتلا به آنفولانزا
قیمت جهانی تخممرغ به دلایلی همچون شیوع آنفولانزا و دیگر بیماریهای پرندگان و همچنین تورم، بهشدت افزایشیافته است و این موضوع باعث شده که یکی از اساسیترین منابع پروتئین ارزانقیمت از دسترس میلیونها نفر در سراسر جهان که درآمد اندکی دارند خارج شود.
اکنون شیوع ویروس آنفولانزای پرندگان به سراسر آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا، آسیا و آفریقا گسترشیافته است و تغییرات آبوهوا نیز نتوانسته مانع شیوع این بیماری شود.
کشورهای مختلفی از جمله ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و ژاپن از کاهش بیسابقه ذخایر طیور در سال گذشته آسیب زیادی دیدند.
در اوایل سال ۲۰۲۲، یکسویه خطرناکی از آنفولانزا وارد ایالات متحده شد که از نظر ژنتیکی مشابه موارد آنفولانزای پرندگان در اروپا و آسیا بود .بر اساس دادههای دولت ایالات متحده، مجموع تلفات طیور ایالات متحده بیش از ۵۸ میلیون پرنده است که از رکورد قبلی در سال ۲۰۱۵ فراتر رفته است.
افزایش شیوع آنفولانزای پرندگان در ایران
طی سالهای گذشته چندین بار ویروس آنفولانزای مرغی در ایران شیوع پیدا کرد و خسارتهای فراوانی به صنعت طیور کشور وارد کرد.
در همین رابطه محمدباقر مقدس، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان دامپزشکی ایران عنوان کرده بود آنفولانزای فوقحاد پرندگان هرچند سال یکبار بهصورت یک موج بیماری، در دنیا ظهور پیدا میکند.
پیشازاین گفته میشد این موج هر ۸ سال یکبار ظهور میکند که بعداً به موجهای ششساله و چهارساله تبدیل شد. اکنون چندسال است که این بیماری بهصورت پیوسته وجود دارد و شیوع آن قطع نشده است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی ایران در سال ۱۴۰۰ عنوان کرد که این بیماری ۹ استان این کشور را درگیر کرده است و تنها در یک مقطع ۹۶۰ هزار قطعه درگیر آنفلوانزای حاد پرندگان شدند.
البته این آمار نسبت به گذشته کمتر بود، چرا که در سال ۹۶ به دلیل آنفولانزای پرندگان در نقاط مختلف ایران نزدیک ۲۰ میلیون قطعه مرغ از بین رفت و حدود ۳۱۰ میلیارد تومان به مرغداریها خسارت وارد شد.
هرچند محمد آقامیری رئیس سازمان دامپزشکی کشور در آذرماه امسال گفت که تا امروز هیچ کانونی از شیوع آنفلوانزای فوقحاد پرندگان در کشور گزارش نشده است؛ اما بسیاری از متخصصان بر این عقیده هستند آنفولانزای فوقحاد پرندگان در کمین است و سهلانگاری مرغداران میتواند زمینهساز شیوع این بیماری و در نتیجه بروز خسارات اقتصادی شود.